Seniorii din Sângeorgiu de Mureș, celebrați Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 203 Vizualizări

Seniorii din Sângeorgiu de Mureș, celebrați

Peste 300 de vârstnici au sărbătorit joi, 28 septembrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice în incinta Căminului Cultural din comuna Sângeorgiu de Mureș. O manifestare devenită deja tradiție în localitate, caldă și umană, deloc formală, care a reușit și de această dată să bucure vârstnicii sângeorzeni. Nu putem opri trecerea timpului, în fiecare zi îmbătrânim câte puțin. Depinde însă de noi cum trăim această realitate. Putem aștepta învăluiți în tristețe Marea trecere, sau putem să ne menținem senini și activi. Senectutea poate fi adevărat cadou, dacă știi cum să o primești. Adevăruri cunoscute bine de localnicii care, îmbujorați de emoție, au primit cu mare bucurie festivitatea, semn că sunt în continuare importanți pentru comunitate și, nu în ultimul rând, pentru administrația locală.

Moare doar cel care este uitat

Comuna Sângeorgiu de Mureș, considerată una din cele mai frumoase comune din România, și câștigătoare recent a titlului de ”sat cultural”, organizează o întreagă serie de activități culturale pentru cei aproximativ 10.000 de locuitori. Gazda evenimentului, alături de cei de la filiala Mureș a Organizației Caritas Alba Iulia a fost, ca de fiecare dată, primarul Sófalvi Szabolcs. Acesta a urcat pe scenă în compania unui grup de copii îmbrăcați în costume populare românești, maghiare și rome. ”Ia uitați-vă la ei, abia acum s-au cunoscut în culise și uite ce frumos arată împreună”, a subliniat primarul multiculturalitatea comunei. Acesta a mulțumit vârstnicilor că i-au onorat invitația în număr atât de mare. Vorbind pentru și despre pensionari, primarul a amintit de o nedumerire a propriei fiice. Aceasta a constatat apariția câtorva fire cărunte în părul tatălui și, ca orice copil, s-a îngrijorat de faptul că poate, cine știe, și tatăl ei va îmbătrâni. ”Tata, dacă îmbătrânești, asta înseamnă că o să mori?”, a relatat primarul dilema fetiței, precum și explicația. Cu adevărat moare cineva doar atunci când este uitat. Pensionarii comunei nu vor fi uitați, memoria lor va fi vie multe generații de acum încolo și datorită acestor festivități, în care sunt celebrați și fotografiați în toate ipostazele posibile. ”De aceea facem foarte multe fotografii, ca nimeni să nu moară cu adevărat”, a subliniat Sófalvi.

Secretul longevității, munca

Primarul nu a venit la sărbătoare cu mâinile goale. În urma unor negocieri catalogate drept tensionate, acesta a reușit să obțină în continuare abonamente de transport pentru pensionarii comunei. Ca de fiecare dată, de felicitări speciale au avut parte cei mai vârstnici locuitori, trei doamne și un domn. Cea mai în vârstă participantă, Bóni Julika néni (94 de ani), a fost prezentă în sală și a primit îmbujorată de emoție ca o fetiță buchetul de flori de la primarul Sófalvi. Într-o scurtă discuție, ea a dezvăluit că, în ce o privește, secretul longevității este și munca. ”Am dat și astăzi cu sapa prin grădină”, a spus tanti Julika. Fiecare pensionar a primit dealtfel câte un mic cadou. ”Manifestarea de astăzi se înscrie într-un întreg șir de manifestări culturale. De 9 ani sărbătorim ziua mondială a vârstnicilor pe 1 octombrie și ne-am obișnuit să ne adunăm aici la Căminul Cultural,  unde vine a doua și a treia generație care le prezintă dansuri, muzică, poezie. Dar noi, aici în Sângeorgiu de Mureș, sărbătorim și Ziua mondială a a copilului, a femeilor, luna februarie este luna căsătoriilor”, a explicat primarul. În comună a fost inaugurat recent și programul ”Școală după școală” pentru copiii români, maghiari și romi. ”Mesajul este foarte important: aici în Sângeorgiu de Mureș toată lumea, indiferent de vârstă, de naționalitate sau de religie este la fel de importantă pentru noi. De aceea am urcat pe scenă însoțit de copii de toate naționalitățile. Copiii nu văd românul, maghiarul sau romul. Ei văd doar omul, fratele sau sora pe care ni i-a dăruit Dumnezeu”, a subliniat Sófalvi.

Ambițioase proiecte culturale

Poate și prin asta se explică faptul că actualul cămin cultural este arhiplin de fiecare dată. ”Acest lucru mă motivează suplimentar mâine (vineri, 29 septembrie-n.r), la Alba Iulia, când vom semna contractul pentru realizarea aici a unui cămin cultural nou, mult mai mare, în stil transilvănean. A fost un concurs foarte important, suma totală se ridică la peste 1 milion de euro iar eu mă duc cu mare bucurie să semnez acest contract la Alba Iulia”, a declarat primarul. Noul Cămin Cultural va fi realizat pe aceeași locație, deoarece în comună nu există terenuri publice disponibile și va fi o clădire în stil transilvănean, asemănătoare cu cea în care își desfășoară activitatea Liceul Agricol din Târgu Mureş, va avea  un turnuleţ şi câteva săli la etaj. Rămânând la capitolul ”cultură”, primarul a dezvăluit că în chiar zilele următoare încep lucrările la un alt proiect important. ”Este vorba despre reabilitarea Castelului Máriaffy, proiect câştigat pe Măsura 7.6, de protejare a patrimoniului cultural naţional, în valoare de 1 milion de euro”, a precizat primarul. În urma reabilitării, castelul Máriaffy va deveni un Centru Cultural şi Turistic, în aşa fel încât Castelul să redevină la aspectul original. Pe lângă centrul amintit, aici va funcţiona și un Muzeu al Satului care să îmbine comorile etnografice ale naționalităților comunei, o bibliotecă, o Sală de Căsătorii, și altele.

Emoționante momente artistice

Revenind la pensionari, aceștia au continuat să se bucure de momentele artistice oferite lor de copiii de la extrem de numeroasele cercuri culturale de la școala din comună și din localitate. Am surprins chiar multe lacrimi de emoție strivite printre gene, semn că nu a fost o serbare de complezență. Sub coordonarea celor de la Caritas, pe scenă au evoluat în aplauze călduroase dansatorii români conduși de Ionela Fekete, ansamblul de dansuri maghiare condus de Paniti Zsófia și Máthé Zsolt, și au surprins ca de fiecare dată prin vioiciunea ritmurilor dansatorii din comunitatea romă, coordonați de Szántó Árpi. Sărbătoarea a continuat cu o serie de cântece populare, sub coordonarea lui Vasile Muntean, Marcel Luca și Sorina Csiky, responsabil pentru folclorul rom fiind același Szántó Árpi. Întreg spectacolul a fost presărat cu glume precum și sfaturi pentru o senectute activă și sănătoasă, oferite de cei de la filiala Mureș a Caritas Alba Iulia.

Edith VEREȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE