Târgu-Mureş, capitala Bălţatei Simmental Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 781 Vizualizări

Târgu-Mureş, capitala Bălţatei Simmental

Cea de-a doua ediţie a Zilei Naţionale a Bălţatei Simmental se va desfăşura în perioada 1-2 septembrie, în mai multe locaţii din municipiul Târgu-Mureş, şi se va bucura de participarea ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România, dr. ing. Petre Daea, şi a secretarului general al Asociaţiei Europene de Bălţată, dr. Georg Rőhrmoser.

Evenimentul este organizat de Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Organizaţia de Control Oficial al Producţiilor, Organizaţia Naţională de Însămânţări Artificiale din România, Semtest-BVN Mureş, Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor şi Asociaţia Agricultorilor Maghiari din România – Organizaţia Mureş, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Naţională pentru Zootehnie, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva.

Cel mai mare eveniment de profil al anului

Preşedintele Organizației Naționale de Însămânțări Artificiale, totodată director al societăţii Semtest-BVN Mureş, ing. zoot. Valer Sician, a subliniat importanţa evenimentului, despre care a afirmat că este cel mai mare de acest gen din România.

“Organizatorii acestui eveniment, Federația Crescătorilor de Bovine din România împreună cu organizațiile de profil, Asociația Județeană a Crescătorilor de Taurine Mureș, Organizația Națională de Însămânțări Artificiale, Semtest-BVN SA, Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Mureș și Asociația Agricultorilor Maghiari din România – Organizația Mureș, vă invită să participați la cel mai mare eveniment al anului, organizat direct de către asociațiile profesionale a crescătorilor și operatorilor de însămânțări artificiale din România – Ziua Națională a Bălțatei, 1-2 septembrie – Târgu-Mureș. Fermierii alături de familiile lor, crescătorii de bălțată din toată țara, îmbracă straie de sărbătoare și își dau întâlnire la Mureș, pentru a sărbători împreună, pentru a se bucura împreună”, a transmis ing. zoot. Valer Sician.

Mureş, leagăn de formare a rasei Bălţată

Referindu-se la rasa Bălţată, directorul Semtest-BVN Mureş a afirmat că aceasta este “cea mai frumoasă rasă”, cu o istorie de peste un secol şi jumătate.

“Rasa Bălțată, o istorie de peste 150 de ani, scrisă de către înaintașii noștri, la care se adaugă încă două pagini de istorie scrise în 1 – 2 septembrie pentru cea mai frumoasă rasă, pentru cea mai iubită vacă – bălțata cu roșu. Mureșul, leagăn de formare a rasei, motor de dezvoltare și creștere a bălțatei, unește crescătorii din toate zonele țării, rupe barierele geografice, entice sau sociale și împreună promovează și mediatizează atât national cât și international laptele, carnea, junincile – produse obținute de la această rasă. Organizatiile partenere ale acestui eveniment aduc tuturor celor interesați experiența pozitivă din zona cercetării științifice, producției, evidențierea progresului genetic și ameliorarea bovinelor, programul culminând cu prezentarea în ring a celor mai frumoase exemplare din această rasă”, a punctat ing. Valer Sician.

Workshop, congres şi expoziţie

În prima zi, între orele 10.00 – 15.00, în incinta Hotelului “Tempo” se va desfăşura workshop-ul cu tema “Actualităţi şi perspective pentru rasa Bălţată”, iar între orele 17.00 – 19.00, sala mare a Palatului Administrativ va găzdui lucrările Congresului Internaţional al Rasei Bălţată, în cadrul căruia vor fi abordate noutăţile şi strategiile de dezvoltare pentru rasa Bălţată.

În cea de-a doua zi, activităţile vor avea loc în Sala Manej a Depozitului de armăsari, locaţie aflată în apropiere de Stadionul Trans-Sil. Aici, de la ora 10.00, va avea loc deschiderea oficială a Expoziţiei de animale, iar între orele 11.00 – 15.00 prezentarea în ring a celor mai frumoase exemplare, moment urmat de premierea celor mai destoinici fermieri şi de o masă câmpenească.

