Home / Administratie / Parcări verzi, Ziua Urbei, amânări și proiecte respinse în serialul, aproape, lunar CL Tîrgu Mureș

Parcări verzi, Ziua Urbei, amânări și proiecte respinse în serialul, aproape, lunar CL Tîrgu Mureș

Distribuie

Unul dintre cele mai disputate proiecte din ședința Consiliului Local (CL) Tîrgu Mureș din 26 octombrie a fost cel privind plantarea de copaci în parcările de la nivelul solului în municipiul Târgu Mureş.

Înainte de dezbaterea proiectului de hotărâre, târgumureșeanul Ungvari Istvan, cel care a lansat ideea, a pledat pentru aprobarea acestuia. “Tîrgu Mureșul are foarte multe mașini, peste media națională, rezultând un grad foarte mare de poluare și cred că proiectul nostru intervine aici pentru că mărește suprafața zonelor verzi. (…) Cred că, dacă avem voință, putem face lucruri mărețe, nimic nu este perfect, dar cred că dacă veniți și dvs. cu amendamentele dvs., putem să facem pașii necesari pentru a avea un mediu mult mai sănătos, proiectul acesta aduce foarte multe beneficii de sănătate, aer mai curat, filtrat de poluare și de praf, umbra copacilor duce la diminuarea efectului de insulă termică”, a spus acesta în plenul ședinței de CL.
Au fost propuse câteva amendamente la proiectul de hotărâre inițiat de consilierii locali POL, dar toate acestea au picat la vot. În consecință, și proiectul de hotărâre a picat.
Doar că Bakos Levente și-a amintit de amendamentul colegului său Peti Andrei care nu a fost supus la vot și aleșii au luat o pauză pentru a fi ascultată înregistrarea. Peti propus ca în proiectul de hotărâre să apară specificat că se aplică doar pentru construcțiile noi și să fie eliminată data de la care se aplică hotărârea, și anume 30 iunie 2018.
Varianta sa a adunat 11 voturi, astfel că în viitor proprietarii parcărilor amenajate la nivelul solului sau entităţile care deţin în administrare parcări amenajate la nivelul solului au obligația de a planta câte un copac la fiecare trei locuri de parcare amenajate la nivelul solului, respectiv câte un copac la fiecare şase locuri de parcare la nivelul solului, atunci când trei locuri de parcare sunt faţă în faţă cu alte trei locuri de parcare.

 

29 aprilie – Ziua Urbei

 

Consilierii locali au aprobat ca în data de 29 aprilie să fie aniversată Ziua Urbei, prin diverse manifestări educaționale și științifice. Propunerea i-a aparținut consilierului local POL Radu Bălaș. În 29 aprilie 1616, actualul municipiu Tîrgu Mureș era declarat de către Principele Transilvaniei, Bethlen Gabor, “Oraș liber regesc”, privilegiu statuat prin diploma aferentă.

 

Amânări și respingeri ale unor proiecte

 

Proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a prevederilor art.2 din Hotărârea Consiliului local municipal Tîrgu Mureș nr. 223/27.07.2017 privind stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile publice şi posturile de natură contractuală din cadrul familiei ocupaţionale „Administraţie” din Aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Tîrgu Mureș şi din serviciile publice și a Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice precum și stabilirea indemnizației lunare de care beneficiază consilierii locali a fost amânat. Propunerea a venit din partea viceprimarului Sergiu Papuc și a fost propusă și de Bakos Levente, unul dintre consilierii UDMR.
“Să nu avem iluzii că, cu aceste salarii, se va lucra mai bine în primărie. Creșterea salarială nu îmbunătățește calitatea și eficiența muncii, suntem cei mai mari angajatori din județ, din Tîrgu Mureș cu siguranță, ceea ce votăm acum s-ar putea să aibă impact asupra economiei întregului județ. De asemenea aș prefera ca acest tabel să țină cont că două persoane care stau la aceeași masă și fac aceeași activitate una să ia salariu dublu decât celălalt”, a spus Bakos.
Amânarea a fost supusă la vot și a fost și aprobată.
Mai multe proiecte de hotărâre care au vizat rezilierea contractelor de asociere cu asociațiile sportive BC Mureș, FC ASA 2013, ACS Universitar și Cityus, revocarea HCL nr. 67/2017 privind alocarea sumelor pentru cluburile sportive amintite anterior, revocarea în parte a hotărârii privind HCL 102/2017 privind aprobarea bugetului municipiului, revocarea HCL 194/2017 privind rectificarea bugetului municipiului, precum și aprobarea constituirii ca parte civilă a Municipiului Tîrgu Mureș în dosarul penal nr. 1883/10/2016, aflat pe rolul Tribunalului Mureș, au fost respinse. (S. G.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

“Oamenii caută să vadă povești despre ei sau despre ceea ce cred ei că sunt”- interviu cu Laurențiu Blaga

Distribuie Laurențiu Blaga este un dramaturg, scenarist, regizor cunoscut pentru implicarea sa în numeroase proiecte …