Home / Business / Finanţare de 35 milioane lei pentru finalizarea Iazului Batal

Finanţare de 35 milioane lei pentru finalizarea Iazului Batal

Distribuie

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a semnat joi, 28 septembrie, contractul de finanţare pentru faza a doua a proiectului „Reabilitarea sitului poluat istoric Iaz Batal 30 hectare – Târgu Mureş”, ecologizat în proporţie de 55%, a anunţat, într-un comunicat de presă, Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, informează www.agerpres.ro.

Faza a doua a proiectului, finalizată în 2020
Potrivit comunicatului, proiectul are ca scop reabilitarea sitului poluat istoric Iaz Batal de la Azomureş, trecut în proprietatea Primăriei municipiului Târgu-Mureş, pentru diminuarea riscului existent asupra sănătăţii oamenilor şi a mediului ambient, cauzat de activităţile industriale desfăşurate aici în trecut.
„De asemenea, investiţiile vizează şi redarea în circuitul economic a suprafeţei respective, având în vedere că iazul se încadrează, din punct de vedere al profilului de activitate, la categoria depozite de deşeuri periculoase. Valoarea totală aferentă fazei a doua a proiectului este de aproximativ 35 milioane lei, aceasta urmând să fie finalizată la data de 31 decembrie 2020. Concret, vor fi finanţate lucrări complexe de investiţii, ce vor conduce la eliminarea riscului de contaminare pentru utilizatorii sitului, reducerea fluxului de substanţe anorganice în apa subterană, protejarea controlată a apelor de suprafaţă ş.a. Beneficiarii proiectului sunt cei 15.000 de localnici – rezidenţi în municipiul Târgu-Mureş sau în comunele Cristeşti şi Nazna, aflate în imediata apropiere”, se arată în document.

Viitoare zonă peisagistică
Situl poluat istoric Iaz Batal este situat pe malul drept al râului Mureş, ocupă o suprafaţă de 30 de hectare şi se află la aproximativ 4 kilometri în aval de municipiul Târgu-Mureş, în dreptul platformei de îngrăşăminte chimice a SC Azomureş SA.
„Implementarea proiectului de reabilitare a sa a început în perioada de programare 2007-2013, la nivelul oraşului Târgu-Mureş, şi se va finaliza prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, asigurând astfel materializarea angajamentelor asumate de România prin Tratatul de Aderare, inclusiv îndeplinirea îndatoririlor în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor de reabilitare a siturilor contaminate, precum şi a celor stabilite prin documentele strategice la nivel naţional şi european”, mai precizează comunicatul citat de Agerpres.
Pentru proiectul de ecologizare a iazului cu reziduuri chimice de la Azomureş, Primăria Târgu-Mureş a accesat iniţial o finanţare prin POS Mediu în valoare de peste 45,6 milioane lei fără TVA.
Lucrările ar fi trebuit să se încheie în 16 luni de la semnarea contractului, însă din cauza unor probleme tehnice termenul de 31 decembrie 2015 a fost depăşit. Astfel, s-a propus o împărţire pe faze a lucrărilor, care impunea semnarea unui act adiţional cu autoritatea de management, pentru decontarea unor lucrări.
Proiectul prevede că terenul rezultat în urma ecologizării şi umplerii acestuia cu pământ va fi apoi utilizat ca spaţiu public, cuprinzând zone de peisagistică (plantaţii), iar în urma implementării proiectului se va elimina orice impact asupra mediului local datorat activităţilor economice din trecut.
SC Azomureş SA a oferit municipiului Târgu-Mureş, cu titlu de donaţie, terenul cu o suprafaţă de 30,48 hectare pe care se află batalul cu reziduuri chimice pe care societatea nu îl mai foloseşte.

(Redacţia – Agerpres)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.