“Obiectivele urmărite sunt următoarele: aducerea în prim plan a noutăţilor şi strategiilor de dezvoltare privind creşterea şi ameliorarea rasei Bălţată prin dezbateri tematice, simpozioane, cercetări științifice cu cei mai mari specialiști în domeniu din țară și străinătate, reprezentanți ai organizațiilor profesionale și ai instituțiilor de profil, prezentarea și promovarea directă a produselor obținute de către fermieri, la nivel național și internațional și apărarea intereselor fermierilor crescători de bovine, întărirea legăturilor dintre producători și crescători, în vederea creșterii încrederii consumatorilor față de produsele românești”, a subliniat ing. Valer Sician.

Oaspeţi de seamă

Preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, dr. Claudiu Frânc, şi-a manifestat optimismul în legătură cu reuşita evenimentului.

„Aşteptăm cât mai mulţi fermieri, avem promisiunea fermă că ministrul Agriculturii va fi acolo, să vadă ceea ce avem în gospodării, vor fi prezentate animale de expoziţie din cinci judeţe, vom vedea diversitatea zonelor şi arealelor de creştere a acestei rase superbe, Bălţata Românească. Vă aşteptăm cu mare drag, mai ales că vom avea importante oficialităţi alături de noi, secretarul general al organizaţiei de Bălţată de la nivel european, preşedinţi de organizaţii de Bălţată din ţări ale Uniunii Europene, Germania, Austria, îl vom avea inclusiv pe ataşul de probleme agricole al Ambasadei Olandei, e posibil să vină chiar ministrul Agriculturii din Olanda şi reprezentanţi ai tuturor instituţiilor statului cu care avem legătură: Ministerul Agriculturii, ANSVSA, ANARZ, APIA. De asemenea, la acest eveniment vor fi ateliere de lucru în care veţi vedea cum se bonitează un animal, cum se întreţine toaleta animală, ce condiţii zootehnice trebuie să îndeplinească un animal. Fermierii vor avea posibilitatea să vadă şi care sunt mijloacele de îmbunătăţire a calităţii laptelui, şi aici ne referim nu numai la igiena mulsului, ci şi la celelalte componente, număr de celule somatice, vor fi subiecte foarte interesante care sunt convins că vor capta atenţia fermierilor”, a declarat dr. Claudiu Frânc.

Speakeri anunţati de organizatori:

– Dr. Claudiu Frânc (preşedinte al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România);

– Dr. ing. Petre Daea (ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România);

– Dr. Georg Rőhrmoser (secretar general al Asociaţiei Europene de Bălţată);

– Dr. Kelemen Attila (membru de onoare al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România);

– Dr. Johannes Aumann (director al Besamungsverein Neustadt);

Ioan Dârza (vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor);

– Ing. zoot. Valer Sician (director al Semtest-BVN Mureş);

– Dr. Viorel Andronie (preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari din România);

– Dr. Geronimo R. Brănescu (preşedinte al Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor);

– Dr. ing. Adrian Pintea (director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură);

– Dr. ing. Lelior Iacob (director general al Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie);

– Prof. dr. Daniel Dezmirean (decanul Facultăţii de Zootehnie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca);

– Prof. dr. Liviu Bogdan (decanul Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj Napoca);

– Dr. ing. Daniel Buda (europarlamentar);

– Ing. Iacob Boca (preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine Mureş);

– Dr. ing. Lajos Peterfi (preşedinte al Organizaţiei Naţionale de Însămânţări Artificiale din România);

– Dr. Lucian Hârceagă (coordonator al Laboratorului Transfer de Embrioni);

– Attila Csomós (preşedinte al Asociaţiei Agricultorilor Maghiari din România – Organizaţia Mureş);

– Dr. ing. Ioan Oroian (director al Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Mureş).

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE