Home / Sanatate / Mesajul ASCOTID Trail Race: testele de glicemie fac diferența între o viață activă și una în izolare

Mesajul ASCOTID Trail Race: testele de glicemie fac diferența între o viață activă și una în izolare

Distribuie

Bolnavii de diabet zaharat de tip I, insulino-dependent, au nevoia și dreptul la o asistență de sănătate corespunzătoare. Acesta a fost mesajul, strigătul de ajutor care a răzbătut din toți participanții la cea de-a III-a ediție a evenimentului ASCOTID Trail Race organizat de Asociația copiilor și tinerilor diabetici din Târgu Mureș duminică, în prima zi a lunii octombrie. O încercare de a trezi interesul autorităților în domeniu, respectiv a Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări că diabetul insulino-dependent nu trece de la sine la împlinirea vârstei de 18 ani și că acel singur test de glicemie pe zi atribuit fiecărui bolnav este absolut insuficient. Mai exact, numărul suficient de teste de glicemie face diferența între o viață activă, la capacitate maximă, și una în izolare, depresie, sau chiar mai rău.

 

Cea mai grea și cea mai reușită competiție

Aproape 500 de participanți au alergat pentru scopurile enunțate, bolnavi și sănătoși, copii, tineri și mai puțin tineri în mai multe probe, cros și semi-maraton, respectiv probe speciale pentru copiii pe diferitele categorii de vârstă. Desfășurarea probelor, precum și întreaga organizare a evenimentului a fost posibilă și datorită unui număr impresionant de voluntari, peste 50, coordonați de președinta Asociației, Rodica Molnar. ”A fost competiția cea mai reușită,  cea mai grea, cu cei mai mulți participanți și cei mai mulți voluntari. Am dorit să transmitem mesajul că acești bolnavi doresc să facă sport, doresc să fie ca toți ceilalți, să nu fie excluși de la activitățile sportive. Pentru ei este extrem de important acest lucru. Mulți dintre ei se sperie la auzul diagnosticului, nu știu cum să reacționeze, preferă să se retragă, mai ales că de multe ori greșit li se spune că sportul pentru ei nu este indicat. Acești bolnavi pot face sport, important este ca ei să-și monitorizeze cu atenție nivelul de glicemie, altfel riscurile expunerii la efort prelungit sunt foarte mari”, a explicat președintele Asociației, Rodica Molnar. Așa că acesta este strigătul lor de ajutor. ”Acești tineri au niște drepturi, anume să primească testele de glicemie și după împlinirea vârstei de 18 ani. Este un strigăt către Ministerul Sănătății și Casa de Asigurări care uită de ei”, a subliniat Molnar.

Testele înseamnă menținerea unei vieți active

Rodica Molnar a ținut să sublinieze că diabetul de tip I nu se datorează unei vieți sedentare, și nici unor obiceiuri alimentare nesănătoase. ”Este o boală autoimună, pancreasul bolnavilor nu mai secretă insulina. Aceasta trebuie administrată în permanență, pentru asta însă e nevoie de monitorizare strictă”, a mai adăugat Molnar. Afirmațiile acesteia au fost întărite de Ioan Gabriel Bârsan, participant la toate edițiile și voluntar ASCOTID. Acesta s-a resimțit ușor după ce a trecut linia de sosire, însă consideră că evenimentul merită orice. ”Mi-a plăcut, nu m-am simțit cu nimic diferit față de concurenții sănătoși. Din păcate nu pot face sport de performanță, așa cum mi-aș fi dorit, dar am participat la toate edițiile”, a spus tânărul în vârstă de 24 de ani. Acesta a făcut parte recent și din echipa DiaMount, atingând cota 2400 doar cu ajutorul senzorilor de glicemie. ”Nu am avut niciun fel de probleme, cine își controlează regulat glicemia poate face sport ca orice om sănătos. Problemele apar tocmai la teste, ministerul ne acordă doar un singur test pe zi, pe când noi avem nevoie de minim 4 teste pe zi, chiar mai multe. Noi, care mai facem și sport, ar trebui să ne testăm glicemia chiar mai des. Practic aceste teste înseamnă o viață activă, la capacitate maximă”, a afirmat sportivul.  

Nu lăsați diabetul să vă rețină

Prezent la toate edițiile a fost și ambasadorul Asociației, britanicul Gavin Griffiths. Acesta, sportiv profesionist, a fost cel care a purtat torța olimpică la Londra, la începerea Olimpiadei din 2012. Sportivul cunoscut în întreaga lume drept ”Diatletul” a fost premiat special de către Instituția Prefecturii Mureș pentru dăruirea cu care susține soarta bolnavilor de diabet de tip I. ”Colaborarea Instituției cu ASCOTID este de factură mai veche, Prefectura a participat în trecut la acțiuni caritative organizate de Asociație. Din partea Instituției, premierea sportivului a fost doar un mic semn de recunoaștere a eforturilor depuse, dar și semn de susținere a întregii acțiuni demarate de ASCOTID”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Instituției, Ela Giurgea. Gavin Griffiths consideră că obiectivul său principal este încurajarea bolnavilor de diabet de a nu renunța la o viață completă. ”Poate într-o bună zi vom avea un remediu, până atunci vă încurajez să vă trăiți viețile la capacitate maximă și să nu lăsați niciodată diabetul să vă rețină din drum”, a spus Griffiths.

În 2016, Rodica Molnar a primit distincția Galei COPAC la categoria ”Lider ONG”, iar campania ASCOTID Trail Race a primit premiul publicului pentru cea mai bună campanie în sănătate. Gala COPAC dorește să evidențieze meritele organizațiilor neguvernamentale și ale asociațiilor de pacienți, precum și a celor care susțin sistemul de sănătate.

 

Edith VEREȘ

 

De asemenea, verificati

Marius Dumitrescu. ”Cumpărând din Farmacia Socială, ajutaţi la creşterea fondului destinat cazurilor sociale”

Distribuie Una dintre cele mai frecvente imagini ale societății contemporane, este aceea în care un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.