Home / Agricultura / FOTO: Savoarea naturală a produselor locale, la Ziua Națională a Produselor Românești

FOTO: Savoarea naturală a produselor locale, la Ziua Națională a Produselor Românești

Distribuie

Târgul de produse agroalimentare românești, organizat marți, 10 octombrie cu ocazia Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești, a umplut parcul din Piața Trandafirilor de producători locali, care și-au expus la vânzare produsele, în speranța sensibilizării populației în ce privește consumul natural și sănătos

Bunătățuri din cămara ”Dealurile Uilei”

„Avem la stand cam tot ce se poate produce într-o gospodărie țărănească, chiar mai mult decât atât, produse la un standard mult mai înalt de performanțe. Ne-am permis să facem și alte specialități pe care nu le are fiecare gospodărie țărănească, respectiv sortimentul de siropuri,  de dulcețuri mai aparte, în frunte cu dulceața de ardei iute sau dulceața din petale de trandafir. În rest avem zacuscă tradițională care o găsim la fiecare gospodărie în parte, sub mai multe forme , începând cu zacusca clasică de vinete, zacusca cu fasole, zacusca cu ciuperci din cultură, zacusca cu vinete și ciuperci, și zacusca cu hribi, recoltați din Munții Călimani. Avem și hrean, l-am lăsat să mai căștige în dimensiune, să fie mai gros și să-l putem prelucra mai ușor. De asemenea, avem tarhon și leuștean, ardei iute preparat și o formă de salată iute cu ceapă, și binențeles, nelipsitul must de pe masa țăranului român din această perioadă, must din struguri adevărați.  Fiindcă valorificăm superior fructele de o calitate mai slabă în fermă, încercăm să le distilăm, să obținem pălincile atât de cunoscute și folositoare țăranului român.O parte din produse le-am și macerat, gen afinată, vișinată”, ne-a declarat inginerul Emil Tămășan din localitatea Uila, comuna Batoș, reprezentantul brandului „Dealuruile Uilei”

De ce de la producători locali și nu din supermarket ?

”Ne-am obișnuit în ultima perioadă să mergem la supermarketuri, unde cumpărăm marfă de tot felul, și la prețuri total diferite, uitând că de fapt nota de plată o vom achita mult mai târziu, când vom vedea efectul acestor produse asupra organismului uman, prin afecțiunile pe care ni le provoacă. Chiar dacă produsul nostru de pe raft este mai scump decât cel din supermarket, calitatea produselor noastre este cu totul alta. Trebuie să reînvățăm să ne hrănim, nu doar să mâncăm. De la standurile producătorilor de produse naturale ne hrănim, iar de la supermarketuri mâncăm”, a subliniat Emil Tămășan.

Ceapa de Habic, la loc de cinste

 „Am venit la acest târg în principal cu ceapa roșie, produsul nostru autohton, precum și cu produse care le avem la noi în gospodărie, fasole, roșii, usturoi. În ce privește cultura de roșii, am intrat în programul de susținere a cultivatorilor de tomate, și așteptăm să vedem dacă vom fi acceptați la finanțare în luna noiembrie. Avem 10 hectare care le cultivăm cu roșii, restul de șapte hectare le cultivăm cu restul legumelor. Este foarte important ce produse consumi, de unde cumperi aceste produse. Astfel, cumpărătorii ne susțin și pe noi, dar mai ales contribuie la propria sănătate, dat fiind calitatea acestor produse”, a precizat Liliana Dali, producător agricol din localitatea Habic, comuna Petelea.

Gustul autentic al roșilor românești

„Am adus cu noi  roșii, ceapă, varză, morcovi, cartofi, fasole, practic tot ce cultivăm în ferma noastră. Avem ca și noutate vinete, le-am ținut mai greu, noi fiind pe zona de câmpie, unde diferențele de termeraturi sunt destul de mari. Acum ce se cere mai mult este varza de pus pe iarnă la murat. Cultivăm toate acestea pe o suprafață de un hectar, în aer liber, plus solarii pe o suprafață de 12 arii. Am intrat și noi în programul de susținere a producătorilor de tomate. Așteptăm să vedem dacă vom și acceptați la finanțare în luna noiembrie. Este foarte important de unde cumperi, dar mai ales ce cumperi. Vine lumea, se uită la spate la roșii și vede că e un pic cu verde și galben și cam strâmbă din nas. Noi, roșile care le facem, au o perioadă de coacere naturală, fără niciun stimulent. În schimb, cele aduse din Polonia, nu se compară gustul lor cu cele produse de noi. Cele din Polonia sunt frumoase, dar sunt forțate. Nu au niciun gust, plus că nici bulion nu poți face din ele. Avem și bulion la standul nostru făcut din roșiile noastre”, a menționat Stelian – Cornel Chiroi, fermier din Valea Largă.

Murături de Roteni, pentru toate gusturile

„Am venit cu diverse sortimente de murături, varză, gogoșari, ardei cu varză, legume asortate, castraveți, sfeclă, din toate legumele care le cultivăm. Toate acestea le cultivăm pe o suprafață de șapte arii, în special solarii. În ce privește vânzarea, o valorificăm atât la piață cât și la restaurante, unde se poate. Ce este important este că ele sunt naturale, care dau atât savoare dar și sănătate celui care le consumă” , ne-a declarat Ferenczi Barna, producător din localitatea Roteni, comuna Acățari.

