Home / Comune / GALERIE FOTO, VIDEO: Mărul, cea mai de preț avere a comunei Batoș

GALERIE FOTO, VIDEO: Mărul, cea mai de preț avere a comunei Batoș

Distribuie

Primăria, Consiliul Local Batoș, Asociația „Mărul de Aur” și Grupul Producătorilor de Mere Dedrad-Batoș au organizat duminică, 8 octombrie, cea de a XVI-a ediție a evenimentului „Sărbătoarea Mărului”, menită să cinstească bogăția comunei situată pe Valea Luțului, mărul. „De 16 ani, neîntrerupt, în a doua duminică din luna octombrie, ne reunim pentru a sărbători mărul, produsele locale, pe producători, și nu în ultimul rând pe oamenii acestor meleaguri. Aș face o analiză a acestei sărbători și întrebarea care se pune este: oare scopul pentru care a fost creată această sărbătoare a fost atins, în cei 16 ani? Răspunsul este da, cu siguranță da, deoarece fiecare grup folcloric aparținător satelor comunei Batoș în ultimii ani, formațiile de dansuri care activează în satele noastre își fac treaba, promovează tradițiile și obiceiurile locale. Dar oare scopul promovării mărului, a produselor locale și a producătorilor, a fost atins? Răspunsul poate fi același, cu siguranță da, pentru că în piețele și pe tarabele județului Mureș, dar și în toată țara, mărul, sucul de mere și multe alte produse de Batoș sunt vândute sub această denumire, „Produs  de Batoș”, a precizat Dumitru Dinu Cotoi, primarul comunei Batoș.

Elogiu adus mărului și celor care îl cultivă

După ce Fanfara Municipiului Reghin a dat startul sărbătorii de la Batoș, oficialitățile au urcat pe scenă pentru a transmite mesajul de bun venit celor prezenți, în frunte cu cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean Mureș.„Despre măr s-a vorbit încă de la începuturile existenței omenirii și se va vorbi despre el atâta timp cât va exista umanitatea. Despre beneficiile mărului s-au spus foarte multe, despre acest fruct care pe lângă faptul că ne asigură o alimentație sănătoasă, este și un medicament deosebit. Și pentru aceasta, este foarte important ca această cultură a mărului să fie susținută. Îmi exprim încrederea și speranța ca specialiștii și cei care au potența financiară să nu lase cultura mărului din Batoș să moară. Brandul „Mărul de Batoș” trebuie să rămână în veșnicie. Acest lucru este posibil doar prin existența culturii mărului, așa cum trebuie ea să fie”, a spus Alexandru Cîmpeanu. La rândul său, Ovidiu Dancu a subliniat avuția cea mai de preț a Batoșului, recunoscută peste granițele județului Mureș.„Suntem la sărbătoarea mărului, acest brand al comunei Batoș, al județului, chiar unul național. Oriunde ne deplasăm în țară, citim cu mândrie denumirea „Mere de Batoș”. Pentru acest lucru trebuiesc felicitați toți cei care păstrează această tradiție, această profesie de cultivatori ai mărului care duc renumele zonei atât în județ, în țară cât și în străinătate. În curând, pe lângă „Mărul de Batoș” va mai apare un nou brand, și anume „Primarul de Batoș”, pe care doresc să-l felicit pentru că de fiecare dată, alături de Consiliul Local găsește resursele necesare ca să mențină această sărbătoare a mărului, a tradițiilor și obiceiurilor din zona Reghinului, respectiv a comunei Batoș”, a precizat Ovidiu Dancu.

Pionierii pomiculturii din Batoș

Printre cei prezenți la festivitatea de deschidere s-au aflat și pionierii pomiculturii pe plaiurile Batoșului, printre care ing. Mihai Tomșa. „Prima dragoste nu se uită niciodată. Acum 53 de ani, un tânăr inginer de la poalele Călimanilor, a venit aici la Batoș, și împreună cu oamenii locului am transformat aceste dealuri, în mod special cele de la Uila, în adevărate amfiteatre de pomi fructiferi. Multe s-ar putea spune, doresc doar să amintesc faptul că de pe aceste meleaguri, sub conducerea distinsului director Tiberiu Zbârcea, s-au livrat mere, 15 mii de tone, pe trei continente, în 12 țări. Acest lucru se va întâmpla și în continuare, văzând și cunoscând ingineri deosebiți, care vor duce mai departe acest brand, al mărului de Batoș. Să nu uităm că ei reprezintă cel mai frumos, cel mai sfânt și cel mai sănătos fruct ”, a subliniat ing. Mihai Tomșa.

Premierea Cuplurilor de Aur

Printre cei premiați cu o diplomă specială a fost și Ilie Câmpean, fostul director al Școlii Gimnaziale din Batoș, moment care a precedat premierea Cuplurilor de Aur cu ocazia împlinirii a 50 de ani de căsnicie. „Este cel mai prielnic moment în care putem să apreciem ceea ce au făcut aceste familii, faptul că au rezistat împreună, la bine și la greu, vreme de o jumătatea de veac. De aceea vreau să felicit familiile Mărcuș Ilie și Maria, Frăsinaru Simion și Mărioara, Török Ladislau și Margareta, Tanko Iuliu și Margareta, Abos Ladislau și Ana pentru lecția de viață care ne-au oferit-o”, a menționat primarul Dumitru Dinu Cotoi.

Artiștii locali, la loc de cinste

Program artistic a fost deschis de Asociația Culturală ”Floare de cireș” din Uila, prin grupul vocal coordonat de Anișoara Bercea, urmat de  dansurile populare săsești cu formația „Rosenkranz”, coordonator Rodica Ulisan.

A urmat Grupul folclorc „Dedrețeana”, coordonator Viorica Sfâriac, cu soliștii Alexia Aștelian, Raluca Borda, Amalia Cengher, Asociația culturală „Floare de măr” din Batoș, coordonator Elena Banciu, Ansamblul de dansuri maghiare din comuna Breaza, coordonator Șimon Csaba, soliștii Dorina Oprea, Bianca Pop, Ioan Milăr, Grupul folcloric „Plaiurile Luțului”din Goreni, coordonator Olivia Andone, soliștii Andreia Cinca, Maria Suciu, Alexandra Caia, Alexandru Pintecan, Alexandra Bugnar,Grupul folcloric „Dăscălițele” și Ansamblul de dansuri populare „Vatra dorului”, coordonator Stelian Friciu. Oaspeții serii au fost soliștii  Florin Vos și Gențiana.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.