Dorin Cremene, ales președinte al Despărţământului ASTRA Reghin Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 744 Vizualizări

Dorin Cremene, ales președinte al Despărţământului ASTRA Reghin

Sala de ședințe a Casei de Cultură ,,Dr. Eugen Nicoară” a găzduit vineri, 29 septembrie, Adunarea Generală a Despărţământului ASTRA Reghin, prilej cu care a fost aleasă noua conducere.

 Evocări despre Vasile Netea și Eugen Nicoară

Alegerea noii conduceri a fost prefațată de simpozionul ștințific cu tema „Implicarea Despărțământului Reghin al Astrei în cultura Văii Mureșului Superior” , oaspete fiind publicistul Lazăr Lădariu, președinte al Despărțământului Central Județean Mureș al ASTRA. „Nu mi-am închipuit niciodată că la Reghin, eu Lazăr Lădariu, pot să fiu altfel decât între bunii mei prieteni români. Mă leagă multe de aceste meleaguri ale noastre,  meleaguri de suflet. Se face un lucru demn de remarcat, și anume grija și atenția față de memoria  merituoșilor noștri înaintemergători. Cei care suntem încă în viață  suntem datori celor care au făurit această credință a noastră, veșnică, credința în biserica neamului, în veșnicia noastră ca neam și credința că aceste pământuri ne-au aparținut și ne aparțin dintotdeauna. Printre aceste personalități la loc de cinste se află Dr. Eugen Nicoară și istoricul Vasile Netea”, a spus Lazăr Lădariu. La rândul său, primarul municipiului Reghin Maria Precup, a subliniat nevoia implicării tinerilor în activitățile ASTRA.„Privind la cei prezenți la această adunare îmi dau seama cât de bogat este Reghinul, și mă doare sufletul văzând că bogăția acestui oraș stă în oameni care au părul cărunt, iar cei tineri sunt foarte puțin. Celor care sunt le mulțumesc, de aceea trebuie să ne gândim să-i aducem cât mai aproape, pentru că ASTRA, care a ridicat poporul român din mocirlă și din robie, și i-a dat demnitatea să stea cu capul sus, trebuie să continuie să-și ducă rolul mai departe pentru ne putea aduce acolo unde ne dorim și unde merităm”, a menționat Maria Precup.

Bustul lui Vasile Ladislau Pop, la Reghin

Nevoia implicării Despărțământului ASTRA Reghin  în cinstirea înaintașilor a fost subliniată de  prof. univ. dr. Dumitru Acu, preşedintele Asociaţiunii ASTRA.„Avem în continuare multe de făcut, și cred că aici la Reghin, cu sprijinul Primăriei Reghin, se pot face multe lucruri. Nu înseamnă că atunci când sărbătorim Marea Unire, trebuie să ne legăm doar de momentul 1 Decembrie 1918. Marea Unire a fost o consecință a tuturor faptelor acestei istorii ale noastre, de aceea trebuie să-i sărbătorim pe toți marii bărbați, și aici reaminstesc dorința de a avea la Reghin, anul viitor, bustul lui Vasile Ladislau Pop, un înaintaș de marcă al Astrei, care își duce somnul de veci aici la Reghin”, a spus prof. univ. dr. Dumitru Acu.

În cele din urmă s-a trecut la alegerea noii conduceri, cei doi pretendenți pentru funcția de președinte fiind profesorul Dorin Cremene și jurnalistul Robert Matei.

Nevoia unei Case Memoriale Dr. Eugen Nicoară

„În primul rând doresc să se înființeze la Reghin o casă memorială a doctorului Eugen Nicoară . De asemenea,  îmi doresc reabilitarea mormântului lui  Georg Heider, care a fost și fotograful Astrei, situat în cimitirul săsesc de pe strada Toamnei, aflat într-o stare deplorabilă. Nu în cele din urmă, îmi doresc realizarea unui sediu al Astrei pe măsură, care în prezent  se află într-o mansardă a Casei de Cultură, improprie pentru desfășurarea activității, precum și revistei Astrei, ar trebui găsită o variantă ca ea să se poată distribui, deoarece  în momentul de față apare neobservată, nefiind prezentă la niciun punct de difuzare a presei” – Robert Matei

Sprijin pentru educarea tinerilor

„Vreau ca, pe lângă școală, Asociația Culturală ASTRA să se ocupe și de destinul copiilor care într-un fel sunt părăsiți de părinții care pleacă în străinătate și care rămân în grija bunicilor. Asta este principala mea preocupare. De asemenea, vreau ca ASTRA să aibă idei în acest sens, al educației și culturii, să comunice cu liderii Inspectoratului Școlar și cu toți aceia care au putere de decizie, atât la nivel județean cât și la nivel național. Dacă voi ajunge la o conferință națională, voi propune idei în această privință, pentru că vreau ca impactul ideilor mele, care le cred bune, să ajungă și la urechile celor care iau decizii” – Dorin Cremene

Din cele 51 de voturi exprimate, 9 au revenit lui Robert Matei, 4 voturi au fost nule, iar 38 au revenit lui Dorin Cremene, care, este începând de vineri, 29 septembrie, este  noul președinte al Despărțământului Reghin al ASTRA. De asemenea,  au fost aleși cei trei vicepreședinți, respectiv Robert Matei, pr. protopop ortodox Valentin Vârva și pr. protopop greco-catolic Florin Boitoș. În funcția de secretar a fost reconfirmat Vasile Frandăș.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE