Turneul „Teatrul rom nu e nomad!” ajunge și la Teatrul Național Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 225 Vizualizări

Turneul „Teatrul rom nu e nomad!” ajunge și la Teatrul Național

Turneul „Teatrul rom nu e nomad!” al Companiei de Teatru Giuvlipen ajunge și la Târgu-Mureș, două dintre cele trei spectacole ale acestui proiect urmând să fie jucate în Sala Mică a Teatrului Național.

Este vorba despre spectacolul „Gadjo Dildo” în regia lui Mihai Lukacs, spectacol ce va avea loc la Sala Mică în data de 4 noiembrie 2017, de la ora 19.30. Protagoniștii spectacolului sunt actorii Mihaela Drăgan, Elena Duminică, Zita Moldovan și Paul Dunca, muzica fiind semnată de Ion din Dorobanţi, costumele de Diana Bobina, iar coregrafia îi aparține lui Paul Dunca.

„Gadjo Dildo” este povestea a trei femei rome care sunt angajate la Gypsy Experience, pentru un număr de cabaret cu tematică exotică. Fiecare personaj are o poveste specială: Vanessa, o cântăreață celebră, recunoaște în fața tuturor că este romă, dar cariera sa are de suferit. Stela, o fostă smardoaică, după un mare eșec în dragoste, încearcă să aibă o nouă relație cu o femeie, ceea ce nu este foarte ușor pentru că nimeni nu crede că o femeie romă poate fi lesbiană. Sidonia încearcă din copilărie să uite că este romă, dar este pusă într-o situație fără ieșire când se îndrăgostește de un bărbat rom. Spectacolul ia o întorsătură neașteptată când clișeele despre femeile rome sunt dezvăluite, analizate și ridiculizate.

Cel de al doilea spectacol, „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”, în regia lui Mihai Lukacs, va fi jucat tot la Sala Mică a Teatrului Național Târgu-Mureș, pe data de 8 noiembrie 2017, de la ora 19.30.

Imagine din „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”

Spectacolul urmăreşte povestea unei fete rome de 17 ani din Harghita, care este găsită spânzurată în şura casei părinteşti. Povestea Szomnei nu poate fi descifrată nici de către cei din comunitate, nici de oamenii legii, deşi fiecare are o explicaţie despre moartea fetei.

Din distribuția spectacolului fac parte Liana Ceterchi, Mihaela Drăgan, Ziţa Moldovan, scenografia fiind semnată de Elena Dobîndă iar muzica live este asigurată de Elena Albu.

Turneul „Teatrul rom nu e nomad!” face parte dintr-un proiect de prezentare şi itinerare a trei spectacole ale Companiei de Teatru Giuvlipen: „Gadjo Dildo”, „albastru/portocaliu” şi „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?”. Scopul principal al turneului este discutarea necesităţii şi rolului unui teatru contemporan al minorităţii rome din România. Miza principală a proiectului este facilitarea accesului publicului larg la spectacole care valorizează dramaturgia romă contemporană şi realizarea unui dezbateri naţionale privind relevanţa înfiinţării Teatrului Rom în România.

Compania de teatru independent feminist rom, Giuvlipen („feminism” în limba romani), a fost fondată în 2014 de actrițele rome Mihaela Drăgan și Zita Moldovan, împreună cu Mihai Lukacs. În ultimii ani s-a ocupat în special de spectacole care propun o viziune emancipatoare și afirmativă despre femeile rome, fiind o platformă în care experiențele acestora din urmă sunt reprezentate și făcute, astfel, mai vizibile.

În urma spectacolelor, cei de la Giuvlipen își propun să deschidă un dialog intercultural şi un proces de consultare cu profesionişti din teatru şi cultură (în principal teatru minoritar), reprezentanţi ai mass-media locale şi naţionale, reprezentanţi ai unor ONG-uri rome şi de cultură, reprezentanţi ai altor instituţii publice relevante.

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de luni până vineri între orele 12:00 şi 17:30 la Agenţia de Bilete a Palatului Culturii (telefon 0265 261 420, 0372 758 230) sau la casa de bilete a teatrului de luni până vineri între orele 9:00 şi 15:00 (telefon 0365 806 865) şi online: www.biletmaster.ro

(A.V.)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE