Consilierii juridici mureșeni, în așteptarea unui nou cadru legislativ Slider
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 1046 Vizualizări

Consilierii juridici mureșeni, în așteptarea unui nou cadru legislativ

Colegiului Consilierilor Juridici Mureș a luat ființă în anul 2004 ca parte componentă în cadrul Ordinului Consilierilor Juridici din România, for ce însumează un număr de aproximativ 20.000 de membri la nivel național. Despre activitatea consilierilor juridici mureșeni ne-a vorbit Ștefan Palage, decanul Colegiul Consilierilor Juridici Mureș

Reporter: Ce reprezintă Colegiul Consilierilor Juridici Mureș ?

Ștefan Palage: Colegiu s-a înființat în anul 2004, mai exact în 10 ianuarie 2004, ca urmare a apariției Legii 514/2003 care reglementează  organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic. Necesitatea apariției colegiilor juriștilor a fost determinată de faptul că și consilierii juridici să aibă o formă de organizare, să beneficieze de un statut, de o conducere proprie, de activități proprii specifice.

Rep.: Care sunt activitățile colegiului ?

Ș. P.: Principala activitate se referă la pregătirea profesională a consilierilor juridici, care se organizează în fiecare an pe două paliere, pregătirea consilierilor juridici stagiari, cei care în principiu s-au înscris în colegiu și care nu aveau o experiență în exercitarea profesiei, respectiv consilierii juridici definitivi, care aveau o experiență în activitatea de consilier juridic, denumiți conform statutului consilieri juridici, definitivi. Pentru consilierii juridici stagiari este o formă de pregătire mai specială, în sensul că, timp de doi ani, fac pregătire pe lângă un consilier juridic cu experiență și vin la cursurile organizate de către colegiu. La consilierii definitivi, evident că nu mai este această formă de pregătire , pentru ei sunt organizate cursuri de pregătire profesională Aceste cursuri le organizăm în colaborare cu specialiști în domeniul Dreptului,  preponderent de la universitățile „Petru Maior” din Târgu Mureș „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca precum și „Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș. Suntem la nivel național considerați unul din colegiile fruntașe din punct de vedere al activităților și al preocupărilor pentru pregătirea consilierilor juridici.

Rep.: Câți membri activează în cadrul colegiului ?

Ș. P.: În prezent avem un număr de 200 de membrii la nivelul județului Mureș. Marea lor majoritate își desfășoară activitatea în cadrul unităților economice și instituțiilor din județ. Ei lucrează, fie independent, fie organizați pe birouri, servicii sau departamente juridice, unde există un număr mai mare de consilieri juridici care își desfășoară activitatea.

Rep.: Care este rolul lor ?

Ș. P.: Consilierii juridici oferă consultanță și întocmesc cereri cu caracter juridic în domeniile Dreptului. De asemenea redactează opinii juridice cu privire la aspectele legale ce privesc activitatea unităților și instituțiilor în care își desfășoară activitatea, redactează proiecte de contracte, negociază clauze contractuale, redactează acte, dau aviz cu caracter juridic pe actele emise de unitate sau instituție etc.  De remarcat este și faptul că în general tot ei reprezintă aceste entități în fața instanțelor judecătorești . Având în vedere multitudinea atribuțiilor pe care le are un  consilier juridic ,este nevoie ca acesta să aibă o pregătire multilaterală, în toate domeniile Dreptului. De exemplu, avocații sunt în general specializați pe un anumite domeniu, iar în ce privește un consilier juridic datorită atribuțiilor sale la locul de muncă acesta trebuie să cunoască mai multe domenii din aria Dreptului.

Rep.: Care au fost activitățile colegiului din ultimul an ?

Ș. P.: În mod deosebit au fost activitățile de pregătire profesională a consilierilor juridici. În acest sens, am avut cursuri legate de  Dreptul Muncii, cu privire la contractele individuale și contractele colective de muncă , apoi cursuri de Drept Civil respectiv conținutul și încheierea contractelor etc.  Având o colaborare foarte bună cu Camera de Comerț și Industrie Mureș, ei ne-a oferit spații pentru desfășurarea acestor cursuri. Mai mult decât atât, aici avem și sediul colegiului, respectiv în strada Primăriei nr. 1. În ultima perioada am ținut un număr de cinci cursuri  axate pe executarea silită, insolvență etc. Aceste cursuri le-am gândit în așa fel încât să vină direct în sprijinul consilierilor juridici pentru că ei au cel mai frecvent  contact cu aceste domenii. Cu acest prilej le mulțumesc din nou colegilor pentru modul interactiv de care au dat dovadă și în același timp pentru participarea numeroasă la aceste cursuri.

Rep.: Ce urmează ?

Ș. P.: Pentru perioada următoare, am  contactat cadre didactice de la facultățile de Drept de la UPM și „Babeș Bolyai” pentru organizarea unor cursuri de Drept Civil, cu privire la contracte , mai concret respectarea clauzelor contractuale, recuperarea și executarea creanțelor.

Rep. Cum se prezintă cadrul legislativ în ce privește consilierii juridici ?

Ș. P.: La ora actuală, se află în curs modificarea legii 514/2003 referitoare la organizarea și exercitarea profesiei de consilier juridic. La această oră legea se află la Camera Deputaților în discuții la comisia juridică. Una din principalele modificări ale legii se referă la faptul că în articolul 26 din proiectul de lege se precizează faptul că exercitarea oricărei activități specifice profesiei de consilier juridic de către o persoană fizică sau juridică ce nu are calitatea de consilier juridic înscris pe tabloul consilierilor juridici dintr-un colegiu, constituie infracțiune de exercitare fără drept a unei profesii și se pedepsește potrivit legii penale. Mai exact, dacă legea va fi adoptată în forma în care acest articol este inserat, toți consilierii juridici care au acest statut, indiferent de instituția sau unitatea economică unde își desfășoară activitatea, vor trebui să se înscrie în mod obligatoriu în Colegiul Consilierilor Juridici.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE