Home / Cultură / Bucuria muzicii, cu Ana Maria Galea & „The man I (still) love …after ten years”

Bucuria muzicii, cu Ana Maria Galea & „The man I (still) love …after ten years”

Distribuie

Ana Maria Galea: ”Îmi place pe scenă, mă simt „acasă”

Asociația Neumarkt Events organizează în perioada 2- 4 noiembrie 2017 Turneul Național „The man I (still) love …after ten years” dedicat aniversării a zece ani de carieră artistică ai vocalistei și actriței Ana Maria Galea. Locația aleasă pentru Târgu-Mureș a turneului va fi Sala Mare a Teatrului Național din Tîrgu Mureș, unde Ana Maria Galea va concerta alături de invitații săi, în ziua de sâmbătă, 4 noiembrie, începând cu ora 19:00. Până la ora concertului, Ana Maria Galea  s-a destăinuit despre cariera sa, încununată cu turneul „The man I (still) love …after ten years”

Reporter:  Ce mai face Ana Maria Galea ?

Ana Maria Galea: Fac ce îmi place, ce știu mai bine. Sunt profesor de Arta Actorului la Liceul Vocațional de Artă din Tîrgu Mureș, studiez, cânt și mă bucur de întâlniri cu muzicieni extraordinari. De asemenea, coordonez stagiunea „Muzică și Artă la Muzeu”, gătesc când am timp, încerc să îi fiu aproape fiului meu, trăiesc și mă bucur de fiecare zi, pentru că ,știi tu, timpul e limitat. Nimic nu durează o veșnicie.

Rep.: Cum s-a născut ideea acestui turneu ?

Ana Maria Galea: „Zece” e o cifră perfectă, ca timp nu înseamnă mult, dacă e să comparăm cu vârsta Universului, dar am vrut să fac turneul acesta ca să povestesc cum au trecut acești zece ani, pentru că sunt multe de spus și vreau ca publicul să cunoască poveștile mele.

Rep.: „The man I (still) love…after ten years”. Ce ascunde în spate titlul acestui turneu ?

Ana Maria Galea:  „The man I love”,  compoziție semnată George Gershwin, este cântecul cu care am debutat la Televiziunea Română alături de maestra mea, Anca Parghel. Eram foarte tânără și inconștientă pe atunci, lucrasem la Universitatea de Arte  din Tîrgu Mureș cu doamna profesor Lelia Albu care a avut încredere în mine ca muzician și cu nenea Mircea, care a fost primul meu corepetitor. Nu prea știam ce mă așteaptă. Am plecat la București să îmi caut norocul și l-am găsit pentru că,  am debutat alături de muzicieni foarte buni. Am cântat live pe TVR2 „The man I love” mă îndrăgostisem de cântecul ăsta. Îl iubesc și azi. De asta am ales acest nume pentru turneu.

Rep.: Ce reprezintă  pentru tine iubirea ? Mai este loc și pentru ea, în preocupările zilnice ?

Ana Maria Galea: Înseamnă să ierți, să asculți, să înțelegi, să nu ceri nimic în schimb. Oamenii, de multe ori au impresia că iubesc atunci când au un partener sau un copil și încep să încerce să îl transforme în ceva ce le e lor confortabil, adică să îl „modeleze”. Dacă iubești cu adevărat, din punctul meu de vedere, lasă omul așa cum e el și mai ales nu îl judecă, bucură-te de tot ce înseamnă omul acela așa cum e el. Pe de altă parte, iubirea e binele, să nu invidiezi, să mulțumești pentru întâlniri, să ajuți de câte ori poți chiar dacă „te lași pe tine”. Iubire înseamnă să dai necondiționat și tot timpul. Iar „zilele noastre” nu există, lumea e la fel de când a fost creeată și așa va fi, oamenii au aceleași bucurii, aceleași tristeți doar forma se schimbă….

Rep.: Unde va poposi turneul ?

Ana Maria Galea: În patru orașe: Ploiești (Casa de Cultură a Sindicatelor – 2 noiembrie , București (Green Hours- 3 noiembrie) Tîrgu Mureș ( Teatrul Național – 4 noiembrie)  și Bistrița (Sinagoga – 5 noiembrie). Sunt orașe frumoase, locuri în care am cântat. De exemplu, la Green Hours am cântat pentru prima data într-un concert al Ancăi Parghel. Nu m-am mai întors acolo de zece ani, și abia aștept concertul acela.

Rep.: Cine sunt cei care vor fi alături de tine pe scenă ?

