Home / Reviste / Reghin / Cimitirul evreiesc din Reghin, vandalizat

Cimitirul evreiesc din Reghin, vandalizat

Distribuie

Poliţiştii din municipiul Reghin au deschis un dosar penal şi au condus la audieri trei persoane bănuite de vandalizarea Cimitirului evreiesc din Reghin, a declarat luni, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş, inspector principal Andreea Pop.
‘Poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipale Reghin desfăşoară cercetări pentru acţiunea de profanare de morminte şi răspândirea sau vânzarea prin orice mijloace ori confecţionarea de simboluri fasciste rasiste şi xenofobe, precum şi deţinerea în vederea răspândirii sau vânzării unor astfel de simboluri. Pentru aceste două infracţiuni s-a întocmit un dosar penal, au fost duse la audieri trei persoane, urmând ca, dacă situaţia o va impune, să se ia măsuri legale împotriva acestora’, a declarat Andreea Pop.
Potrivit reprezentantei IPJ Mureş, din primele cercetări reiese că, la sfârşitul săptămânii trecute, au fost distruse poarta de acces în cimitir şi zece plăci funerare. Poliţiştii au descoperit la faţa locului şi un simbol fascist, însă se pare că acesta este mai vechi şi nu se ştie, deocamdată, în ce perioadă a fost desenat.
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, printr-un comunicat de presă semnat de preşedintele FCER, Aurel Vainer, a protestat luni faţă de vandalizarea Cimitirului evreiesc din Reghin.
‘Conform informaţiilor transmise în cursul zilei de azi, 16 octombrie, de preşedintele Comunităţii Evreilor din Târgu Mureş, dl. Vasile Dub, Cimitirul evreiesc din localitatea Reghin a fost ţinta unui act de vandalism, produs în acest sfârşit de săptămână. Poarta secundară de acces în cimitir a fost distrusă, ceea ce a permis răufăcătorilor sau răufăcătorului să intre în incintă şi să răstoarne zece pietre tombale”, se arată în comunicatul FCER.
Conducerea FCER şi-a manifestat revolta faţă de acest ‘nou act antisemit şi huliganic’, exprimându-şi speranţa că vinovaţii vor fi descoperiţi cât mai rapid şi deferiţi justiţiei iar legile statului român vor fi respectate şi aplicate.
‘Subliniem că astfel de manifestări se cer a fi anchetate cu seriozitate şi sancţionate cu severitate, conform prevederilor legale în vigoare, pentru că tratarea lor cu lejeritate deschide o poartă către alte încălcări ale democraţiei, din ce în ce mai grave’, a arătat FCER.
Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România consideră că ‘nu este o simplă coincidenţă faptul că acest incident revoltător a avut loc la numai o săptămână după comemorarea la nivel naţional a victimelor Holocaustului din România’.

(Sursa: www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

LIVE: Raportul anual al rectorului UMFST ”George Emil Palade”

Distribuie Prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul principalei universități mureșene, prezintă joi, 28 martie, Raportul …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.