Home / Cultură / FOTO: Să visăm alături de Fazakas Ildikó la Camera K’Arte
Fazakas Ildikó și Kata Ungvári-Zrínyi (Foto: Nemes Orsolya)

FOTO: Să visăm alături de Fazakas Ildikó la Camera K’Arte

Vinerea trecută, la Camera K’Arte s-a vernisat expoziția artistei din Miercurea-Ciuc, Fazakas Ildikó. Sub genericul „Spațiu lăuntric”, expoziția a oferit „o perspectivă personală asupra dinamicilor interioare ale psihicului uman”.

Criticul de artă și curatoarea Kata Ungvári-Zrínyi a prezentat lucrările textile ale lui Fazakas Ildikó, oferind și un îndreptar de înțelegere a acestora:

„Fin, personal și feminin – așa am putea descrie lucrările lui Fazakas Ildikó – însă instalațiile grafice, chiar dacă sunt realizate în forme de obiecte textile (de decorațiuni interioare), se situează departe de artele decorative; expunerea pernelor este o decizie conceptuală cu impact puternic.

Perna de dormit este suprafața cea mai avantajos poziționată pentru a ne reflecta amprenta psihicului: activitatea febrilă a unei conștiințe prea treze în momentul în care ar vrea să adoarmă (titlul seriei este «Insomnia»), proiectarea subconștientului în forme de vise și imagini mentale semiconștiente, tresăriri, viziuni, iar pe plan puțin mai concret, chiar și eventualele urme de lacrimi. Fenomenul devine și mai puternic dacă îl privim din perspectiva succesiunii zilelor, repetiția formei intensificând conținuturile. În «armata» de perne se manifestă un fel de interogare discretă, dar continuă, executată de propria noastră conștiință.

Liniile și elementele geometrice dure și concrete ale compozițiilor se îmbină cu umbrele fine și trecătoare: autoportretele (autoportretul e baza fiecărui desen pe perne) reflectă disonanțe, dubii, conflicte cu sinele și reverii adânci. Aceeași dualitate se poate observa și în cazul perdelelor: cusăturile, uneori nemiloase, aranjează conținutul figurativ, îl străbat și îi dau greutate.

Perdeaua ca obiect are o funcție duală de a ascunde – ne și ascunde de ochii lumii, dar în același timp acoperă și din priveliște, limitează informația și exclude lumea exterioară. Dar într-un spațiu izolat, trăirile interioare și reflecțiile se amplifică: amintirile și reprezentațiile sufletului prind viața și intră în cadru, umplând suprafața textilă cu jocul lor.

Spațiul lăuntric este activ. Intrând în lumea operelor expuse în Camera K’Arte, expoziția intensifică și rezonanța sufletelor noastre.”

Expoziția poate fi vizitată zilnic între orele 11.00 și 14.00.

Andrei VORNICU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

De asemenea, verificati

Primul hipermarket Carrefour din Târgu Mureș aduce o experiență completă de cumpărare offline & online

Începând de astăzi, 25 iunie, locuitorii din Târgu Mureș își pot face cumpărăturile zilnice în …