Ana Maria Galea: Forumla de turneu îi include pe chitaristul maghiar Gyarfas Istvan cu care colaborez de mulți ani. Este unul dintre cei mai importanți chitariști de jazz ai Ungariei. Apoi  Sir. John Betsch  – baterist american, o legendă vie a jazz-ului , care a cântat cu muzicieni care au schimbat lumea și cu câteva cântărețe pe care eu le ador , printre ele Abby Lincoln. Vor mai fi pe scenă Răzvan Cojanu – un tânăr basist român foarte activ,  atât în calitate de muzician cât și de organizator de concerte, iar  la pian Daniel Csikos, soțul meu, omul care mi-a fost alături în acești zece ani și care încă îmi este, omul căruia îi datorez mare parte din evoluția mea muzicală.

Rep.: La Târgu-Mureș, locația va fi Teatrul Național, cu un oaspete special. Despre cine este vorba ?

Ana Maria Galea: Oaspeții sunt mai mulți, unul dintre ei anunțat pe afiș: actorul Nicu Mihoc. De ce am ales să îl invit pe el ? Pentru că Nicu Mihoc „este” ,adică nu se preface, ar muri pentru arta lui dacă ar trebui, și în plus, este prietenul meu bun. Chiar dacă nu ne sunăm și nu ne întâlnim ,câteodată luni de zile, noi ne iubim. E dragoste pentru că știm unul despre altul că facem bine ce facem, e dragoste că nu vorbim despre ce fac alții, e dragoste pentru că ne mai împătrășim experințe, cărți citite, întâlniri. Nicu e bun, e foarte bun, are ochi frumoși ! Ochii spun totul despre om, la fel ca vocea!

Rep.: Jazz-ul cu actoria se împacă de minune. Chiar tu ești un foarte bun exemplu în această privință.

Ana Maria Galea: Chiar crezi că sunt un exemplu ? Eu vreau să fiu …cam atât! Sigur ,școala de teatru de la Tîrgu Mureș, una dintre cele mai bune din România, mi-a dat o educație artistică de foarte bună calitate, pentru asta le mulțumesc profesorilor mei, mă ajută în ceea ce fac. Da, jazz-ul și actoria se împacă: e vorba despre improvizație și totuși de rigoare, muncă multă, rezistență la frustrare și perseverență. Cam așa e. Mie îmi place pe scenă, mă simt „acasă”. Indiferent dacă joc sau cant sunt fericită. Mi-aș dori să fac film…

Rep.: Ce cuprinde concertul ”The man I (still) love…after ten years” ?

Ana Maria Galea: Câteva teme care au marcat momente importante din cariera mea, teme noi pe care le cant în primă audiție, poezie, gândurile mele. Va fi  o apariție sinceră sută la sută.  E adevărul despre mine, despre relația mea cu muzica, cu arta, cu dragostea!

Rep.:Cum ai caracteriza cei 10 ani de activitate muzicală ?

Ana Maria Galea: Foarte frumoși. Foarte , foarte intenși. Sunt recunoscătoare că Dumnezeu mi-a deschis o asemenea „poartă”. Îmi doresc să pot eu să dau cât mai mult, pentru că dacă intri pe „poarta” asta ai o responsabilitate imensă față de cei care au fost înaintea ta, față de tine și față de public. Oamenii își găsesc inima la teatru sau la concert, iar noi trebuie să le arătăm doar calea. Inima trebuie să bată neîncetat. Imaginzează-ți un om care nu simte nimic, e un mort viu. Noi de asta suntem pe lume, să păstrăm simțirea oamenilor și dacă și-au pierdut-o să îi ajutăm să o regăsească! E dragoste!

Rep.: Care au fost cele mai mari satisfacții ?

Ana Maria Galea: Fiecare zi e plină de satisfacții. Evoluez prin studiu, îmi văd elevii evoluând, mă schimb înțeleg mai mult dar niciodată suficient. Învăț! Da. Drumul e satisfacția cea mai mare, nu destinația!

Rep.:Dar cele mai mari neplăceri ?

Ana Maria Galea: Cred că îmbătrânesc. Am învățat să nu mai țin minte minusurile. Am uitat! Habar nu am!

Rep.:O invitație publicului să vină la concertul de la Teatrul Național din data de 4 noiembrie

Ana Maria Galea: Muzica și teatrul mi-au salvat viața. E pe bune, nu mint! Când (dacă) voi fi bătrână,  vă voi spune odată cum, nu sunt încă pregătită dar vă rog să mă credeți că așa e! Vreau să fiți lângă noi , să vă bucurați împreună cu noi de acest moment. Oricum, în jazz, niciodată nu e la fel, noi cântăm energiile locului, ale oamenilor care ne ascultă, ale noastre din momentul acela… e un spectacol care nu se va repeta niciodată! Unic!


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Dotări noi pentru școala din Acățari

Distribuie Conducerea Primăriei Comunei Acățari a atribuit, în data de 18 martie 2024, societății Dac …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.