Home / Cultură / „Mașina de cusut” poezie a Hristinei Doroftei se lansează în J’ai Bistrot

„Mașina de cusut” poezie a Hristinei Doroftei se lansează în J’ai Bistrot

Distribuie

Hristina Doroftei s-a născut în Târgu-Mureș, unde a absolvit cursurile universitare, masterale și doctorale ale Facultății de Litere a Universității „Petru Maior”. A publicat volumul „Reflexie”, Editura Junimea, 2014, pentru care a fost distinsă cu Premiul „Opera Prima” la Festivalul Național de Literatură „Tudor Arghezi” și „Premiul pentru debut” al USR Târgu-Mureș. Această scurtă fișă biografică se găsește pe coperta IV a celei mai recente cărți de poezie, intitulată „Mașina de cusut”, apărută la Editura Cartea Românească în luna mai a acestui an.

Adevărata biografie a poetei se află, însă, în versurile cărții, iar Hristina Doroftei invită călduros toți cititorii târgumureșeni să o (re)descopere prin acest nou volum care va fi lansat miercuri, 18 octombrie, la ora 18.00 în J’ai Bistrot. Despre carte va vorbi autoarea și invitații speciali ai acesteia, binecunoscuții profesori și critici literari Alexandru Cistelecan și Dumitru-Mircea Buda.

În întâmpinarea evenimentului, am invitat-o pe autoare să răspundă la câteva întrebări care să ne clarifice unele lucruri despre ea și cartea ei, dar să ne facă în egală măsură curioși să aflăm mai multe la eveniment.

Hristina Doroftei (Sursă: Arhiva personală)

Reporter: Care este corespondența dintre titlu și conținutul volumului?
Hristina Doroftei: Titlul este un simbol care mi-a marcat copilăria şi adolescența, dar îl las pe cititor să-i descopere semnificația. Oricum, majoritatea obiectelor folosite în acest volum sunt încărcate de semnificații.

Rep.: Unde ați mai avut până în prezent lansări? Nutriți vreun sentiment special legat de lansarea cărții la Târgu-Mureș, orașul natal?
H.D.: Prima lansare a fost la Bookfest-ul de la Bucureşti, la sfârşitul lui mai. A doua a fost în cadrul Zilelor Eminescu de la Botoşani, din iunie, iar a treia a fost la Oradea, la începutul lunii octombrie. Cele mai mari emoții le-am avut la Bookfest (era şi prima prezentare a cărții), iar la Oradea (la librăria R&R) m-am simțit ca acasă. Sunt curioasă cât de emoționată voi fi la mine-n oraş…

Rep.: Aveți vreun poem preferat din volum?
H.D.: Multe îmi plac, dar cele care-mi provoacă cele mai puternice (re)trăiri sunt „issue”, „tata” şi „nu pot”.

Rep.: Care este primul dumneavoastră cititor sau cititoare?
H.D.: Primul cititor sunt eu, iar al doilea este cineva în care am toată încrederea…

Rep.: Aveți un cititor ideal?
H.D.: Cititorul ideal trebuie să-mi simtă poezia şi să o proiecteze asupra propriei vieți. El trebuie să se implice în text, nu să stea în afara lui ca să judece. Dacă se rezumă doar la a judeca, nu va înțelege mare lucru…

Andrei VORNICU


De asemenea, verificati

Primarul din Sângeorgiu de Mureș, șah la Guvern pentru rezolvarea unor probleme!

Distribuie Primarul comunei Sângeorgiu de Mureș, Sófalvi Sándor Szabolcs, a participat marți, 7 februarie, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.