Cornel Sigmirean ne „provoacă” la Bookfest! Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 374 Vizualizări

Cornel Sigmirean ne „provoacă” la Bookfest!

Istoricul Cornel Sigmirean este unul dintre invitații tîrgumureșeni ai Bookfest 2017. Acesta este președintele Senatului Universității „Petru Maior” și directorul Institutului de Cercetari Socio-Umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române, din Tîrgu Mureș.

„Cred că târgul este organizat într-un moment potrivit, dar am sentimentul că noi, tîrgumureșenii, trebuie să ne redescoperim pasiunea pentru citit și pentru asemenea evenimente. Să nu uităm că odată cu cea mai importantă librărie din Tîrgu Mureș a dispărut și o întreagă cultură a lansărilor de carte”, consideră istoricul Cornel Sigmirean, susținând că „înființarea unei mari librării la Promenada Mall nu poate compensa această lipsă, pentru că evenimentele se întâmplă în centrul orașului. Și, astfel cred că târgul ne ajută pe noi să ne descoperim ca participanți la evenimente culturale, lansări de carte și dezbateri. Ar trebui să luăm Bookfestul ca pe o provocare!”.

„Istoria Basarabiei” de Ion Nistor – interzisă în perioada comunistă

„Ion Nistor a fost unul din marii istorici din perioada interbelică. El ne-a oferit practic prima sinteză istoriografică românească despre teritoriul dintre Nistru și Prut. Lucrarea a fost interzisă în perioada comunistă, ca de altfel subiectul Basarabia, care a fost prohibit în istoriografia noastră”, ne-a spus istoricul Cornel Sigmirean. În aceste condiții, Cornel Sigmirean consideră că reeditarea lucrării, în primă ediție integrală cu ilustrații originale, după ediția princeps din 1923, de către Editura Humanitas este un eveniment editorial remarcabil.
„Este un eveniment foarte important în contextul discuțiilor de astăzi care se poartă asupra Republicii Moldova, mai ales în ceea ce privește opțiunile ei legate de integrarea Euro-Atlantică. Știm foarte bine că, din păcate, la Chișinău lucrurile sunt destul de incerte privind viitorul Republicii Moldova ca viitor stat al Uniunii Europene”, a explicat Sigmirean.
„Istoria Basarabiei”, de Ion Nistor, va fi prezentată duminică, între 13.30 și 14.00. Vor vorbi: Marian Voicu, Cornel Sigmirean și Vasile Dobrescu, discuțiile fiind moderate de Gabriela Maaz.

„Tezaurul României la Moscova” de Marian Voicu – „un subiect aproape etern”

Înainte, duminică de la ora 13.00, Cornel Sigmirean va prezenta, împreună cu autorul, Marian Voicu, și cu profesorul universitar Vasile Dobrescu, volumul „Tezaurul României la Moscova”.
„Este un subiect aproape etern, de 100 de ani. Toate guvernele și regimurile politice au sperat că vor săvârși actul eroic de recuperare. Din păcate, nu au reușit, s-a recuperat foarte puțin din tezaur, în perioada interbelică, mai degrabă documente de arhivă, apoi puține piese, în anii regimului comunist. E un subiect care interesează pe toți românii. Cartea este realizată de un jurnalist, după tehnicile anchetelor de reconstituire specifice jurnalisticii, dar folosindu-se de multe documente. Volumul cuprinde și interviuri cu persoane implicate în acțiunea de recuperare din ultimele decenii”, ne-a spus Cornel Sigmirean.

„Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu” – „o istorie detașată, dar sinceră” despre „o problemă de conștiință a românilor”

Sâmbătă, între 15.00 și 16.00, va avea loc lansarea volumului „Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu”, de Tatiana Niculescu Bran, publicat de Editura Humanitas. Alături de autoare și de Gabriela Maaz, din partea editurii, va participa și Cornel Sigmirean.
„La noi, despre mișcarea legionară s-a scris mult în ultimele decenii, după 1989. De asemenea, se scrie foarte mult afară. Aș spune că, cel puțin în istoriografia europeană, mișcarea legionară a avut șansa celor mai multe reconstituiri, chiar și în Statele Unite. Mișcarea legionară rămâne o problemă de conștiință a românilor și personajul care a creat-o, în primul rând, Corneliu Zelea Codreanu. Cartea poate fi considerată o istorie detașată, dar sinceră asupra vieții liderului mișcării legionare și, în același timp, a perioadei interbelice, pentru că este o creație a interbelicului. Așa cum sunt și Hitler sau Mussolini – lideri și mișcări născute din teama față de pericolul roșu, comunist, reacții ale dreptei la totalitarismul de stânga comunist”, ne-a explicat Sigmirean.

„Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time”

Președintele Senatului UPM Târgu-Mureș va prezenta alături de autoare și de decanul Facultății de Științe și Litere a UPM, Giordano Altarozzi, sâmbătă, de la ora 13.00, volumul „Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Șapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time”, de Sabina Fati, publicat de Editura Humanitas. Despre cartea Sabinei Fati, Cornel Sigmirean ne-a spus că nu este o carte de reportaje, cum, poate, ne-am fi așteptat, ci o carte despre realitățile politice și interesele geo-politice pe care le reprezintă Marea Neagră, legate de Marea Neagră și, bineînțeles, despre interesele statelor din regiune. „Autoarea a dedicat mai multe studii Europei Centrale.”, a precizat Sigmirean.
„Cred că sunt cărți de interes pentru cititorii din Târgu-Mureș.” a subliniat acesta.

Valentin COVACIU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE