Home / Invatamant / Profesorul Petru Ioan propune un nou brand de țară

Profesorul Petru Ioan propune un nou brand de țară

Dimitrie Cantemir, cărturar, enciclopedist, etnograf, geograf, filosof, istoric, lingvist, muzicolog, om politic, scriitor român, cel pe care George Călinescu îl compara cu Lorenzo Medici, ar putea fi un adevărat simbol al României, un brand de țară. Afirmația aparține profesorului univ. emerit. dr. Petru Ioan, de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Profesorul ieșean a făcut afirmațiile amintite cu prilejul participării joi, 26 octombrie, la celebrarea Zilei ”Dimitrie Cantemir”, eveniment organizat în fiecare an de către Universitatea ”Dimitrie Cantemir” din Târgu-Mureș.

Manuscrise de valoare inestimabilă

În deceniile în care România a încercat să se redescopere, statul român a cheltuit sume exorbitante pentru identificarea și crearea unui brand de țară. Tragicul situației a fost încununat în chiar acest an, când ministrul Turismului, Mircea Dobre, propunea ca brand de țară oaia, susținut în stilul caracteristic de către celebrul deja ministru al Agriculturii, Petru Daea. În acest timp, statul român nu a mișcat niciun deget pentru recuperarea operei celui care ar putea fi un adevărat simbol al României, Dimitrie Cantemir, a susținut profesorul Petru Ioan, de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Profesorul ieșean a arătat că manuscrise de o valoare inestimabilă ale cărturarului domnitor se găsesc și în prezent depozitate la Moscova și Sankt Petersburg. Concret, este vorba despre 13 manuscrise aflate la Sankt Petersburg și 75 de lădițe cu manuscrise și documente aflate la Moscova. ”S-au cheltuit sume exorbitante pe găsirea unui brand de țară, pe frunzulițe și alte cele. Ba, mai nou, caricaturi de politicieni s-au găsit să propună chiar și oaia…(…)Nu se găsesc însă bani pentru recuperarea, măcar în copie, a operelor marelui nostru domnitor și cărturar, Dimitrie Cantemir”, a declarat profesorul Petru Ioan. În ce privește operele amintite, în 2012, Ambasada Federației Ruse a donat o parte dintre acestea. Cu acea ocazie, 25 de volume au fost donate Bibliotecii Academiei Române, într-un proiect coordonat de Universitatea Creștină ”Dimitrie Cantemir” și realizat cu aprobarea lui Vladimir Putin.

Edith VEREȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Interviuri cu șefii de promoție din Mureș. Karina Dejan: “Cheia succesului este munca multă”

Cotidianul Zi de Zi vă propune un serial de prezentare a șefilor de promoție ai …