Home / Cultură / FOTO: Patru artiști plastici vă invită la o „nebunie” de expoziție
Participanții la expoziție (Foto: Andrei Vornicu)

FOTO: Patru artiști plastici vă invită la o „nebunie” de expoziție

Distribuie

Artiștii plastici Dorel Cozma (pictor), Radu Florea (pictor), Raluca Moisoiu (pictor și fotograf) și Gheorghe Popa (sculptor), reuniți sub numele CARP Art, au fost prezenți marți, 26 septembrie, la ora 18.00 la Galeria Art Nouveau U.A.P. Mureș cu ocazia vernisajului expoziției „La Locura”, subintitulată „Barbaria”.

Expoziția reunește patru identități artistice diferite, dar complementare, într-un ansamblu compozit de culoare, formă, viziune și mesaj. Artiștii au fost coordonați de curatorul Oliv Mircea, alături de care au participat la sesiuni de studiu și documentare la Târgu-Mureș, Bistrița, Madrid și Toledo. Aceste experiențe s-au reflectat în lucrările expuse, iar unele dintre ele au fost capturate de către Raluca Moisoiu în pixeli și imprimați sub formă de imagini pe hârtie fotografică.

Criticul Oliv Mircea vorbește despre cei patru artiști: „Profilul lor uman este: alerți, citadini, neafectați, iscoditori, mondeni, fără cultul gesticulației solemne, dar și fără fasoane, fără tabuuri afișate, inteligenți în înțelegerea lor râvnitoare, comunicând între ei doar atât cât este nevoie și nepierzând decât arareori contactul cu solul.”

Titlul expoziției reprezintă o sintagmă preluată din „Don Quijote” care desemnează nebunia personajului și, prin extensie, a artistului. Oliv Mircea detaliază acest aspect: „Dacă în alte vremuri nebunia era de sorginte divină și era deci o inspirație divină, pentru artistul de astăzi viața de zi cu zi este un inepuizabil pandemoniu uman. Artistul își pune necontenit întrebarea dacă el însuși, în mijlocul lumii, se află pe pământ, în cer, în iad, treaz sau adormit, nebun sau în toate mințile. Artistul de astăzi e considerat nebun în timp ce el socotește nebună întreaga lume.”

Deși, într-adevăr, multe dintre lucrările expuse evocă un univers crepuscular, tulbure și anxios, tablourile reprezintă doar instanțe ale efemerului și lasă loc pentru optimism și eliberare. Oliv Mircea subliniază acest aspect, în încheiere: „Răului și pustiirii li se opune lumina nestinsă a logosului și realitatea binefăcătoare a visului și frumuseții.”

Expoziția va fi deschisă până în data de 8 octombrie.

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.