Home / Cultură / Am pariat de mic pe carte și am câștigat de fiecare dată

Am pariat de mic pe carte și am câștigat de fiecare dată

Distribuie

Cea de a IV-a ediție Bookfest Tîrgu Mureș va aduce în foaierul Teatrului Național 18 expozanți care vor încerca, timp de patru zile, să atragă târgumureșenii cu cele mai noi, mai bine vândute și mai bune titluri de cărți existente pe piață. Prima zi de târg, joi 20 septembrie, a fost inaugurată cu un concert Sarmalele Reci, iar în zilele de sâmbătă și duminică, cititorii își vor putea întâlni scriitorii. Mircea Cărtărescu, Ioana Nicolaie, Tatiana Niculescu Bran, Vintilă Mihăilescu și alte nume importante își vor prezenta ultimele apariții, vor dialoga cu publicul și, bineînțeles, vor semna cărți. Ediția de față își propune să convingă târgumureșenii care încă sunt refractari la citit, să îi îmbie pe cei cărora li s-a tăiat apetitul, și să îi ghiftuiască pe cei nesătui. Se știe că cititul creează dependență și nimeni nu s-a plâns după ce a fost contaminat. Poate a deplâns doar lipsa unor cadre în care cartea, cititorul și autorul să se armonizeze pentru o zi sau chiar patru. Dar Tîrgu Mureșul este privilegiat a patra oară consecutiv, iar locuitorii ar trebui să aprecieze invitația și să-i dea curs cu bucurie și cu (cât mai mulți) prieteni și apropiați.

Cred că se poate trăi fără cărți într-o lume digitalizată, frecvent alienată, individualistă și setată pe un ritm frenetic. Se poate trăi și fără e-book-uri, la fel cum se poate trăi fără teatru, fără pictură și fără artă, în general, dar cred că cine se privează singur de toate aceste lucruri, pierde ceva esențial legat de ființa umană, ceva situat dincolo de cuvinte, fie ele tipărite sau rostite, ceva conceput anume ca să fie simțit și, în cele din urmă, iubit. Iar omul este înzestrat în primul rând cu capacitatea de a simți și de a iubi. Arta și cititul te fac mai om, iar un târg de carte te invită să-ți cunoști mai bine aproapele. Și pe tine însuți, firește.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.