Home / Social / Responsabilitatea socială, factor esențial al dezvoltării durabile

Responsabilitatea socială, factor esențial al dezvoltării durabile

Distribuie

Cetatea Mediavală Târgu-Mureș a găzduit joi, 19 octombrie, conferința cu tema ”Educația, Informarea și Conștientizarea privind adaptarea la schimbările climatice – condiții ale dezvoltării durabile”, proiect implementat de Primăria municipiului Târgu-Mureș, finanțat prin Fondul pentru Relații  Bilaterale în cadrul Programului RO 07-Adaptarea la schimbările  climatice, Mecanismul Financiar SEE 2009-2014.„Credem că educația și  informația sunt factori extrem de importanți , un  cetățean bine informat poate să fie cetățeanul adaptat la problemele cu care ne confruntăm. Evident, e nevoie de a constata exact starea de fapt, după care, căutarea soluțiilor în acest context, pe baza posibilităților locale pe care le avem”, a precizat în deschidere Csegzi Sandor, directorul Universității Cultural Ștințifice Târgu-Mureș. La rândul său, Makkai Grigore, viceprimarul municipiului Târgu-Mureș, a subliniat fenomenul schimbărilor climatice precum și necesitatea adaptării la acestea. „Compar fenomenul schimbărilor climatice cu o garnitură de tren, o locomotivă și zeci de vagoane supraîncărcate. Ca să pui în mișcare această garnitură de tren, trebuie un efort substanțial. Așa și cu schimbările climatice. Omul a făcut industrie, și acest mecanism s-a pus în mișcare, care merge din ce în ce mai tare. Metereologii au o vorbă, ce trăim noi astăzi, în urmă cu 10-20 de ani spuneam că se va întâmpla peste 50, poate 100 de ani. Iată că fenomenul s-a accelerat, și ceea ce noi preconizam că se va întâmpla peste 50 de ani sau 100 de ani, s-a întâmplat deja, sau se va întâmpla cât mai curând. Așa e și cu această garnitură de tren, chiar dacă pui toate frânele, nu se va putea opri, va merge încă o bucată de vreme. Chiar dacă azi am putea să oprim toate fenomenele conexe, toate cauzele care pornesc și accelerează schimbările climatice, din cauza inerției fenomenului, acestea ar mai dura o perioadă îndelungată. Cum nu se poate întâmpla asta,  preconizăm că va trebui și noi, dar și generațiile viitoare, să trăim împreună cu acest fenomen”, a precizat Makkai Grigore.

„Lucrurile care sunt făcute bine,  făcute din dăruire și pasiune”

În cadrul dezbaterii, Mihaela Bucur, lector universitar la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Petru Maior”, a avut prezentarea cu tema „Responsabilitatea socială în cadrul Dezvoltării durabile ”, prilej cu care a punctat aspecte legate de importanța conștientizării dar mai ales a punerii în aplicare mecanismelor care să ducă la o dezvoltare durabilă. „La nivel de individ, de societate comercială, de instituție, dezvoltarea durabilă se transformă în conceptul de responsabilitate socială. Ea nu se referă numai la societate, la fel ca și dezvoltarea durabilă, și are trei componente, de mediu, economică și componenta socială. Responabilitatea socială este un concept  prin intermediul căruia  integrarea se face voluntar,  nimeni nu te obligă să fi responsabil. De aceea, trebuie să fie la nivel de mentalitate ceva schimbat, oamenii trebuie să se nască responabili, nu să fie forțați să fie responsabili. Obiectivele de integritate ecologică ale dezvoltării durabile trebuie să se găsească în cadrul responsabilității sociale ca și responsabilitate față de mediu. Eficacitatea economică,  ca și obiectiv al dezvoltării durabile,  trebuie să se regăsească ca și responsabilitate economică, la fel și echitate între indivizi, națiuni, generații, ca și responabilitate socială. Noi toți reprezentăm câte o instituție, dar până la urmă toți suntem oameni, și ar trebui să privim mai departe  de instituția care o reprezentăm, să privim mai departe decât ce câștig îmi aduce mie implicarea în acest proiect, personal, financiar sau de imagine, ci să ne gândim că lucrurile care sunt făcute bine, sunt făcute din dăruire și pasiune, nu artificial, doar ai bifat niște lucruri și atât”, a precizat Mihaela Bucur.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.