Home / Cultură / Avanpremieră la Licitația Artmark, cu Horia-Roman Patapievici

Avanpremieră la Licitația Artmark, cu Horia-Roman Patapievici

Distribuie

Sala Oglinzilor din Palatul Culturii va găzdui în această seară, Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, eveniment organizat de Casa de Licitații Artmark. Începând cu ora 19:00 va avea loc în direct o confruntare elegantă între centrul și sudul țării în efortul de a îmbogăți patrimoniul unui muzeu. Evenimentul intitulat „Polemici cordiale” este un duplex București – Târgu-Mureș prilejuit de Licitaţia de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești. Licitația este dedicată anul acesta numelor celebre ale plasticii românești și maghiare și va susține cauza extinderii patrimoniului cultural mobil al Muzeului de Artă din Târgu-Mureş.

Ca în fiecare an, Licitația de Toamnă – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești propune o selecţie a celor mai bine cotaţi artişti români ale căror opere au fost tranzacționate în licitaţiile publice din România din anii `90 până în prezent. Acestora li se adaugă nume sonore ale plasticii maghiare. Din selecție fac parte lucrări precum: “Prințesa” de Nicolae Tonitza (preț estimat 60.000 – 90.000 de euro), “Amiază în grădină” de Sándor Ziffer (preț estimat 60.000 – 90.000 de euro), “Întoarcerea de la câmp” de Nicolae Grigorescu (preț estimat 25.000 – 45.000 de euro), “Hahamul din Moinești” de Ștefan Luchian (preț estimat 20.000 – 30.000 de euro), “Pod la Veneția” de Gheorghe Petrașcu (preț estimat 15.000 – 25.000 de euro), “Nud pe divan” de Camil Ressu (preț estimat 15.000 – 25.000 de euro), “Margine de sat” de Ioan Andreescu (preț estimat 15.000 – 25.000 de euro), “Gură de foc (Cazemate)” de Adrian Ghenie (preț estimat 7.000 – 12.000 de euro), “La fereastră” de Simon Hollósy (preț estimat 9.000 – 16.000 de euro), “Vârsta de aur” de József Klein (preț estimat 8.000 – 14.000 de euro), “Lumea circului” de Aba-Novák Vilmos (preț estimat 6.000 – 9.000 de euro), “Iarna pe ulița copilăriei” de Sándor Szolnay (preț estimat 2.800 – 3.500 de euro), “Drum de noapte” de Julius Podlipny (preț estimat 1.800 – 2.500 de euro)

Despre artiști și lucrările lor, cu Horia-Roman Patapievici

Prezent la Târgu-Mureș în cursul săptămânii trecute, președintele Artmark, Horia-Roman Patapievici, s-a aplecat asupra câtorva din lucrările care vor fi prezente în cadrul licitației de la Galeria de Artă, primul artist remarcat fiind Simon Hollósy. „Este cel care în 1856, s-a dus la Baia Mare și a înființat colonia de artă de Baia Mare, o extraordinară instituție în care, enorm de mulți artiști, maghiari și români, s-au perindat și au dat un conținut acestei colonii de artă. Este vorba de Hollósy Simon. Există  în cadrul licitației există lucrare care se cheamă „La fereastră”, una foarte frumoasă. Mă leg de prezența acestei lucrări pentru a omagia un pictor care, ca și dimensiune, nu este unul extraordinar, dar ca și inițiator de școală, este un pictor covârșitor”, a precizat Horia-Roman Patapievici.

Alt artist remarcat de președintele Artmark a fost Sándor Ziffer, de asemenea, produs al școlii particulare de pictură a lui Hollósy Simon. „Este un artist maghiar de primă mână, care a ilustrat unul dintre marile momente ale coloniei de artă de la Baia Mare. Acest oraș a fost importalizat prin faptul că, ochiul generos al acestui mare artist, a fixat locuri din Baia Mare. Pentru cine își formează ochiul asupra geografiei, pornind de la pictori, și nu de la fotografii, recunoaște Baia Mare după ochiul lui Ziffer”, a spus președintele Artmark. Din artiștii de marcă, prezenți în cadrul licitației de la Sala Oglinzilor nu putea lipsi Nicolae Grigorescu, cu două lucrări, „Întoarcerea la câmp” și Mioare”.„Vorbesc despre Grigorescu deoarece în licitație, există,  din perioada lui albă, cum se spune, din ultimii lui ani, o temă tipică pentru el, un car cu boi. La Grigorescu pare răsuflată această temă a carului cu boi, dar nu este , este o temă ritualică, cum și Buna Vestire este o temă ritualică. În privința carului cu boi,  este o emblemă simbolică, reliefată în lucrarea „Întoarcerea la câmp”. Așa cum Toniza este atât de variat în ce privește chipurile de copil, Grigorescu este remarcabil de variat și de interesant pe toate carele cu boi care le-a pictat”, a menționat Patapievici.

Arta, bucurie pentru minte, suflet și inimă

„Bucurați-vă în primul rând de tablouri. Știu că arta este un plasament pentru bani care nu se devalorizează, nici nu este supus fluctuațiilor imobiliarului. Dar în același timp, arta este bucurie pentru minte, pentru suflet, și pentru inimă. Valorează mult, este un bun plasament, dar relația fundamentală a omului cu arta este bucuria. Există o lucrare în expoziție, ”Casă boierească la Târgoviște” a lui Gheorghe Petrașcu, din șirul ritual al artistului legat de  casele țărănești. Cine nu se bucură de strălucirea albului lui Petrașcu, întins nu cu pensula ci cu cuțitul, poate să-l achiziționeze, poate să-și bage bani în el, dar a ratat întâlnirea cu pictorul. După cum relația fundamentală cu  „Amiază în grădină” a lui Ziffer, este frumusețea extraordinară a tabloului”, a subliniat Horia Roman Patapievici.


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Elevul Leonard Buta, în concert la Palatul Culturii

Distribuie Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit joi, 21 martie, de la ora 19.00, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.