FOTOREPORTAJ. „Romgaz susţine Sănătatea în comunităţile rurale din Mureş” Altele
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 433 Vizualizări

FOTOREPORTAJ. „Romgaz susţine Sănătatea în comunităţile rurale din Mureş”

Într-o însorită zi de toamnă, în sala de consultaţii a Dispensarului uman din Grebenişu de Câmpie, aşezare situată pe drumul judeţean Târgu-Mureş – Band – Şăulia, la aproximativ 29 de kilometri de municipiul Târgu-Mureş, s-a derulat un nou episod din cadrul proiectului „Romgaz susţine Sănătatea în comunităţile rurale din Mureş”.

Iniţiat de compania Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaş, în parteneriat cu Asociaţia Educaţie pentru Europa din Cluj Napoca, Asociaţia pentru Medicină Integrativă Lotus Life din Târgu-Mureş şi Direcţia de Sănătate Publică Mureş, proiectul şi-a propus să ofere consultaţii, dar şi sfaturi pentru un stil de viaţă sănătos, pentru 200 de locuitori din mai multe comune ale judeţului Mureş.

Profesionalism şi empatie

La Grebenişu de Câmpie, consultaţiile au fost realizate pe durata a mai multor ore, cu mult profesionalism şi empatie, de doi medici, Ana Maria Prişcă şi Marius-Nicolae Tontea, ambii de la Centrul pentru Medicină Integrativă Lotus Life.

„Colegul meu este medic pneumolog şi face spirometrii, consultaţii pneumologice şi pulsoximetrie, adică ceea ce ţine de partea pulmonară, iar eu fac ecografii abdominale. Practic, acum facem numai înregistrările şi captăm imaginile, iar rezultatele vor fi trimise în zilele următoare la cabinetul din Grebenişu de Câmpie, iar doamna doctor de aici le va înmâna pacienţilor”, a declarat dr. Ana Maria Prişcă.

Recunoştinţă şi mulţumiri din partea beneficiarilor

Ideea proiectului a fost apreciată ca fiind binevenită de beneficiari, în mare parte pensionari care în timpul vieţii şi-au desfăşurat activitatea în agricultură.

„Ideea ca nişte medici să vină din Târgu-Mureş la Grebenişu, ca să ne consulte, este foarte bună. E foarte bine, pentru că nu ne mai deplasăm noi. A mai fost cineva în trecut, nişte străini din Iugoslavia, tot cu consultaţii, în rest nu a mai venit nimeni, niciodată, să ne consulte atât de aproape de casă”, a afirmat Cornelia Romanţi.

„Ne-au anunţat că vor fi consultaţii şi am venit. E o idee foarte bună, nu ne-am gândit la aşa ceva şi nici nu am ştiut că se poate. Am fost la Târgu-Mureş, la medic, acum ceva vreme, pentru dureri de mijloc, iar consultaţiile de astăzi au fost binevenite”, a spus tanti Cornelia, care a împlinit, recent, venerabila vârstă de 81 de ani.

„Sunt mulţumit de modul cum a decurs consultaţia şi pentru că cineva s-a gândit şi la noi, oamenii care nu prea au posibilitatea să meargă la Mureş, la consultaţii. Le doresc multă sănătate celor care s-au gândit la noi”, a transmis o altă pacientă, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Lotus Life, aproape de pacienţi

Preşedintele Asociaţiei pentru Medicină Integrativă Lotus Life, dr. Carmen Nicolau a subliniat deschiderea pe care Centrul pentru Medicină Integrativă Lotus Life o are pentru parteneriatele care vizează proiecte cu impact socio-medical în comunitate.

„Nu e primul proiect de acest gen la care participăm, cred că este al treilea sau al patrulea din acest an. Am participat la toate invitaţiile pe care le-am avut de-a lungul timpului, suntem ca şi echipă împreună şi pentru faptul că eu sunt convinsă că aceste lucruri sunt extrem de benefice pentru toată lumea, indiferent de nivelul de pregătire pe care îl ai, de vechimea pe care o ai, de entuziasmul în a ajuta oamenii care nu ajung la tine. Să te duci tu, din când în când, atunci când poţi, la ei, este ceva care nu se va termina niciodată aici. Noi tot timpul suntem deschişi la astfel de proiecte”, a declarat dr. Carmen Nicolau.

Referindu-se la parteneriatul încheiat în cadrul proiectului „Romgaz susţine Sănătatea în comunităţile rurale din Mureş”, preşedintele Asociaţiei pentru Medicină Integrativă Lotus Life a subliniat importanţa deplasării medicilor specialişti în mijlocul pacienţilor, în comunităţi rurale aflate la distanţă faţă de municipiul Târgu-Mureş, recunoscut ca fiind unul dintre oraşele medicale de top din România.

„Proiectul este iniţiat prin intermediul unui parteneriat între Romgaz, Lotus Life, Asociaţia Educaţie pentru Europa şi Direcţia de Sănătate Publică Mureş. Iniţiatorul principal este Romgaz, care susţine sănătatea comunităţilor rurale din judeţul Mureş. Localităţile au fost selectate astfel încât să fie la o oarecare distanţă faţă de centrul universitar Târgu-Mureş, iar medicii din comunele respective să aibă disponibilitatea de a se implica în proiect. Au fost şi cazuri în care ni s-a spus din partea unor medici că nu au nevoie de acest ajutor. Ideea proiectului este să ne ducem în mijlocul pacienţilor, când pot dânşii să vină la consultaţii. Este vorba de consultaţii de specialitate, EKG, spirometrie, ecografie abdominală şi dacă este cazul anumite analize de laborator la pacienţii care se prezintă în ziua când sunt programaţi în cabinetul medical al medicului de familie din localitatea respectivă. Mai mult decât atât, medicul de familie din localitatea respectivă are posibilitatea de a delega el persoanele care sunt eligibile pentru consultaţii, deoarece noi, de la distanţă, nu putem să facem o selecţie. Acolo unde se identifică o problemă şi se impune continuarea investigaţiilor sau aducerea în centrul nostru pentru a fi trataţi, problema respectivă devine o prioritate”, a afirmat dr. Carmen Nicolau.

Implicarea socială, în strategia Romgaz

Proiectul a beneficiat de susţinere financiară, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 actualizată, din partea Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz SA. Frecvent, compania care are sediul central în Mediaş susţine diverse proiecte sociale şi educative, cu impact benefic în comunităţi, parte a strategiei de responsabilitate socială corporativă a companiei.

„Romgaz consideră implicarea socială drept parte integrantă a strategiei sale, un argument puternic pentru a susţine proiecte dedicate comunităţilor locale în care activează şi care vin în întâmpinarea nevoilor cu care se confrunta acestea. Între diferite regiuni ale ţării şi între diferite grupuri populaţionale, se cunosc discrepanţe în ceea ce priveşte accesul la servicii de sănătate, mediul rural continuând să se afle într-o poziție mai dificilă din acest punct de vedere. Implicarea Romgaz în acest proiect, derulat în zonele rurale ale judeţului Mureş, unde prin sucursalele sale compania interacţionează cu comunităţile locale, este un act de responsabilitate socială prin care doreşte să intervină acolo unde nivelul de acces al comunităților la servicii de sănătate standard este limitat. Chiar dacă proiectul reprezintă o soluție parțială, poate fi un impuls pentru identificarea unor soluții permanente care să permită accesul la servicii medicale pentru toate categoriile de populație. Vom continua să fim implicați în proiecte cu impact puternic şi real asupra comunităților locale şi ne vom orienta cu precădere spre acelea care vor contribui la îmbunătățirea calității vieții generației prezente şi viitoare”, a declarat Virgil Marius Metea, director general al Societăţii Naţionale de Gaze Naturale Romgaz SA Mediaş.

Text şi foto: Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE