Lucian Boia lansează volum dedicat momentului 1918 Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 362 Vizualizări

Lucian Boia lansează volum dedicat momentului 1918

În toate țările care au experimentat regimul comunist, se petrece o importantă schimbare de percepție a acestuia. Periodic, în spațiul public răzbat știri și sondaje despre modul alterat în care acest trecut este perceput. Nemulțumiți de prezent, unii aleg să se întoarcă spre trecut, în căutarea unei ”epoci de aur”. Cunoscut pentru modul demitificator în care vede istoria, un mod care adeseori zgârie în convingeri, Lucian Boia consideră că experiența comunistă a întrerupt cursul normal al istoriei. În aceste zile, istoricul se află în pragul lansării unui nou volum, dedicat momentului 1918.

 

Reporter: În 1907, făcea vâlvă un autor, Drăghicescu, cu un discurs asemănător neconvențional și demitificator cu cel pe care-l regăsim în volumele Dvs. Putem să considerăm că noi, ca popor, am rămas în același stadiu? Suntem aceeași ca în momentul Drăghicescu?

Lucian Boia: Am evoluat și am și involuat. Comunismul însuși a fost o experiență nefericită care a întrerupt șirul normal al istoriei. Cele mai multe neajunsuri și deficiențe ni se trag din comunism. În plus, România avea propriile ei deficiențe și înainte de comunism. Avea mai ales o întârziere istorică, pe care încercăm să o recuperăm încă din secolul al XIX-lea, de când a început și la noi procesul de europenizare și occidentalizare. Poate că fără perioada comunistă am mai fi redus din această întârziere și ne-am fi apropiat mai mult de Europa occidentală.

Rep.: Există sondaje care relevă faptul că, în ultimii ani, se petrece un proces de bagatelizare a defectelor trecutului comunist. Credeți că unul dintre motivele pentru care avansăm mai încet decât poate am putea este tocmai această bagatelizare?

Lucian Boia: Nu neapărat. E însuși comunismul care a deranjat toată societatea și acum ne muncim să o reelaborăm. Iar asta este foarte greu. Comunismul a stricat foarte mult. A și construit foarte mult, dar a construit în utopie. Nimic nu e mai grav decât să te apuci să materializezi o utopie. E clar că asta nu se poate.

Rep.: Din sondaje reiese faptul că idealizarea comunismului este mai răspândită în rândul generațiilor mai tinere.

Lucian Boia: Sunt oameni tineri care nu au cunoscut deloc comunismul și care pornesc de la mesajul fundamental al comunismului, un mesaj umanist și egalitarist. Doar că lucrurile s-au petrecut complet altfel. Asta a fost dealtfel șansa comunismului în posteritate. Discursul lui fondator poate fi acceptat, poate fi susținut, dar traiectoria este tot una a unui regim abuziv. Capitalul lui Marx nu e ”Mein kampf”. E o deosebire fundamentală la punctul de plecare. Traiectoria însă este tot una abuzantă și criminală, una care a deranjat foarte tare mersul istoriei.

Rep.: Cum vedeți evoluția viitoare a României?

Lucian Boia: Am spus-o de nenumărate ori. Viitorul este imprevizibil, nu îl știe nimeni. Să sperăm că va fi mai bine…

Rep.: Bazându-se pe trecut, nu poate trasa un istoric un parcurs logic, previzionat?

Lucian Boia: Unii o fac dar asta nu înseamnă că e bine ce fac. Sigur, e firesc să avem proiecte de viitor. Dar nu avem cum să ghicim cum va arăta viitorul. Istoria nu ține de viitor. Ea se ocupă de trecut, care și așa e mare și complicat. Să scoți din pălărie viitorul? Nu se poate.

Rep.: Ne cunoaștem suficient măcar trecutul?

Lucian Boia: Aproximativ. Istoria adevărată e una și cea pe care o construim și o reconstruim nu numai noi, ci oricine, toate țările, e doar o reconstrucție. E altceva decât realitatea. Istoria nu înseamnă pur și simplu trecutul. Înseamnă privirea prezentului asupra trecutului. Este mereu diferită, în funcție de epocă, de generație, de cultură, de locul de unde privești. Sigur că există o singură istorie adevărată, dar există și nenumărate reprezentări ale acestei istorii adevărate. Unele desigur pot fi mai aproape de istoria reală, dar nu au cum să se identifice cu ea.

Rep.: Ce lucrări mai putem aștepta de la istoricul Lucian Boia?

Lucian Boia: Următorul meu volum urmează să apară în noiembrie. Este un volum dedicat momentului 1918, dar nu numai legat de cazul României. Va fi despre tot ce s-a întâmplat în această parte a Europei.

A consemnat Edith VEREȘ

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE