Detectoare de radon în casele din Târgu-Mureş? Slider
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 944 Vizualizări

Detectoare de radon în casele din Târgu-Mureş?

În anticiparea Conferinței internaționale privind fenomenele meteo extreme și adaptarea la schimbările climatice, care se va desfășura în perioada 18–20 octombrie, la Primăria Târgu-Mureș s-a organizat o conferință de presă la care au participat primarul Municipiului Târgu-Mureș, Dorin Florea și Directorul Universității Cultural Științifice, Csegzi Sándor.

Dorin Florea

Dorin Florea a făcut o scurtă pledoarie pentru civism și o atitudine responsabilă din partea cetățenilor în ceea ce privește mediul: „În esență, totul constă în modul în care înțelegi, ești educat, ești preocupat de cum trebuie să te comporți vizavi de spațiul atât de darnic pe care ni-l oferă planeta, și de care unii își bat joc într-o manieră nepermisă.”

Totodată, edilul a ținut să precizeze că Târgu-Mureșul este un oraș în care spațiul verde nu lipsește, în pofida unor critici la adresa insuficienței acestuia: „Reușim să disciplinăm și isteriile și să le încercăm oamenilor să le fac o distincție pentru că știți foarte bine că niște luări de poziție iresponsabile au acuzat că în oraș spațiul verde lipsește, asta netrecând în calcul într-un mod superficial și tendențios doar parcurile și asfaltul. Orașul este un oraș verde și avem în continuare grijă de potențialul său, care este uriaș.”

Comportamentul uman influențează puternic mediul înconjurător

Csegzi Sándor a subliniat la rândul său importanța conștientizării în rândul populației și a asumării unei atitudini responsabile: „Faptul că există schimbările climatice datorită activității umane nu mai este o întrebare, ci este ceva concret, dovedit la toate nivelurile științifice. Faptul că omul trebuie să își schimbe activitățile și comportamentul față de natură, este și asta o evidență. În acest sens este nvoie de o activitate susținută bazată pe cunoștințe solide și educație pentru a ajunge la conștientizare. Nu este suficient ca autoritatea locală să ia măsuri pentru a încetini sau a stopa fenomenele extreme, ci este foarte important ca cetățeanul să aibă un comportament conștient.”

Csegzi Sándor

Centrul Educațional pentru Adaptare la Schimbările Climatice și-a stabilit niște repere clare, cu impact pe termen lung: „Atunci când am inaugurat Centrul am vorbit despre acest subiect: dorim să identificăm insulele de căldură și de frig ale Târgu-Mureșului, pe durata de cel puțin un an de zile, prin dronă, prin imagini în infraroșu. Vrem astfel să stabilim unde sunt acele zone de temperaturi extreme care au anumită influență asupra zonei înconjurătoare și, după aceea, să analizăm efectul acestora și asupra cetățeanului. Sper să putem începe această activitate din primăvară.” a completat Directorul Universității Cultural Științifice.

Studiul privind schimbările climatice se va desfășura în interval de un an, dar este posibil ca intervalul să se extindă cu unu-doi ani.

Radonul: măsurători și măsuri de prevenție

De asemenea, se urmărește monitorizarea concentrației de radon existente în locuințele din Târgu-Mureș. Procedura va avea nevoie de asentimentul populației, care ar trebui informată în prealabil deoarece ar presupune instalarea unor detectoare în casele cetățenilor, urmând ca acestea să fie schimbate o dată la trei luni pe durata a cel puțin un an.

Radonul este o substanță radioactivă care provine din sol sau poate proveni din materialele de construcții. Expunerea îndelungată la concentrații ridicate de radon poate cauza cancer pulmonar, iar riscurile sunt cu atât mai mari cu cât substanța are un caracter inodor, incolor și insipid.

La nivel mondial este o mișcare foarte importantă de măsurare a concentrației de radon și de evaluare a efectelor acestuia. Târgu-Mureș este o zonă neutră până în prezent, însă în județul Covasna activitatea radioactivă este ridicată. O măsurare eficientă a concentrației de radon din locuințele orașului nostru ar fi cu atât mai benefică cu cât substanța poate fi eliminată prin procedee simple și nu foarte costisitoare, potrivit celor declarate de Csegzi Sándor.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE