CRONICĂ. Ai Carte(a junglei), ai parte de un musical spectaculos Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 655 Vizualizări

CRONICĂ. Ai Carte(a junglei), ai parte de un musical spectaculos

Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Național Târgu-Mureș a deschis noua stagiune cu musical-ul „Cartea junglei“ în regia Oanei Leahu, cunoscută publicului pentru alte două spectacole (feerii): „Poveste de iarnă“ și „Poveste irlandeză“.

Subiectul „Cărții junglei“, clasica poveste a lui Rudyard Kipling, este binecunoscut, iar montarea de față a marcat cu atenție fiecare moment important al acțiunii. Accentul a fost pus pe dinamism și pe coeziunea între scene realizată prin treceri fluide și firești, excelenta dozare a timpului și o durată generală bine calculată. Spectacolul depășește două ore și jumătate și are o pauză de 15 minute, dar durata nu pare lungă, iar ritmul susținut conservă foarte bine suspansul. Este un spectacol conceput în mod special pentru un public de toate vârstele, iar prezența a numeroși copii în sală a confirmat așteptările.

„Cartea junglei“ abundă în momente coregrafice, de mișcare, text și muzică. Este, prin excelență, un spectacol cinetic, menit să activeze simțurile în același timp și să încânte. În acest sens face apel la cea mai numeroasă echipă reunită pe scena Sălii Mari, de mult timp încoace, însumând peste 35 de persoane. Pe lângă o bună parte a echipei Companiei „Liviu Rebreanu“, au fost cooptați studenți ai Universității de Arte din Târgu-Mureș și câțiva copii, unii dintre ei chiar copiii actorilor. Distribuirea echipei pe toată durata spectacolului s-a făcut, însă, în mod inspirat și s-a evitat crearea unui efect de supraaglomerare a scenei.

Mowgli, băiatul orfan care este înfiat din fragedă pruncie de o haită de lupi conduși de Akela (Csaba Ciugulitu), sub îndrumarea învățatului urs Baloo (Luchian Pantea) și a inimoasei pantere Bagheera (Elena Purea), se află mereu hăituit de tigrul Shere Khan (Costin Gavază). Mowgli (intepretat la maturitate de Claudiu Banciu) va învăța să devină independent, să își înfrunte temerile și să lupte pentru ceea ce își dorește. Pe parcursul evoluției sale va cunoaște și iubirea, dar și alți semeni de-ai săi nu mai puțin periculoși decât temutul tigru bengalez. Mowgli va învăța să își aleagă cu atenție prietenii, să îi apere la nevoie și să devină un om integru, armonizat atât cu regnul animal care l-a adoptat de mic, cât și cu oamenii de care Bagheera a încercat să îl ferească pe cât posibil.

Pendularea riscantă între legea junglei și legea oamenilor, sentimentul de neapartenență și zbuciumul de a se integra într-o comunitate (inițial, în cea de lupi, apoi în cea umană) exprimă paradigma omului contemporan care se simte alienat în propria comunitate și își interoghează sensul în societate. Tema nu este abordată în mod explicit, însă transpare atât cât e necesar. Claudiu Banciu intepretează un Mowgli carismatic, Costin Gavază este convingător în rolul antagonistului, iar Rareș Budileanu se distinge prin intepretarea șarpelui Kaa, reușind probabil cea mai memorabilă apariție din întregul spectacol, ajutat și de costumația inspirată și de machiajul care amintește fugar de cel al solistului trupei Carla’s Dreams. Nivelul general al actoriei este solid, actorii se potrivesc minunat în rolurile distribuite, iar scenografia sugestivă, dar neostentativă nu le eclipsează jocul. Singurul aspect în care spectacolul nu funcționează perfect este cel muzical. Cu toată bunăvoința și efortul actorilor, aceștia nu pot suplini o vocație și o pregătire corespunzătoare pentru musical, care este un gen particular. Vina nu este a lor, ci se datorează unui program instituțional aflat abia în fază incipientă, de înființare a unei școli de musical.

Una peste alta, „Cartea junglei“ nu își ratează obiectivul și este un spectacol bine închegat, inteligent construit și ritmat, numai bun pentru a delecta un public de toate vârstele printr-o paletă largă de resurse.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE