Home / Cultură / Sebastian Cazan, dirijorul de 10

Sebastian Cazan, dirijorul de 10

Distribuie

Dirijează nici mai mult nici mai puţin de 10 ansambluri corale şi orchestrale din judeţul Mureş şi a fost prezent, recent, pe scena Zilelor Sărmăşene 2017, alături de Orchestra de suflători Te Deum Laudamus, cea mai veche orchestră de suflători din România. Urmaş al cunoscutului şi îndrăgitului dirijor Vasile Cazan – actualul directorul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş, Sebastian Cazan promite să aibă o carieră cel puţin la fel de prodigioasă precum cea a tatălui său…

Reporter: Cum v-aţi simţit pe scena de la Sărmaşu?

Sebastian Cazan: Sărmaşu este un oraş unde mă simt foarte bine, vin de trei ani aici, cu Orchestra de suflători Te Deum Laudamus şi cred că acest eveniment (Zilele Sărmăşene 2017 – n.a.) este o reuşită. Îi mulţumesc pe această cale domnului primar pentru invitaţia care ni s-a făcut, de a evolua pe scena Zilelor Sărmăşene. Cred că toată lumea s-a simţit bine ascultând şi muzică de suflători, un lucru destul de rar la evenimente de acest gen.

Rep.: Conduceţi o orchestră care are o tradiţie de aproape un secol…

S.C.: Da, orchestra Te Deum Laudamus are o vechime de 95 de ani. Vă daţi seama câte generaţii s-au perindat pe aici, sigur, au fost şi dirijori care s-au ocupat de foarte mulţi copii şi tineri să îi înveţe tainele instrumentelor de suflat. Nu este deloc uşor să cânţi la astfel de instrumente. Pentru mine este o bucurie şi în acelaşi timp o mare mândrie să duc mai departe acest gen de muzică, această orchestră care aparţine de fapt oraşului Sărmaşu.

Rep.: Unde activaţi în prezent, ce colaborări aveţi?

S.C.: Momentan, mă ocup cu zece ansambluri corale şi orchestrale din Mureş, sunt şi profesor de muzică la Liceul Teoretic „Doctor Lind” din localitatea Câmpeniţa. Totodată, colaborez cu diverse instituţii profesioniste din ţară, unde avem concerte atât în ţară cât şi în străinătate.

Rep.: Ce înseamnă muzica pentru dumneavoastră?

S.C.: Când vorbim de muzică, vorbim despre două lucruri. Înseamnă mişcare, pentru că deja când auzi zumzăitul unei albine sau mişcările unui bebeluş care se naşte, toate acestea sunt lucruri care ne duc cu gândul la muzică. Desigur, latura sufletească este cea care ne apropie, muzica ne apropie unii de alţii, ne apropie de Dumnezeu, de tot ceea ce înseamnă frumos şi bine pe această lume.

Rep.: Ce rol a jucat tatăl dumneavoastră, domnul Vasile Cazan, reputat dirijor al Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş, în formarea dumneavoastră ca dirijor?

S.C.: Vă daţi seama, a fost un model hotărâtor în alegerea carierei. Urmărindu-l de copil m-a fascinat mereu de ceea ce făcea cu ansamblurile corale şi instrumentale. Am văzut şi am învăţat de la tatăl meu ce înseamnă dragostea pentru muzica cultă, pentru că asta încercăm să facem, este un gen special, şi încercăm să îndrumăm tineretul înspre acest gen de muzică. Tatăl meu a fost pentru mine mai mult decât un îndrumător, şi cum mi-au spus unii din foştii mei profesori, moştenesc de la tata în primul rând auzul absolut.

A consemnat Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.