Efectul terapeutic al siropului de coacăz negru

 „Avem sucul natural de coacăz negru, cu o concentrație de 100%, fără niciun conservat. Se consumă fără apă, în fiecare dimineață câte un păhărel pe stomacul gol. Plantația proprie o avem în zona comunei Acățari. După cules, fructele le  ducem la Lupeni unde sunt procesate. Siropul vine apoi în sticle, în vacum, iar după ce ai desfăcut sticla se ține la rece în frigider. Pe lângă gust, ce este foarte important la siropul de coacăz negru este efectul său terapeutic, datorat în special vitaminelor C, B1, B2. B6, și a carotenului, dar și al conținutului de fier, calciu, potasiu, magheziu, precum și a conținutului ridicat de flavonoid  și polifenol, cu afect antioxidant.Vânzarea o facem atât în piețe cât și în magazinele specializate pentru astfel de produse”, a precizat Koronka Ila Maria, inginer horticultor,  administrator SC Vital Fruct SRL, comuna Acățari.

Siropuri și dulcețuri naturale de Habic

„Am venit cu duclețuri și siropuri, produse naturale, de la căpșuni și până la gutui, respectiv zmeură, vișine, mure, afine, sirop de brad, coacăze, trandafiri. Suntem și producători, nu doar procesatori, de zmeură, mure, coacăz și trandafiri, care le cultivăm la Habic și la Beica. Foarte important este calitatea, să consumăm produse naturale, fără alți aditivi”, ne-a spus Dorin Bercea, producător din localitatea Habic, comuna Petelea.

Savoarea din petalele de trandafir

„Am venit cu produse naturale din trandafir, coacăz negru și trandafiri, respectiv sirop și dulceață de trandafiri, ulei de trandafir, trandafirată și petale uscate, precum și sirop și dulceață de coacăze, iar la mure avem sirop, dulceață și murată. Materia primă la aceste produse este asigurată din cultura proprie.  Promovăm ceea ce se cheamă „Triplu P”, respectiv Producție-Procesare-Pepineristică, într-un proiect curajos românesc, în frumoasa categorie a horticulturii, trandafiri de dulceață și flori ornamentale în câmp. Dintre fructele de pădure,  am ales coacăzele și murele. Suntem destul de puțini cei care am intrat pe acest sector. Dacă e să ne raportăm la necesarul de pe piață în ce privește fructele de pădure, la nivel mondial, necesarul e acoperit undeva la 30-35 %, iar la nivel național procentul e mult mai mic, maxim 25%.Cu o mai mare susținere, am putea deveni o economie sustenabilă, și poate nu ar mai fi atâta de multă forță de muncă plecată în străinătate”, ne-a declarat Lucian Ința, producător, comuna Chiheru de Jos, reprezentantul brandului „Chihereana”

Mierea de Hodac, gust natural și sănătos

„Am venit cu miele polifloră, miere de rapiță, miere de salcâm, polen, propolis, fagure. Avem 90 de stupi, pastoralul îl facem începând de primăvară, la rapiță, apoi la salcâm, zmeură, la tei la Tulcea, iar la Floarea Soarelui la Constanța. Din 12 luni cât are un an, patru suntem tot plecați cu stupii, de care mă îngrijesc alături de soția Monica Camelia Fărcaș. Mierea este în primul rând un produs sănătos, cu vitamine, proteine, plus că e și bună la gust. Suntem pentru prima dată la un astfel de eveniment, marea majoritatea a producției o valorificăm la un en gros, unde din păcate prețul este unul foarte mic”, ne-a povestit Cozmin Fărcaș, apicultor, localitatea Uricea, comuna Hodac.

„Legume de la Hetiur”, naturalațe, savoare și bun gust

„Am venit cu o gamă destul de largă de conserve pentru iarnă, zacuscă, zacuscă cu miere, zacusză cu vinete, cu ciuperci și cu fasole. Din gama murături, avem castraveți murați, murături asortate, sfeclă roșie murată, ardei iuți murați, și gogoșari cu conopidă. Iar din gama gemurilor, avem gem de ardei iute și gem de gogonele. Procesul de preparare începe de la sămânță, la ferma agricolă care o avem la Hetiur, lângă Sighișoara. Este o fermă de familie, de șase hectare, unde avem atât cultură în spațiu protejat dar și cultură în câmp.Toate legumele care ajung în borcanele pe care le vindem sunt produse de noi. Nu folosim pesticide și insecticide, încercăm să le oferim clienților noștri hrană cât mai sănătoasă, pentru că la urma urmei suntem ceea ce mâncăm. Este important ca lumea să consume produse locale, pentru că atâta timp cât noi nu ne susținem pe noi înșine, atunci nu avem cum să prosperăm. O țară așa de frumoasă precum e România, care oferă atât de multe bunătățuri, trebuie să o punem în valoare ajutându-ne noi pe noi înșine, nu să-i ajutăm pe ceilalți”, a precizat  Ana Maria Cristurean, inginer  horticol, reprezentatul standului „Legume de la  Hetiur”.

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

VIDEO. Pui drăgălaș de pavian cu mantie, noua vedetă la la Grădina Zoo

Distribuie Un pui drăgălaș de pavian cu mantie este noua vedetă a Grădinii Zoologice din …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.