Home / Slider / Campania „Hoţii sunt creativi – Fii preventiv!” şi în judeţul Mureş

Campania „Hoţii sunt creativi – Fii preventiv!” şi în judeţul Mureş

Distribuie

Unul dintre segmentele criminalităţii care necesită o atenţie sporită îl reprezintă furturile din locuinţe – categorie de infracţiuni cu impact deosebit în percepţia populaţiei în ceea ce priveşte siguranţa personală.

Fiecare cetăţean consideră locuinţa ca fiind spaţiul în care se simte în siguranţă şi orice pătrundere neautorizată generează o stare de disconfort, de multe ori fără legătură directă cu prejudiciul de natură patrimonială cauzat, ci cu însăşi încălcarea acestui spaţiu intim de siguranţă personală.

În acest context, deşi în ultimii ani tendinţa este una descrescătoare, acest tip de criminalitate a reprezentat constant un domeniu prioritar de acţiune preventivă a Poliţiei Române.

Astfel, în conformitate cu prevederile protocolului de colaborare dintre Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Groupama Asigurări S.A., precum şi a rezultatelor obţinute în cadrul demersurilor comune din perioada 2011-2016, a fost iniţiat un nou demers preventiv.

În perioada august-decembrie, atât la nivel naţional, cât şi la nivel local, se derulează Campania „Hoţii sunt creativi – Fii preventiv!”, care vizează informarea cetăţenilor cu privire la măsurile de siguranţă pe care aceştia trebuie să le adopte în vederea evitării victimizării susmenţionate.

Aceasta se înscrie în prioritatea naţională ”Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului”, având ca şi grup ţintă proprietarii de locuinţe din mediul urban în special. Coordonator al campaniei în plan local va fi structura de prevenire, cu sprijinul purtătorului de cuvânt şi al structurilor de ordine publică. Desigur, în diseminarea recomandărilor preventive, orice contribuţie – atât din partea colaboratorilor cu atribuţii în domeniul ordinii publice, cât şi din partea cetăţenilor – este mai mult decât binevenită!

Conceptul creativ al campaniei se concentrează, în acest an, pe tema inventivităţii infractorilor care, pentru comiterea actului infracţional, găsesc metode din ce în ce mai ingenioase de a păgubi potenţialele victime.

Pe această abordare s-au fundamentat atât denumirea campaniei, cât şi mesajele preventive care invită cetăţeanul la cunoaşterea modurilor de operare cel mai frecvent utilizate de hoţi, precum şi la vigilenţă în adoptarea măsurilor fundamentale de siguranţă a locuinţei şi a bunurilor personale.

Mesajele preventive vor fi transmise prin:

  • principalele mijloace de informare,
  • întâlniri directe cu cetăţenii
  • concursuri cu premii (site Groupama)

Ca materiale de suport, în cadrul campaniei se utilizează

  • afişe, pliante
  • o secţiune de prevenire pe site-ul Groupama (cu parte interactivă şi concurs)

Vă reamintim câteva recomandări:

  • Folosiţi eficient interfonul!! Dacă nu sunteţi atenţi, s-ar putea să deschideţi unui hoţ!! Nu vă lăsaţi convinşi de diverse calităţi pe care persoana respectivă spune că le are: de la poştă, de la citit contoare, reclame etc.
  • Nu deschideţi niciodată uşa înainte de a vă uita pe vizor şi instruiţi-vă şi copiii în acest sens! De asemenea, un lanţ pentru siguranţă este binevenit când aveţi musafiri nepoftiţi!
  • Încuiaţi uşa chiar dacă sunteţi acasă!
  • În cazul în care la uşa Dvs. se prezintă persoane care vând, cumpără diferite produse, evitaţi-le!! În nici un caz nu le permiteţi accesul în locuinţă!
  • Nu păstraţi în casă sume importante de bani şi nu faceţi publice valorile pe care le deţineţi!
  • Dacă aţi pierdut o cheie sau faceţi schimb de locuinţă, nu uitaţi să înlocuiţi de îndată încuietoarea!
  • Nu ezitaţi să întrebaţi persoanele străine pe care le întâlniţi în bloc pe cine caută. Acest lucru deseori descurajează posibilii infractori !

(Comunicat de presă, IPJ Mureş)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Încă o balastieră în județul Mureș

Distribuie Comisia de Analiză Tehnică din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș a decis, recent, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.