Proiect pentru combaterea sărăciei în Livezeni Slider
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 375 Vizualizări

Proiect pentru combaterea sărăciei în Livezeni

Primăria Comunei Livezeni, Școala Gimnazială „Benedek Elek” Livezeni, Asociația pentru Inovare Socială, Fundația Creștină „Rhema” și Unic Sports SRL au lansat joi, 14 septembrie, la Hotelul Grand din Târgu-Mureș,  proiectului „Măsuri integrate pentru combaterea sărăciei și a marginalizării în Livezeni”,  cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020. 

Premieră pentru Livezeni

Proiectul, nemaiîntâlnit în istoria comunei Livezeni, vizează strict comunitatea satului Livezeni. Astfel, în urma unei investiții de 19 milioane lei, proiectul propune  o serie de acțiuni și activități concrete care se vor derula pe parcursul următorilor 3 ani.„Prin proiectul „Măsuri integrate pentru combaterea sărăciei și a marginalizării în Livezeni” ne propunem să ajutăm 290 de copii să meargă la școală, instruirea a 200 de oameni cu spirit întreprinzător, precum și sprijin pentru 300 de persoane în vederea dobândirii unei calificări în meserii căutate  pe piața locală și județeană. De asemenea, dorim să contribuim la înființarea a 40 de afaceri în Livezeni, precum și înființarea unui Centru comunitar cu servicii sociale, medicale și medico-sociale, prin care 600 de persoane din comunitate vor primi asistență de specialitate, respectiv analize medicale, tratamente, educație pentru igienă și sănătate. Tot în cadrul acestui proiect, 150 de familii vor beneficia de îmbunătățirea condițiilor de locuit. Nu în ultimul rând vom derula o amplă campanie prin care vom atrage mediul de afaceri, dar și non profit cu privire la progresul realizat de comunitatea din Livezeni în ce privește  educația, accesul la servicii, calificarea și ocuparea în scopul de a atrage  investiții care să asigure sustenabilitatea demestrului nostru comun”, a precizat Ciprian Sabău, manager proiect.

La rândul său, primarul comunei Livezeni a punctat importanța proiectului menit să aducă un plus în voiața familiilor nevoiașe din Livezeni. „Împreună cu partenerii noștri, ne-am propus ca până la mijlocul anului 20202, să reușim să îmbunătățim situația familiilor care trăiesc acum sub limita sărăciei, să avem servicii sociale și medico-sociale care să funcționeze, și nu în ultimul rând, să dezvoltăm economia locală prin intreprinderi noi înființate și prin calificarea forței de muncă”, a afirmat ing. Bányai István, primarul comunei Livezeni.

Problemele comunității din Livezeni

Proiectul vine să rezolve problemele comunității din Livezeni, în conteztul în care aici trăiesc 400 de familii în sărăcie, privați de servicii de sănătate și educație, fără venituri, locuri de muncă și fără să-și cunoască drepturile. Dintre aceștia, 150 de familii trăiesc doar din alocații, 250 de persoane  primesc venitul minim garantat, și mai mult de jumătate din gospodării sunt suprapopulate. De asemenea, în sat există case neracordate la energia electrică și aproape nicio familie nu are acte de proprietate.  În ce privește învățământul, rata abandonului școlar este de 13 %, iar 290 de copii sunt analfabeți. La acestea se adaugă faptul că 1000 de persoane nu au un loc de muncă, adică 80 % din populația aptă de muncă a comunității, din care , peste jumătate au cel puțin 4 clase, iar 350 au terminat gimnaziul.

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE