FOTO: O nouă generație de studenți la Facultatea de Inginerie a Universității „Petru Maior” Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1051 Vizualizări

FOTO: O nouă generație de studenți la Facultatea de Inginerie a Universității „Petru Maior”

Universitatea „Petru Maior” a deschis anul universitar 2017-2018 printr-o serie de cursuri festive aferente fiecărei facultăți în parte. Luni, 2 octombrie, la ora 10.00, Aula Magna de pe str. Nicolae Iorga a fost ticsită cu studenții aflați în prima lor zi de facultate. La deschidere au participat cadre universitare și invitați speciali: Lector univ. dr. ing. Sorin Albu (Director DIIM, Facultatea de Inginerie), Prof. univ. dr. ing. Dorin Bica (Director DIEC, Facultatea de Inginerie), Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean (Președintele Senatului Universității „Petru Maior)”, Prof. univ. dr. Călin Enăchescu (Rector), Dr. Lucian Goga (Prefectul Județului Mureș), Conf. univ. dr. ing. Mircea Dulău (Decanul Facultății de Inginerie), Conf. univ. dr. ing. Gabriela Strnad (Prodecanul Facultății de Inginerie).

Universitatea „Petru Maior”, în topul primelor 5 universități din țară

Călin Enăchescu

Călin Enăchescu a luat cuvântul: „Vă rog să îmi permiteți să-i salut în primul rând pe studenții din anul I de la Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș, să le urez bun venit în comunitatea noastră academică și să îmi exprim satisfacția că au ales Universitatea „Petru Maior”, o universitate puternică, prestigioasă și performantă. Ca dovadă a valorii și prestigiului săum Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureș a reușit de două ori până în prezent să se situeze pe o poziție superioară în ierarhia academică românească, plasându-se în rândul universităților de elită. De asemenea, tot în cursul anului precedent, Universitatea „Petru Maior” a fost încadrată de către Societatea Academică din România în categoria primelor 5 universități din țară.”

Lucian Goga

Lucian Goga a încurajat noua generație de studenți, menționând din proprie experiență că anii de facultate sunt cei mai frumoși: „Vă doresc mult succes, vă doresc să vi se împlinească visurile, vă doresc să nu vă temeți de nimic, vă doresc ca atunci când viața vă ridică greutăți să aveți puterea să vă ridicați și să vă reveniți, să tratați totul ca o experiență, să trageți concluziile de rigoare și să mergeți înainte.”

Cornel Sigmirean

Cornel Sigmirean a făcut un scurt istoric al universităților care sunt, după Biserică, cele mai vechi instituții din lume. Ele au apărut în 1155 și, inițial, acestea aveau trei specializări: Medicina, Dreptul și Teologia. Până în secolul al XIX-lea, universitățile funcționau sub conducerea călugărilor benedictini și aveau o orientare pronunțat religioasă. În secolul XIX-lea, însă, au început să devină centre de cercetare, ajungând în cele din urmă la forma actuală de organizare a universităților de pretutindeni.

Ingineria a devenit o ramură fundamentală a societății contemporane

„Din păcate, în România, finanțarea este foarte mică și o suplinim prin munca noastră, a cadrelor didactice și a voastră, a studenților. Finanțarea pentru voi, cei de la Inginerie, este de circa 600 euro, iar pentru științele umaniste, aproximativ 500 euro. Gândiți-vă că pentru a fi în topul universităților din lume, ar trebui să investim 10 000 de euro pe student anual.” a declarat Cornel Sigmirean care este, însă, optimist în ceea ce privește viitorul ingineriei și importanța acesteia în cadrul societății actuale.„Inginerul a devenit sacerdotul acestei lumi. Nu poți să-ți creezi viitorul fără inginer. A fost o perioadă în care ingineria a fost puțin marginalizată prin anii ’90, dar astăzi este în prim-plan. Astăzi sunteți licitați și sper să ajungeți la performanțe mari.”

Mircea Dulău

Mircea Dulău a subliniat oportunitățile și deschiderile pe care Facultatea de Inginerie și Universitatea „Petru Maior” o oferă studenților: „Relația cu mediul extern, precum și parteneriatele cu universități din străinătate facă posibilă mobilitatea studenților și a cadrelor didactice la facultăți de presigiu din Europa prin programele europene dedicate și, începând din acest an, și în spațiul extraeuropean. Deschidem anul universitar propunându-vă tuturor să continuăm să contribuim împreună la această construcție comună ce înseamnă: învățătură, studiu, implicare și responsabilitate. (…) Vă doresc un an universitar frumos.”

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE