GALERIE FOTO: Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai”,  șase decenii în slujba cunoașterii Cultură
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 440 Vizualizări

GALERIE FOTO: Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai”, șase decenii în slujba cunoașterii

Sala Oglinzilor din Palatul Culturii din Târgu-Mureș a fost, joi, 26 octombrie, gazda celei de a doua ediții a Simpozionul anual „Constantin Rădulescu-Motru”, tema aleasă pentru acest an fiind „Maiorescu și maiorescienii”. Evenimentul a coincis cu aniversarea celor 60 de ani de la înființarea Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române.„Sunt două evenimente însemnate pentru noi toți. Putem spune că Târgu-Mureșul nu a devenit oraș cultural european, dar a devenit poate, în ultimii ani, orașul cel mai important în ce privește manifestările culturale, care cuprind și aspecte ale filozofiei. Manifestările noastre legate de Constantin Rădulescu-Motru, Lucian Blaga, sunt pe această direcție. În ce privește tematica aleasă pentru acest an, Titu Maiorescu a fost personalitatea centrală a spiritualutății românești din a doua jumătate a veacului al XIX-lea, într-o perioadă nu lipsită de personalități și de spirite cu inițiativă cultural artistică și social politică, dintre care , unele dotate chiar cu harul genialialității, dacă ne referim la creația politică a enciclopedistului Mihai Eminescu”, a precizat în deschidere, dr. Eugeniu Nistor, moderatorul evenimentului.

Mesajul președintelui Academiei Române

Printre  personalitățile care au onorat cu prezența s-a numărat și vicepreşedinte al Academiei Române, Academicianul Ionel Augustin Vlad , care a transmis mesajul președintelui Academiei Române, Ionel Augustin Vlad. „Academicianul Ionel Valentin Vlad  apreciază în mod deosebit manifestările noastre cultural ștințifice legate de marile personalități ale culturii românești. Este vorba în primul rând de Constantin Noica, Constantin Rădulescu-Motru și Titu Maiorescu. Aprecierile domniei sale se referă în primul rând la faptul că noi, aici la Târgu-Mureș, suntem de fapt singurii care îi serbăm pe marii noștri reprezentanți culturali.  Având în vedere că ne apropiem de Centenarul Marii Uniri, nu trebuie să-i uităm nici pe eroii culturii române, fiindcă mulți dintre ei și-au jertfit viețile pentru  ceea ce numim noi cultura română. Dacă vom fi alungați din istorie, așa cum era să fim în 1918, cel puțin să lăsăm ceva în urmă. E bine să ne construim propriile noastre monumente, așa cum se îngrijesc toți oamenii chibzuiți pentru viața de apoi, să ridicăm monumentele eroilor culturii române, să nu uităm că am avut reprezentanți de seamă, de talie mondială, nu doar europeană, și aceste personalități merită toată considerațiunea noastră”, a precizat Academicianul Alexandru Surdu.

Promovarea excelenței  în cercetarea ștințifică

Directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gh. Şincai”, prof. univ. dr Cornel Sigmirean, a trecut în revistă istoria celor 60 de ani ai Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” al Academiei Române, punctând etapele importante din existența acestuia precum și contribuția cercetătorilor din cadrul instituție la cunoașterea și aprofundarea istoriei Transilvaniei. ”Fondat în urmă cu 60 de ani, Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș și-a creat o identitate aparte în rândul instituțiilor  de cultură și știință din spațiul transilvan, îndeplinind misiunea nobilă a Academiei Române de promovare a excelenței  în cercetarea ștințifică , prin respectul față de tradiția  erudită a istoriografiei și filologiei transilvane”, a spus prof. univ. dr Cornel Sigmirean, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai”.

Rezultate ștințifice valoroase

La rândul său, Academicianul Emil Burzo,  preşedintele filialei Cluj-Napoca a Academiei Române, a felicitat munca depusă de cercetătorii din cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai”. „În cei 60 de ani de activitate, cerctătorii din cadrul Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gh. Şincai” s-au aplecat asupra aspectelor majore  ale istoriei Transilvaniei. Felicit cercetătorii din cadrul acestui prestigios institut care, pe parcursul celor 60 de ani de activitate, au obținut rezultate ștințifice valoroase, apreciate de specialiștii din domeniu. Totodată, îmi exprim speranța, acum în preajma Centenarului Marii Uniri, că vor aduce aspecte valoroase legate de istoria acestui mare eveniment care a a marcat profund spațiul transilvan”, a precizat Academicianul Emil Burzo. Activitatea  Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” a fost salutată și de către oficialitățile județene, printre cei prezenți numărându-se și vicepreședintele Consiliului Județean Mureș, Alexandru Câmpeanu. „Aniversăm 60 de ani de cultură și cercetare ștințifică, două elemente de care o societate, precum ființa umană,  are nevoie de oxigen. Iată că Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” , în cei 60 de ani de activitate a reușit să ne asigure acea gură de oxigen  prin activitatea sa elaborioasă, rezultatele acestuia fiind cunoscute. Țin să felicit pe toți membrii  acestei instituții marcante, pentru tot ce au făcut în domeniul culturii și cercetării ștințifice. Le doresc succes în proiectele viitoare. În acest sens, îi asigur de sprijinul total al Consiliului Județean, în tot ce și-au propus”, a subliniat Alexandru Câmpeanu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE