Pădurile din judeţul Mureş, certificate Forest Stewardsip Council Agricultura
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1327 Vizualizări

Pădurile din judeţul Mureş, certificate Forest Stewardsip Council

Direcţia Silvică Mureş, subunitate a Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, produce în prezent 35 de specii şi varietăţi ornamentale, în cadrul unui program de producere a puieţilor ornamentali şi amenajare a spaţiilor verzi. Totodată, întreg fondul forestier administrat de Direcţia Silvică Mureş este certificat FSC – Forest Stewardsip Council, organizaţie care promovează managementul forestier responsabil în pădurile din întreaga lume.

Program de producere a puieţilor ornamentali

Informaţiile au fost făcute publice marţi, 24 octombrie, cu ocazia şedinţei Colegiului Prefectural Mureş, în cadrul căreia a fost prezentată şi un raport despre activitatea desfăşurată de Direcţia Silvică Mureş.

„În urmă cu 15 ani, Direcţia Silvică Mureş, ţinând cont de tendinţa de dezvoltare a unei pieţe insuficient cunoscute şi exploatate, şi-a propus să-şi diversifice activitatea prin căutarea de noi resurse financiare. Astfel, a luat naştere programul de producere a puieţilor ornamentali şi amenajare a spaţiilor verzi. În prezent, producem 35 de specii şi varietăţi, dintre care 15 răşinoase, restul de foioase, foarte apreciate fiind magnolia, ploaia de aur (forsitia), ienuperii târâtori şi tuia. Pe inventar avem în acest moment aproximativ 35.000 de puieţi ornamentali de răşinoase şi 30.000 de foioase, la preţuri cuprinse între 8 şi 50 de lei bucata”, se menţionează în informarea semnată de dr. ing. Ilie Covrig, directorul Direcţiei Silvice Mureş.

32,5% din suprafaţa judeţului, acoperită de păduri

În prezent, fondul forestier al judeţului Mureş ocupă o suprafaţă de 216.000 hectare, inclusiv păşuni împădurite, reprezentând 32,5% din suprafaţa judeţului şi aproximativ 3% din suprafaţa pădurilor României.

„Proprietatea publică a statului, care se administrează prin Regia Naţională a Pădurilor Romsilva – Direcţia Silvică Mureş, este de 104.146 hectare. Începând cu 2 mai 2013, întreaga suprafaţă de stat este certificată FSC (Forest Stewardsip Council). Existenţa acestor certificate garantează că masa lemnoasă provine din păduri gestionate durabil, pe criterii sociale, economice şi ecologice. De asemenea, se administrează, pe bază de contracte de administrare sau prestare de servicii silvice, solicitate de proprietari, pentru 77.054 hectare ale altor deţinători de fond forestier – proprietate publică a unităţilor administrativ-teritoriale, proprietate a persoanelor juridice, forme asociative, culte, şcoli sau proprietatea privată a persoanelor fizice”, se arată în documentul prezentat în şedinţa Colegiului Prefectural Mureş.

În anul 2017, Direcţia Silvică Mureş şi-a propus o cifră de afaceri de 82,425 milioane lei, cu un profit de 22.350 lei, indicatori despre care se precizează că vor fi realizaţi, „cu unele depăşiri la profit”. De asemenea, volumul de masă lemnoasă programat a se da în producţie în anul 2017 este de 422.000 metri cubi, la un preţ mediu preconizat de 200 lei/metru cub.

 

Ce înseamnă certificarea FSC

FSC (Forest Stewardship Council) este o organizaţie independentă, neguvernamentală şi non-profit apărută în anul 1993, pentru a promova un management forestier responsabil în pădurile din întreaga lume.
Organizaţia operează la nivel internaţional şi oferă servicii prin centrul FSC International situat în Bonn, Germania, precum şi prin intermediul unei reţele internaţionale de Iniţiative Naţionale.

Principalele atribuţii ale FSC sunt: dezvoltarea de standarde, acreditarea de organisme de certificare şi iniţiative naţionale FCS şi etichetarea produselor din lemn.

Prin cumpărarea de produse din lemn independent certificate, se garantează ca lemnul utilizat în produsul respectiv provine din păduri gestionate durabil pe criterii sociale , economice şi ecologice.

Alex TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE