Soluții în tehnologiile de fabricație, dezbătute la Inter-Eng 2017 Invatamant
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 268 Vizualizări

Soluții în tehnologiile de fabricație, dezbătute la Inter-Eng 2017

Aula Magna a Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, a găzduit joi, 5 octombrie, deschiderea celei de a 11-a ediții a Conferinţei Internaţionale „Interdisciplinaritatea în Inginerie – Inter-Eng 2017”. Ediţia din acest an, organizată în parteneriat cu Academia de Ştiinţe Tehnice din România şi Zagazig University Egypt, reunește participanți din 14 țări de pe 3 continente: Algeria, Bulgaria, Egipt, Grecia, Ungaria, India, Iran, Malaezia, Maroc, Polonia, România, Federația Rusă, Spania, Tailanda, specialişti din domeniul ingineriei şi din domenii adiacente, din comunitatea academică românească şi mondială, precum și de la universităţile tîrgumureşene: Universitatea „Petru Maior”, Universitatea de Medicină şi Farmacie, Universitatea „Sapientia”.

Evoluția în timp a conferinței

În decursul celor zece ediţii derulate cu succes până în prezent, conferința şi-a câştigat un statut binemeritat de eveniment remarcabil al cercetării ştiinţifice mureşene, reuşind focalizarea interesului pentru ramura inginerească a ştiinţei şi cercetării. „În cuvântul de deschidere rostit la data de 6 noiembrie, 2003, chiar în Aula Magna, argumentam nașterea acestui eveniment astfel : ”Formula de activitate specifică din instituția noastră a determinat o puternică interferență în cadrul preocupărilor ștințifice ale cadrelor didactice, element ce a avut efecte benefice în planul realizării unor lucrări interdisciplinare, valorificate atât în cadrul unor contracte de cercetare, cât și al unor teze de doctorat bine primite în mediile ștințifice. Toate aceste elemente au determinat ca facultatea să-și propună ca generic al manifestării ștințifice de azi, interdisciplinaritatea în inginerie”. Faptul că, după 14 ani se derulează cea de a 11-a ediție, pune în evidență fără echivoc faptul că acest eveniment ștințific este unul care răspunde unei necesități reale pentru comunitatea academică de profil ingineresc din Universitatea „Petru Maior”, respectiv din plan național și internațional, cu care aceasta este în conexiune strânsă în plan profesional. Valorificarea și diseminarea publică a muncii de cercetare ștințifică desfășurată în Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Petru Maior” se face în mare măsură prin această sesiune, și când spun acest lucru am în vedere reluarea și publicarea rapidă a comunicărilor care se fac în cadrul acesteia, într-o publicație internațională de prestigiu, cu nivel ridicat de citare în baze de date ștințifice importante”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Boloș, Universitatea „Petru Maior”

Cele mai noi tendințe tehnologice

Conferinţa Internaţională „Interdisciplinaritatea în Inginerie – Inter-Eng 2017” reprezintă un important forum profesional şi ştiinţific organizat de către Facultatea de Inginerie a Universităţii „Petru Maior” din Tîrgu Mureş care a devenit, de la o ediţie la alta, un eveniment de referinţă în viaţa ştiinţifică a oraşului prin numărul crescând al specialiştilor români şi străini participanţi. „În această ediție a conferinței sunt prezentate 147 lucrări științifice, distribuite pe 14 secțiuni, pe durata a două zile, tema principală a conferinței fiind: „Tendințe globale în tehnologiile de fabricație care creează o cale către inovațiile de mâine”. Conferința este una compozită, ea reunește cele mai noi tendințe tehnologice din mai multe domenii. Un exemplu ar fi simularea proceselor de fabricație, componentă legată de noile softuri care sunt folosite și care duc la o optimizare, eficientizare a proceselor tehnologice. Înainte de a testa practic ceva, într-o firmă, sunt utilizate o serie de softuri avansate care ne permit să simulăm, să optimizăm, să aducem o inginerie concurentă în brațele proiectanților astfel încât aceștia să o utilizeze în procesele de dezvoltare a noilor tehnologii de fabricație prin care ei suprapun anumite procese de fabricație încât acestea să fie scurtate, evident într-un mod convingător, și ele să ajungă din dezvoltarea intelectuală a proiectantului în procesele de fabricație pe un traseu cât mai scurt”, a precizat prof. dr. ing. abil. Liviu Moldovan. preşedintele comitetului ştiinţific, Prorector științific al Universității „Petru Maior” din Tîrgu-Mureş.

Horea Soporan, sfaturi pentru studenți

Printre cei care au salutat această nouă ediție a conferinței se numără conf. univ. dr. ing. Mircea Dulău, Decanul Facultății de Inginerie, prof. univ. dr. Călin Enăchescu, Rectorul UPM, precum și senatorul Horea Soporan, care le-a transmis un mesaj studenților prezenți la momentul de deschidere. Sunt invitat la acest eveniment, în primul rând pentru că și eu sunt inginer. Sunt absolvent al Facultății de Mecanică. secția Proiectare mașini unelte și roboți industriali, în anul 1991. Mulțumesc și acum profesorilor mei care m-au învățat că întotdeauna este important să cauți o soluție, în primul rând o soluție care să-ți convină ție. De asemenea, să studiezi și să cauți mai mult decât ți se predă. Fiecare dintre foștii mei colegi, de an, de grupă, am aplicat în viață aceleeași principii, suntem împărțiți pe toate continentele, nu doar în România. Am mers pe aceste principii care s-au dovedit a fi câștigătoare. Vă doresc să reușiți să terminați facultatea, să studiați cât mai mult, și să intrați în aceste colaborări cu celelalte universități, precum și colaborarea cu UPM, și nu în cele din urmă, să reușiți să lăsați ceva în urma voastră”, a subliniat senatorul Horea Soporan.

Lucrările conferinţei vor fi publicate în prestigioasa revistă Procedia Manufacturing, editată de Elsevier, fiind indexată în bazele de date Scopus, Science Direct și evaluată de Clarivate Analytics Web of Science – Thomson Reuters Conference Proceedings Citation Index. Printre speakerii conferinței Inter-Eng 2017 îi amintim pe dr. Jaione Ganzarain – Facultatea de Inginerie, Universitatea Mondragon din Bilbao, Spania , prof. dr. ing. Abdelazim M. Negm – Centrul de criză și dezastre din cadrul Universității Zagazig, Egipt Prof. Khalil Khalili – Departamentul de Inginerie Mecanică, Universitatea din Bijand, Iran, dr. László Kovács – Departamentul de Tehnologia Informației, Universitatea din Miskolc, Ungaria, Juan Pedro Arruebarrena – Alcorta Forging Group, Spania, dr. Mahmoud Abdel Daiem – Departamentul de Ingineria Mediului, Facultatea de Inginerie, Universitatea Zagazig, Egipt.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 










 

 

 

Print


 





Transilvania Business

ARHIVE

error: Content is protected !!