FOTO: Exerciţiu NATO în judeţul Mureş Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 327 Vizualizări

FOTO: Exerciţiu NATO în judeţul Mureş

Peste 250 de militari din şapte state balcanice au participat, în perioada 15-20 octombrie, la cel de-al cincilea exerciţiu multinaţional pentru forţele speciale, Carpathian Eagle 2017, care s-a desfăşurat în Garnizoana Târgu-Mureş, în poligoanele Sângeorgiu de Mureş, Bogata şi pe Aerodromul din Câmpia Turzii, informează www.agerpres.ro.

Participanţi din şapte ţări

Potrivit sursei citate, comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale, colonel Tiberiu Şerban, a declarat la finalul Carpathian Eagle 2017 că la exerciţiul cu trupe în teren al Forţelor pentru Operaţii Speciale (FOS), au participat militari şi mijloace de luptă terestre şi aeriene din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Turcia şi România.


„Acest exerciţiu este din categoria NATO „Partnership for peace“ şi este parte a iniţiativei şefilor Apărării din statele Balcanice. Au participat peste 250 de militari implicaţi nemijlocit, dar cu cei care au fost în spate cred că au fost în jur de 400 de militari. Scopul acestui exerciţiu a fost interoperabilitatea şi dezvoltarea relaţiilor de parteneriat între statele balcanice semnatare ale acestui acord, a acestei iniţiative. În mod concret, obiectivele au fost legate de forţele speciale ale celor nouă state semnatare, dintre care au participat şapte. Exerciţiul care a integrat aceste sarcini individuale şi colective au fost derulate pe parcursul acestei săptămâni. Scenariul a fost unul care se încadrează în reperele unei operaţii de menţinere a păcii, aspectele arătate astăzi se referă şi la activităţi de planificare, şi la acţivităţi de intervenţie efectivă, iar acţiunea este una din categoria misiunilor „acţiuni directe“ cu un caracter kinetic foarte eminent“, a arătat colonelul Tiberiu Şerban.

Misiuni de cercetare specială

El a menţionat totodată că au fost secvenţe şi din misiuni care privesc cercetarea specială. „Aş vrea să menţionez, pentru că au fost secvenţe şi din misiuni care privesc cercetarea specială, cea mai importantă categorie de misiuni, este totuşi cea care intră în sfera asistenţei militare, aceasta este specialitatea noastră şi ponderea misiunilor pe care le desfăşurăm“, a precizat colonelul Tiberiu Şerban.
Totodată, comandantul Brigăzii 6 Operaţii Speciale a menţionat că scenariul exerciţiului a fost foarte realist, iar marea reuşită a acestuia este testarea interoperabilităţii până la cel mai mic nivel tactic.
„Aşa cum se întâmplă de foarte puţine ori, la nivelul cel mai mic tactic, caracterul multinaţional nu este foarte prezent, dar de această dată, prin eforturile de planificare şi de organizare a acestui exerciţiu, s-a reuşit acest deziderat. Exerciţiul este la a 5-a iteraţie, dar până la acest moment, naţiunile şi-au păstrat echipele naţionale, acum este prima dată când noi am mixat la nivelul acesta foarte mic componenţa echipelor. Practic, în fiecare din elementele din dispozitiv s-a regăsit cel puţin câte un membru din fiecare naţiune“, a precizat col. Şerban.

Mijloace de luptă terestre şi aeriene

Carpathian Eagle 2017 a pornit de la o situaţie în care un grup terorist a creat o criză în interiorul unui stat imaginar, motiv pentru care s-a decis crearea unei forţe de intervenţie multinaţională pentru restabilirea securităţii.
„În zona respectivă, pe fondul dezvoltării crizei, a fost necesară o intervenţie colectivă, multinaţională, pentru a rezolva anumite probleme de securitate, pe fondul acţiunii unor grupuri teroriste în acea zonă, care degradau situaţia de securitate în zonă. S-a acţionat cu două categorii de forţe – este o abordare joint, în care a fost implicată mai mult decât o categorie de forţe, aviaţia de transport, elicoptere, acţiuni terestre, cel puţin două servicii din cele trei consacrate au fost angajate în acest exerciţiu“, a arătat col. Tiberiu Şerban.
Potrivit Ministerului Apărării Naţionale, Carpathian Eagle 2017 este un exerciţiu cu trupe în teren al Forţelor pentru operaţii speciale (FOS), la care au fost invitaţi să participe militari, cu mijloace de luptă terestre şi aeriene, din Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia şi Turcia, în cooperare cu structuri ale Ministerului Apărării Naţionale.


Scopul exerciţiului este de a antrena structuri ale forţelor de operaţii special pentru planificarea, organizarea, conducerea şi executarea unei operaţii speciale independente în baza unui scenariu fictiv.
„La briefingul de final al exerciţiului Carpathian Eagle 2017 de la Târgu-Mureş a participat ambasadorul Albaniei în România, Ilir Tepelena, precum şi ataşaţii militari ai ambasadelor Turciei şi Serbiei“, se mai menţionează pe site-ul Agerpes.

(Redacţia)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE