„Maris 17”, trei zile de exerciții antitero la Târgu-Mureș Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 536 Vizualizări

„Maris 17”, trei zile de exerciții antitero la Târgu-Mureș

Jandarmeria Mureș va desfăşura în zilele de marți, miercuri și joi (19-21 septembrie) exercițiul combinat pe linia intervenției antiteroriste la obiective din competența Jandarmeriei Române intitulat ”Maris 17”.

Exercițiul combinat cu forțe în teren „Maris 17” este al 7-lea dintr-o serie de 8 exerciții integrate organizate de Jandarmeria Română, cu participarea reprezentanților Direcției Generale Management Operațional al MAI, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Col. Sabin Motora” Mureș, și Grupării de Jandarmi Mobilă „Regele Ferdinand I”, precum și specialiști din cadrul instituțiilor partenere cu atribuții în domeniul ordinii publice și a prevenirii și combaterii terorismului: SRI, autoritate cu rol coordonator în Sistemul Național de Prevenire și Combatere a Terorismului), Inspectoratul Județean de Poliție Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Mureș, Serviciul de Telecomunicații Speciale Mureș, Serviciul Județean de Protecție Internă Mureș. Scopul exercițiului care va avea loc în municipiul Târgu-Mureș este acela de a antrena componentele Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului pentru gestionarea în comun a provocărilor determinate de intervenţia antiteroristă la obiective din competenţa Jandarmeriei Române, de perfecționare și testare a efectivelor de jandarmi. Prin acest exercițiu urmărim modul de desfăşurare a tuturor activităţilor cuprinse în scenarii, din punct de vedere al organizării acestora, al etapelor parcurse de la luarea deciziilor, elaborarea documentelor necesare şi coordonarea forţelor din teren, până la modul de acţiune efectiv al forţelor de ordine participante, într-o situație cât mai aproape de realitate”, a precizat Col. Tiberiu Adrian Filipaș inspector șef al I.J.J. Mures.

Colet suspect, luare de ostatic și atacarea unui transport special

O parte din activităţile cuprinse în scenariul „Maris 17”, se vor desfăşura în spaţiul public, fără a afecta buna desfăşurare a activităţilor instituţionale sau cetăţeneşti şi fără a impune restricţii majore de circulaţie. Primul exercițiu va avea loc marți, 19 septembrie, ora 09:00 în parcarea Complexului de Retail din strada Secerei, având ca scenariu un colet suspect cu intervenția în cazul acestor tip de amenințări. Exercițiul de miercuri, 20 septembrie va avea ca loc de desfășurare Tribunalul Mureș începând cu ora 16:00, și va avea ca scenariu un atac armat cu luare de ostatici. Ultimul exercițiu va avea loc joi, 21 septembrie, ora 09:00, la baza de pregătire a Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș unde,  un transport special pe care îl asigură efectivele Jandarmeriei Române va fi atacat, după care se va interveni pentru înlăturarea efectelor atacului.

Sunt câteva caracteristici care definesc acest tip de intervenții, unul ar fi viteza cu care se desfășoară activitățile, surprinderea adversarului și caracterul extrem de violent dinspre forțele care acționează spre adversar. Evaluarea acestor exerciții va avea cel puțin două momente, primul va fi la terminarea exercițiului, vineri, 22 septembrie, urmată de o analiză în detaliu. Acest lucru ni se va comunica în scris de către eșaloanele superioare”, a subliniat Col. Tiberiu Adrian Filipaș.

Inspectorul șef al I.J.J. Mureș a ținut să precizeze că „Maris 17” are un caracter de exercițiu, astfel ca populația să nu se panicheze.

În situația în care târgumureșenii se vor afla în zonele desfășurării exercițiilor, le adresăm respectuos rugămintea de a nu se alarma, de a-și păstra calmul și de a respecta indicațiile forțelor de ordine”, a menționat Col. Tiberiu Adrian Filipaș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE