Home / Agricultura / FOTO: Spectacol al geneticii la Parada taurilor Semtest-BVN

FOTO: Spectacol al geneticii la Parada taurilor Semtest-BVN

Distribuie

Cea de-a 16-a ediţie a Paradei Taurilor Semtest-BVN, eveniment de tradiţie pentru crescătorii de bovine din România, s-a desfăşura sâmbătă, 7 octombrie, la sediul societăţii Semtest-BVN Mureş din comuna Sângeorgiu de Mureş. 27 de tauri din rasele Bălţată Simmental, Holstein Friză, Limousine, Charolaise şi Angus au defilat, împărţiţi în cinci grupe de prezentare, Eurocarne, Holstein Friza, Euroclasic, Eurotop şi Eurotop Genomic, reconfirmând poziţia de lider naţional în domeniul geneticii de top a societăţii Semtest-BVN Mureş, partenerul de încredere al crescătorilor de bovine din România.

Acţionari noi la ONIA

În debutul paradei, ing. Valer Sician, director general al Semtest-BVN Mureş şi preşedinte al Asociaţiei de Însămânţări Artificiale din România, a făcut un scurt rezumat al Simpozionului ştiinţific cu tema „Reproducţia, o nouă etapă istorică în România”, organizat cu o seară înainte la sediul societăţii din Sângeorgiu de Mureş.

„Reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale, ai fermierilor şi ai prestatorilor de servicii, ai mediului academic, ai universităţilor de profil, ai staţiunilor de cercetare şi specialişti au dezbătut o temă importantă privind rolul pe care trebuie să-l aibă fermele de reproducţie în România. De asemenea, în cadrul simpozionului am consemnat un moment deosebit de important, şi anume Organizaţia Naţională de Însămânţări Artificiale începând din acest an şi-a dublat numărul de specialişti. Cei mai harnici, cei mai destoinici şi cei mai profesionişti fermieri din toate colţurile ţării, desigur în special din zona Transilvaniei, Moldova şi Banat, unde avem acţiune din punct de vedere genetic, au intrat în structura de organizare a Organizaţiei Naţionale de Însămânţări Artificiale prin cumpărare de acţiuni. A fost un gest de deschidere a unităţii noastre faţă de performanţă, faţă de fermele de elită, un gest pe care l-am început cu 38 de fermieri pe care i-am premiat într-un cadru festiv”, a afirmat ing. Valer Sician.

„Suntem mândri că suntem fermieri!”

Parada taurilor Semtest-BVN a devenit, în timp, un eveniment care atrage specialişti din toate colţurile ţării. La fel s-a întâmplat şi la ediţia din acest an, printre spectatori regăsindu-se crescători de bovine din peste 30 de judeţe ale ţării, precum şi reprezentanţi ai principalelor universităţi de ştiinţe agricole şi staţiuni de cercetare din România.

„E o sărbătoare la care ne bucurăm cu toţii, prestatori de servicii, fermieri, specialişti veniţi din toate colţurile ţării”, a punctat ing. Valer Sician.

„Pentru prima dată în ţară ar trebui să ne mobilizăm să spunem: haideţi, cu toţii, să spunem că suntem mândri că suntem fermieri, mândri că suntem crescători de bovine, pentru că din păcate până acum această meserie a fost lăsată mult prea jos faţă de importanţa şi rolul pe care îl avem”, a mai transmis, către toţi crescătorii de bovine din România, directorul general al Semtest-BVN Mureş, societate înfiinţată în anul 1976.

Susţinere din partea BVN Germania

La eveniment a participat, ca de fiecare dată, o delegaţie din partea BVN Germania, condusă de dr. Johannes Aumann, directorul programului de ameliorare BVN Germania.

„Ne sprijină cu genetică de vârf, cu genetică de calitate. Fără dânşii să ştiţi că nu am fi putut aduce această performanţă”, a mărturisit ing. Valer Sician.

„Mă bucur că am sosit din nou la această Paradă a taurilor din 2017. Aşa cum se vede, creştem în număr de persoane participante în fiecare an, anul acesta sunt mai mulţi decât în anul trecut, scopul principal este de a asigura tuturor fermierilor genetică de valoare, genetică de calitate, şi acesta este şi motivul pentru care şi fermierii din România au la dispoziţie această genetică, la fel ca ceilalţi fermieri. Această genetică am remarcat-o atât la rasele specializate pe carne, cât şi la rasele specializate în producţia de lapte şi cu siguranţă veţi vedea o genetică de vârf la rasa Bălţată. Sigur, şi sufletul meu este aproape de rasa Bălţată, este o rasă pe care o creştem cu bucurie şi abia aştept să văd taurii de mare valoare care vor fi prezentaţi la paradă”, a subliniat dr. Johannes Aumann.

Societate care face cinste României

Au mai luat cuvântul: ing. Sofalvi Szabolcs – primarul comunei Sângeorgiu de Mureş, Claudiu-Sorin Roşu-Mareş – secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dr. Claudiu Frânc – Federaţia Crescătorilor de Bovine din România şi dr. Kelemen Attila – fost preşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

„Sunt un primar mândru că avem o astfel de societate comercială în comuna noastră. De fapt, cred că tot judeţul şi toată România e mândră de această societate comercială. Ţin să felicit cu această ocazie conducerea Semtest-BVN Mureş pentru organizarea unui astfel de eveniment, dar şi pentru întreaga activitate pe care o desfăşoară în decursul anului”, a afirmat ing. Sofalvi Szabolcs.

Imn al Reproducţiei şi expoziţie de pictură

Organizatorii Paradei taurilor Semtest-BVN 2017 au propus celor prezenţi şi două surprize, respectiv o expoziţie de pictură lângă arena societăţii, cu lucrările tematice realizate de pictori amatori şi profesionişti din Sângeorgiu de Mureş, precum şi un Imn al Reproducţiei, scris de ing. Valer Sician şi interpretat live de Marian Someşan şi Diana Marin, pe muzica lui Dan Fulop.

Ca în fiecare an, cei mai destoinici colaboratori ai Semtest-BVN Mureş au fost premiaţi cu diplome, plachete speciale în formă de tauri şi doze de material seminal.

Text şi foto: Alex TOTH

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

UPDATE: Mureș – Percheziții într-un dosar de ”abuz de încredere” la o firmă de transport rutier. Trei bărbați, reținuți!

Distribuie Polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale Mureș, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.