Home / Invatamant / Demersuri liberale pentru „România educată”

Demersuri liberale pentru „România educată”

Distribuie

Consilierul județean prof. dr. Nadia Rață, prim-vicepreședinte PNL – Filiala Mureș și, de curând, coordonator al Subcomisiei pentru învățământ preuniversitar din cadrul Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a Partidului Național Liberal, a participat vineri, 29 septembrie, la București, la ședința acestei comisii naționale, activitate ce a presupus o reală dezbatere și efervescență de idei și păreri, cu scopul de a readuce în normalitate sistemul de învățământ românesc.

Consultări pentru viitoarea Strategie Naţională

Printre numeroasele aspecte discutate, s-au regăsit cele realmente problematice: curriculum-ul neadaptat, resursele umane insuficient formate și insuficient motivate, abandonul școlar, managementul educațional deficitar, nevoia de reactivare și dezvoltare a învățământului profesional, discrepanța între posibilitățile învățământului din mediul urban și cel rural și subfinanțarea întregului sistem educațional, lipsa majoră de corelare între actele normative și legislația privitoare la educație.

Întrucât problemele în aceste domenii sunt transversale, ele au fost diferențiate ca fiind: de sistem, instituționale și de proces, una dintre sugestiile formulate fiind aceea de a se realiza studii de pedagogie comparată pe problemele strategice ale sistemului. Aceste aspecte precum și soluții pentru revigorarea învăţământului se pliază și se subscriu coordonatelor Programului „România educată”, lansat și susținut de președintele României, Klaus Iohannis.

„Desigur, acest program, aflat acum în a doua etapă, continuă consultarea cu privire la strategia pentru educație și cercetare pentru perioada 2018-2030. În prima etapă s-au organizat deja o serie de consultări cu privire la viziunea și obiectivele de țară pentru aceste domenii. Subiectele vizate de această comisie a PNL, și de subcomisiile recent constituite, integrează temele grupurilor de lucru stabilite prin programul „România educată”, anterior menționat: Cariera didactică – nevoia de creștere a calității corpului profesoral fiind unanim recunoscută, Echitatea – indiferent de unde provine, de mediu, de situația financiară, orice copil are dreptul la educație, dar nu numai la educație simplă, ci la educație de calitate, Profesionalizarea managementului educațional, Învățământul profesional și tehnic, Educația timpurie, Evaluarea elevilor și studenților. Toate aceste demersuri sunt realizate pentru a poziționa sistemul educațional românesc pe un loc fruntaș, pe plan global, într-o manieră competitivă. Cred că discuțiile avute în această ședință de lucru au venit în întâmpinarea nevoilor sistemului educațional și nu întâmplător s-au desfășurat în zilele premergătoare Zilei Internaționale a Educației”, a declarat prof. dr. Nadia Raţă.

„Fii proactiv, doar așa poți schimba ceva!”

Totodată, prof. dr. Nadia Raţă a transmis câteva gânduri frumoase, cu ocazia Zilei Internaţionale a Educaţiei, către colegii din sistemul de învăţământ.

„Profit de această ocazie pentru a lansa o invitație tuturor colegilor dascăli din județ și, de altfel, din întreaga țară, aceea de a participa la activitățile comisiilor de educație județene ale Partidului Național Liberal, pentru a contribui la o reală schimbare a educației în România. Rezultatele acestor dezbateri sunt transmise, implicit, la nivel național, ideile și concluziile pertinente vor fi cuprinse în proiectele de strategii pentru educație, pentru a dezvolta o cultură a succesului bazată pe performanță, muncă, talent, onestitate și integritate. Calitatea sistemului de educație depinde de fiecare dintre noi, înseamnă ieșirea din zona de confort, înseamnă să fim proactivi. Îndemnul meu deja cunoscut, pe care și azi îl adresez colegilor mei educatori, de Ziua noastră internațională, este: Fii proactiv, doar așa poți schimba ceva! Să schimbăm în bine, împreună, destinele educației românești, spre binele copiilor noştri!”, a transmis coordonatorul Subcomisiei pentru învățământ preuniversitar din cadrul Comisiei de Educație, Cercetare, Tineret și Sport a Partidului Național Liberal.

(Redacţia)

 

De asemenea, verificati

Leonard Azamfirei: „Suntem o universitate unică care are în structura sa tot ceea ce înseamnă medicina modernă”

Distribuie În urmă cu șase ani, două universități etalon ale Târgu Mureșului fuzionau în ceea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.