Home / Politic / Cristian Chirteș (PNL), propune amendament: Fără ”acoperiți” în presă

Cristian Chirteș (PNL), propune amendament: Fără ”acoperiți” în presă

Distribuie

Marți, 26 septembrie, vor continua audierile fostului ofițer SRI Daniel Dragomir în cadrul Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI. Afirmația aparține senatorului liberal Cristian Chirteș, membru al Comisiei. Prima audiere a fostului ofițer a avut loc săptămâna trecută, când s-au discutat diferite aspecte despre faimoasa deja listă de 65 de persoane.

99% din ofițerii SRI sunt patrioți și își fac datoria față de cetățeni

În cadrul primei audieri, Daniel Dragomir a prezentat și anumite documente doveditoare, a dezvăluit senatorul. ”S-a discutat despre ce a apărut în spațiul public, despre acele mandate de interceptare ilegale și despre implicarea SRI în actul de justiție. La sfârșit a fost înmânată acea listă de 65 de persoane, oameni din politică, foști și actuali ofițeri, din presă, oameni de afaceri, din justiție, care pot să confirme ceea ce Dragomir a afirmat în spațiul public. Noi avem datoria conform legii să audiem absolut orice persoană care face afirmații despre SRI, pentru că reprezentăm cetățenii în relația cu instituția. Ne-am dat seama cum funcționau lucrurile în perioada 2009-2013. Chiar și Dragomir a recunoscut că 99% din ofițerii SRI sunt patrioți și își fac datoria față de cetățeni”, a declarat Chirteș. La acest moment, nu a putut oferi informații în ce privește componența respectivei liste, și nici prea multe detalii. Totuși, senatorul a arătat că este cel mai bun moment pentru unificarea celor două legi depuse deja în Parlament, respectiv a legii 535 din 2004 privind combaterea terorismului, și legea 14 din 1992, privind funcționarea SRI. Chirteș a arătat că, deși nu este o problemă de siguranță națională, breșele din legislație trebuiesc identificate și reparate legislativ. ”Dacă identificăm exact breșele din legislație și le scoatem din spațiul public, să  nu mai avem acele protocoale și acele proceduri, să le scriem transparent în lege, va fi un pas înainte”, a subliniat senatorul.

”Coldea să nu mai plece în Seychelles cu Ghiță”

În spațiul public, s-a vorbit foarte mult despre existența unui ”stat paralel” și, în opinia lui Chirteș, cetățenii țării au ajuns să bănuiască respectivele instituții de abuzuri. Această frică de instituțiile statului nu este justificată, a susținut senatorul, deși pe listă apar nume din tot spectrul vieții publice. ”Nu am stabilit încă pe cine vom audia în continuare. Sunt foarte vaste abordările în ce privește aceste relații, și vom hotărî doar la finalul audierii lui Dragomir pe cine vom audia în continuare”, a declarat Chirteș. Întrebat dacă nu există posibilitatea unor presiuni politice asupra membrilor Comisiei, Chirteș a negat această posibilitate. ”Este interzis ca politicul să afecteze lucrările comisiei. Sigur că sunt discuții, dar mai puțin politic. Ce pot să vă asigur, și sunt în asentimentul colegilor din comisie, că a început o reformă adevărată. Prima acțiune importantă a fost făcută chiar de Eduard Hellvig, denunțarea a peste 300 de protocoale între SRI și justiție. Directorul a dorit să regleze anumite lucruri, să nu mai existe posibilitatea ca, să spunem, Coldea să plece în Seychelles cu Ghiță. În plus, nu există încă un statut al ofițerului SRI”, a mai spus senatorul. În opinia lui Chirteș, riscul politizării deciziilor din Comisie este eliminat și de faptul că toate deciziile se iau în unanimitate.

Statutul ofițerului de informații

Dacă din toată povestea va rezulta și un câștig, acela va fi acest statut al ofițerului de informații, vorbind aici nu doar despre SRI, cât și despre SIE și DGIPI, statut pentru care există deja un draft. În plus, senatorul promite să formuleze personal un amendament referitor la jurnaliști. ”Va trebui să luăm o hotărâre politică în acest sens. Voi susține personal includerea acestui amendament în legea de funcționare, ca alături de poliție și justiție, să fie interzisă racolarea din presă”, a susținut senatorul. Comisia de control este formată din nouă membri, iar politic este compusă din patru membri PSD, un membru ALDE, 2 membri de la PNL, un UDMR, respectiv un membru USR. Reamintim, toate hotărârile se iau în unanimitate.

Edith VEREȘ

 

De asemenea, verificati

UDMR Mureș, 6 candidați noi pentru primăriile din județ

Distribuie După alegerile locale din 2020, UDMR a avut 412 consilieri locali, 39 de de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.