Lucrări de restaurare la Biblioteca „Teleki-Bolyai” Consiliul Judetean Mures
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 697 Vizualizări

Lucrări de restaurare la Biblioteca „Teleki-Bolyai”

Consilierii judeţului au aprobat joi, 28 septembrie, într-o şedinţă ordinară de lucru, documentaţia tehnico – economică şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei „Restaurare frescă la Biblioteca „Teleki-Bolyai” – Conservarea picturilor murale din sala festivă a Bibliotecii „Teleki-Bolyai”. Valoarea investiţiei este de 243.746 lei, inclusiv TVA de 19%, iar termenul de realizare a lucrării de restaurare este de 10 luni.

Urme de picturi murale

Potrivit vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Mureş Ovidiu Dancu, Biblioteca „Teleki-Bolyai” din Târgu-Mureş cuprinde una dintre cele mai bogate și diversificate colecții de carte veche din Transilvania. Clădirea a fost restaurată atât în exterior cât și în interior, cu excepția unei săli, care a avut destinația de depozit de cărți. În urma realizării cercetărilor de parament, specialiștii au descoperit urme de picturi murale pe pereții încăperii, realizate în secolul XVIII-lea de către pictorul sibian Franz Neuhauser.

„Având în vedere că la Biblioteca Teleki sunt organizate periodic mini-spectacole și alte manifestări culturale, aceasta are nevoie de o sală mai mare. Având în vedere că restul sălilor sunt mai mici, fostul depozit de cărți s-a transformat în sală festivă. În prezent, pereții sălii festive sunt acoperiți cu mai multe straturi de zugrăveală aplicate în urma renovărilor succesive, care au acoperit și au degradat picturile murale originale. Pentru a asigura desfăşurarea corespunzătoare a activităţilor în clădirea bibliotecii, pentru a reconferi funcționalitatea şi valoarea culturală a sălii festive, se propune o lucrare de specialitate pentru restaurarea picturii murale sub denumirea ”Restaurare frescă la Biblioteca „Teleki-Bolyai” – Conservarea picturilor murale din sala festivă a Bibliotecii „Teleki-Bolyai”, a precizat Ovidiu Dancu.

Lucrări complexe

În cadrul lucrărilor de conservare se vor executa lucrări de decopertare a  întregii suprafețe interioare a sălii, fixarea marginilor de tencuieli pentru consolidarea acestora, chituirea lacunelor tencuielilor, injectări pentru desprinderi și burdușeli ale straturilor suport, curățire mecanică și chimică a suprafețelor, fixarea stratului pictural pulverulent, consolidarea stratului de culoare în curs de exfoliere sub forma de solzi pe suprafețe verticale. Lucrările de decopertare se vor executa cu ajutorul bisturiului, șpaclurilor de diferite dimensiuni, iar îndepărtarea mortarelor cu ajutorul ciocanelor speciale de diferite dimensiuni și a dălților.

În ceea ce priveşte faza de restaurare, aceasta va consta din tratarea lacunelor neintegrabile-lacune chituite la nivelul stratului de culoare, cu tonalitate adecvată, situate pe suprafețe verticale, integrări ale lacunelor din stratul de culoare în tehnica velatura și integrarea cromatică a lacunelor în tehnica tratteggio.

„Această fază se va realiza după ce suprafețele de probe vor fi aprobate de către Comisia Națională de Componente Artistice din cadrul Ministerului Culturii. Documentația pentru realizarea lucrărilor de conservare a picturilor murale din sala festivă a Bibliotecii „Teleki-Bolyai” a fost executată la cererea Bibliotecii Județene Mureș, de către specialiștii restauratori Kiss Lorand și Peter Pal, societatea SC Imago Picta SRL Târgu-Mureş”, a subliniat Ovidiu Dancu.

Alex TOTH

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE