- redactia
- 0 comentarii
- 2654 Vizualizări
Sebastian Cazan, dirijorul de 10
6 septembrie 2017Dirijează nici mai mult nici mai puţin de 10 ansambluri corale şi orchestrale din judeţul Mureş şi a fost prezent, recent, pe scena Zilelor Sărmăşene 2017, alături de Orchestra de suflători Te Deum Laudamus, cea mai veche orchestră de suflători din România. Urmaş al cunoscutului şi îndrăgitului dirijor Vasile Cazan – actualul directorul Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş, Sebastian Cazan promite să aibă o carieră cel puţin la fel de prodigioasă precum cea a tatălui său…
Reporter: Cum v-aţi simţit pe scena de la Sărmaşu?
Sebastian Cazan: Sărmaşu este un oraş unde mă simt foarte bine, vin de trei ani aici, cu Orchestra de suflători Te Deum Laudamus şi cred că acest eveniment (Zilele Sărmăşene 2017 – n.a.) este o reuşită. Îi mulţumesc pe această cale domnului primar pentru invitaţia care ni s-a făcut, de a evolua pe scena Zilelor Sărmăşene. Cred că toată lumea s-a simţit bine ascultând şi muzică de suflători, un lucru destul de rar la evenimente de acest gen.
Rep.: Conduceţi o orchestră care are o tradiţie de aproape un secol…
S.C.: Da, orchestra Te Deum Laudamus are o vechime de 95 de ani. Vă daţi seama câte generaţii s-au perindat pe aici, sigur, au fost şi dirijori care s-au ocupat de foarte mulţi copii şi tineri să îi înveţe tainele instrumentelor de suflat. Nu este deloc uşor să cânţi la astfel de instrumente. Pentru mine este o bucurie şi în acelaşi timp o mare mândrie să duc mai departe acest gen de muzică, această orchestră care aparţine de fapt oraşului Sărmaşu.
Rep.: Unde activaţi în prezent, ce colaborări aveţi?
S.C.: Momentan, mă ocup cu zece ansambluri corale şi orchestrale din Mureş, sunt şi profesor de muzică la Liceul Teoretic „Doctor Lind” din localitatea Câmpeniţa. Totodată, colaborez cu diverse instituţii profesioniste din ţară, unde avem concerte atât în ţară cât şi în străinătate.
Rep.: Ce înseamnă muzica pentru dumneavoastră?
S.C.: Când vorbim de muzică, vorbim despre două lucruri. Înseamnă mişcare, pentru că deja când auzi zumzăitul unei albine sau mişcările unui bebeluş care se naşte, toate acestea sunt lucruri care ne duc cu gândul la muzică. Desigur, latura sufletească este cea care ne apropie, muzica ne apropie unii de alţii, ne apropie de Dumnezeu, de tot ceea ce înseamnă frumos şi bine pe această lume.
Rep.: Ce rol a jucat tatăl dumneavoastră, domnul Vasile Cazan, reputat dirijor al Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureş, în formarea dumneavoastră ca dirijor?
S.C.: Vă daţi seama, a fost un model hotărâtor în alegerea carierei. Urmărindu-l de copil m-a fascinat mereu de ceea ce făcea cu ansamblurile corale şi instrumentale. Am văzut şi am învăţat de la tatăl meu ce înseamnă dragostea pentru muzica cultă, pentru că asta încercăm să facem, este un gen special, şi încercăm să îndrumăm tineretul înspre acest gen de muzică. Tatăl meu a fost pentru mine mai mult decât un îndrumător, şi cum mi-au spus unii din foştii mei profesori, moştenesc de la tata în primul rând auzul absolut.
A consemnat Alex TOTH
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu