Share

Home / Administratie / Asocierea PORR Construct-Geiger a câștigat licitația pentru pista Aeoportului

Asocierea PORR Construct-Geiger a câștigat licitația pentru pista Aeoportului

PORR Construct SRL București ca lider de asociere, cu Geiger Transilvania SRL Cristești, asociat, a câștigat licitația pentru refacerea pistei de aterizare-decolare a Aeroportului Transilvania Tîrgu Mureș. Asocierea de firme va avea ca termen de realizare a lucrărilor 108 zile, din care 10 zile pentru pregătirea șantierului. Valoarea contractului este de 53,53 de milioane de lei, cu aproape 4 milioane mai redusă decât cea estimată. Ceilalți ofertanți au la dispoziţie zece zile calendaristice, respectiv până pe 17 septembrie 2017, pentru depunerea eventualelor contestaţii. Dacă acestea nu vor exista se va trece la semnarea contractului.

 

Licitația cu denumirea ”RK suprafețe de mișcare și RESA (inclusiv instalații aferente” – la Aeroportul „Transilvania” Tîrgu Mureș a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) la sfârșitul lunii mai anul acesta. Potrivit documentației tehnice, lucrările propuse sunt: reparația pistei de decolare-aterizare de 2000 m lungime și 45 m lățime și a acostamentelor aferente, refacerea căii de rulare Bravo de 131 m lungime și 23 m lățime, racordarea căii de rulare Alfa, existentă, la pista pe o lungime de 25 m, refacerea platformei de îmbarcare-debarcare APRON 1 de 170 m lungime și 83 m lățime, refacere drum platformă lungime 170 m și lățime 7,0 m, lucrări de canalizare pluvială în incinta aeroportului, separator de hidrocarburi Q n=400l/s și debit total Q total=1300l/s, lucrări de balizaj și instalații electrice specifice activității aeroportuare, grup electrogen nou 400 kVa, lucrări de terasamente aferente zonelor de siguranță laterale și a zonelor de oprire de siguranță de la capetele pistei de decolare-aterizare (RESA), lucrări de marcare a suprafețelor de mișcare aeroportuare.
Ofertanții interesați au putut depune ofertele până în data de 13 iulie, urmând ca până în 7 august, acestea să fie evaluate. Până la data limită de depunere a ofertelor pentru licitația deschisă s-au înscris în competiție patru grupuri de firme, după cum rezultă din centralizatorul ofertelor, semnat de către președintele Comisiei de evaluare, Carmen Pătran, șeful Serviciului Investiții din cadrul Consiliului Județean Mureș. Acestea sunt: Max Boegl România SRL București, ca ofertant, și ICCO Energ Brașov și DITO Group SRL Oradea, ca subcontractanți; PORR Construct SRL București ca lider de asociere, cu Geiger Transilvania SRL Cristești, asociat, și TIAB SA București, subcontractant; Tehnic Asist SRL din comuna Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ca ofertant și Loial Impex SRL Suceava, ca subcontractant; Tirrena Scavi SPA din Italia, lider de asociere, Societatea de Construcții Napoca, asociat, și UTI Grup SA București, subcontractrant.

 

Credit pentru lucrări

 

Lucrările vor fi finanțate din bugetul județean teoretic, însă Consiliul Județean Mureș a publicat un anunț de licitație pentru “Servicii pentru acordarea unui credit de investiții, pentru finanțarea obiectivului – „RK suprafețe de mișcare și RESA (inclusiv instalații aferente) – faza DALI\” la RA Aeroport Transilvania Tîrgu Mureș, în valoare de 77.000.000 lei pe o durată de 180 luni. La licitație au fost depuse trei oferte, dintre care două au fost declarate admisibile. Contractul de împrumut a fost atribuit în 6 iulie a.c., iar publicarea anunțului de atribuire a avut loc în 20 iulie. Potrivit anunțului, contractantul este CEC Bank, valoarea atribuită fiind de 8,28 milioane de lei, iar valoarea totală finală a contractului se cifrează la 82 milioane de lei.
De asemenea, în bugetul național, a fost alocată o sumă de aproximativ 10 milioane de lei pentru finanțarea acestor lucrări, doar că fondul de investiții a fost blocat din cauza lipsei de fonduri.

 

Problema pistei

 

Pista aeroportului mureșean are probleme de portanță, adică de rezistență, indicatorul PCN (pavement classification number) este de 30, iar noile aeronave Airbus 320, operate de WIZZ Air, pentru a ateriza în siguranță au nevoie de o pistă cu un PCN de minim 42.
Compania aeriană ungară a anunțat că își suspendă cursele de pe Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș în noiembrie anul trecut, anunțând că va relua operarea în luna septembrie. Însă, în luna august, din cauza neschimbării condițiilor de aterizare – decolare de pe pista de la Vidrasău, WIZZ Air a revenit cu un anunț, arătând că nu va relua cursele din cauza condițiilor neschimbate ale pistei.

Ligia VORO

 

Share

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regurile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Exclusiv! VIDEO: Ghenele de gunoi subterane vandalizate lângă Valea Rece!

Un cititor ne-a trimis un video si cateva fotografii pe adresa redacţiei cu vandalizarea ghenelor …

Share
Share