Home / Social / Jud. Andreea Ciucă: ”Dreptatea este la Dumnezeu. Noi aplicăm Legea”

Jud. Andreea Ciucă: ”Dreptatea este la Dumnezeu. Noi aplicăm Legea”

Distribuie

Sute de elevi de gimnaziu, liceeni, studenți, dar și grupuri de cetățeni mureșeni interesați au participat miercuri, 25 octombrie, la evenimentul ”Ziua Porților Deschise”, organizat cu ocazia ”Zilei europene a justiției civile” de către Curtea de Apel Târgu-Mureș, Tribunalul Specializat Mureș și Judecătoria Târgu-Mureș. Dezbaterile adaptate fiecărei grupe de vârstă în parte au cuprins subiectul accesului liber la justiție și mecanismele judiciare, instanțele și legea în cuvinte cheie, drepturi și obligații precum și o dezbatere interactivă adresată studenților, cu titlul ”Judecător, procuror sau avocat- profesie, rațiune, pasiune”. Pentru a afla importanța acestei zile dar și cum se simte justiția în aceste zile încărcate, am stat de vorbă cu jud. Andreea Ciucă, președintele Curții de Apel Târgu-Mureș.

Reporter: Puteți să explicați pentru cititori care este importanța evenimentului?

Andreea Ciucă: Ideea unei Zile europene a justiției civile nu a fost concepută și nu este tratată de noi ca avându-ne pe noi, instanțele, judecătorii, în prim plan. Ea reprezintă o zi de deschidere din partea noastră către cetățeni, în contextul instrumentelor europene din domeniul drepturilor și libertăților cetățenilor. Înseamnă o cunoaștere a dreptului de acces la justiție dar și a obligațiilor care vin la pachet cu aceste drepturi.

Rep.: Organizatoric, ce a însemnat invitarea tuturor elevilor și studenților din municipiu?

A.C.: Noi am insistat cu buna organizare a acestui eveniment tocmai pentru a da glas acestei deschideri. Am niște colegi foarte pasionați care le vorbesc copiilor și tinerilor. Am considerat necesar să le spunem care este rostul acestei zile în raport cu ei, să concretizăm aceste discuții în așa fel încât fiecare dintre ei să înțeleagă, să nu rămânem doar în spațiul tehnic. Toate dialogurile sunt concepute interactiv. Am avut discuții foarte frumoase, s-au pus întrebări, unele chiar surprinzătoare. Acestea ne-au pus pe gânduri, am putut observa unele lucruri la care poate nu am reflectat suficient, referitoare la modul în care ei ne văd pe noi. Un mod cu bună credință, nu în sensul de a arunca cu pietre în justiție, ci un mod în care ei încearcă să înțeleagă ce facem și de ce facem așa, și cum ne simțim noi când facem așa.

Rep: Se aruncă cu pietre în justiție?

A.C.: Teoretic se poate arunca în oricine, avem exemplul biblic. Trebuie să subliniem un lucru real. Nu suntem fără greșeală. În justiție se întâmplă lucruri atât pozitive cât și negative. Nu suntem nici mai buni nci mai răi decât societatea din care provenim. Nu curg râuri de lapte și miere în justiție. Sunt și bune și rele. Facem parte din această societate, nu suntem infailibili. Nici nu avem permisiunea, pentru că asta ar însemna că suntem în afara realității. Pe de altă parte se văd lucrurile în sistem, se vede ce ne lipsește, ca infrastructură, dar și ce avem prea mult, ca grad de încărcătură.

Rep.: Puteți să definiți pe scurt conceptul de justiție?

A.C.: Conceptul de justiție în sine înseamnă a aplica Legea. Noi să o aplicăm, iar cetățenii să le cunoască în primul rând, iar când vor să fie valorificate acele drepturi să se adreseze Instanței. Sigur că în sine adresarea către Instanță nu înseamnă automat că se face dreptate. S-a dezbătut foarte mult pe această temă. Pe noi însă, cât și pe judecătorii foarte mulți care îndrăgesc această meserie, ne-a preocupat de-a lungul timpului capacitatea de a da hotărâri legale și drepte. Asta este cea mai mare mulțumire pentru un judecător. Așa cum spunea un judecător al curții supreme americane, misiunea noastră este să aplicăm Legea. Dreptatea este una, absolută și infailibilă, dar nu este la noi. Nu ne putem ridica întotdeauna la nivelul ei. Dreptatea este la Dumnezeu, noi trebuie să aplicăm Legea.

A consemnat Edith VEREȘ


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

FOTO: ”Marș pentru Viață”, la Sărmașu

Distribuie O nouă ediție a evenimentului ”Marșul pentru Viață”, organizat de Biserică Ortodoxă Sărmașu, Fundația …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.