- alin.zaharie
- 0 comentarii
- 868 Vizualizări
Medicii de familie au pichetat Prefectura alături de pacienți
2 noiembrie 2017Sediul Prefecturii și al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Mureș au fost pichetate, joi, 2 noiembrie, de către reprezentanții medicilor de familie mureșeni, în semn de protest față de situația în care își desfășoară activitatea.
„La fel ca în toată țara, și în Târgu-Mureș a fost pichetată Prefectura și Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, ca urmare a deciziei Coaliției pentru Sănătate, care reprezintă atât medicii de familie, organizați în Societatea Națională de Medicina Familiei, Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie, și asociații ale pacienților. Aici vorbim de Asociația Salvați Copiii România, Federația Asociației Bolnavilor cu Cancer, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Neurodegenerative, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice și Asociația „Mame pentru mame”. Am ținut să precizez toate aceste organizații pentru că trebuie foarte clar înțeles, nu este un protest al medicilor de familie, este un protest al medicilor de familie împreună cu pacienții lor, organizați în aceste asociații care, spunem noi, sunt reprezentative pentru vocea beneficiarului, vocea contribuabilului”, ne-a declarat Remus Sebastian Șipoș, președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei.
Nemulțumirile medicilor de familie se leagă de birocratizarea sistemului medical și, nu în ultimul rând, de relația cu Casa de Asigurări de Sănătate. „Suntem nemulțumiți de îngrădirea accesului la servicii medicale, îngrădirea medicului de familie în furnizarea serviciilor medicale, birocratizarea excesivă a actului medical ceea ce a dus la reducerea timpului alocat pacienților. Este o birocratizare excesivă care îngrădește accesul pacientului la servicii de sănătate, plimbarea după scrisori medicale, plimbarea după inițierea actului medical și, nu în ultimul rând, subfinanțarea asistenței medicale primare. Toate acestea fac imposibilă menținerea unui nivel actualizat al cunoștințelor medicului de familie”, a precizat Remus Sebastian Șipoș.
În ce privește soluționarea problemelor, președintele Asociației Medicilor de Familie Mureș a precizat că, deși au fost trimise către autorități memorii și propuneri legislative, situația medicilor de familie a rămas neschimbată.
„Dimineață la știri am văzut o poziție interesantă a ministrului Sănătății. Erau în fața Ministerului Sănătății copii bolnavi cronici, împreună cu părinții și medicii lor, iar ministrul a trecut în viteză, spunând că se va da un comunicat, fiind probabil grăbit să nu i se răcească sucul ce-l avea în mână. Aici nu e vorba de receptivitatea unui ministru, ci de receptivitatea unui guvern față de o problemă ridicată de societatea civilă, nu doar de medicii de familie. Medicii de familie au ridicat aceste probleme de-a lungul timpului și s-au lovit de nepăsare. Mi-ar plăcea să cred că e doar nepăsare, și nu neputință. A existat un memoriu depus în martie 2016, în care propuneam și măsuri legislative, măsuri de finanțare, propuneri de modificări ale sistemului IT care să faciliteze accesul pacientului la drepturile sale, și nu s-a întâmplat nimic. De data aceasta am făcut ce speram că nu va fi nevoie. Tot timpul am fost adepții dialogului, nu a ieșirii în stradă, dar așa nu se mai poate, deoarece sunt pacienții noștri. Am avut această acțiune de protest, la fel cum se va întâmpla și pe 15 noiembrie, în Piața Victoriei din București. Noi nu am dorit să participăm la această acțiune de la Târgu-Mureș într-un număr foarte mare, decât de aproximativ 20 de oameni, deoarece nu dorim dezordine, dorim ordine și respect. Nu dorim să tulburăm liniștea publică, vrem să atragem atenția opiniei publice, care este conștientă de ce se întâmplă, trebuie să se trezească doar decidentul”, a spus Remus Sebastian Șipoș.
Medicii de familie primiți de subprefectul Nagy Zsigmond
În cele din urmă, reprezentanții medicilor de familie au fost primiți de către subprefectul Nagy Zsigmond, care le-a transmis faptul că memoriul va fi trimis Guvernului și Ministerului Sănătății. „Problemele ridicate de medicii de familie, care se referă la județul Mureș, sunt legate de lipsa medicilor de familie. Se plâng că nu-și pot lua concediile, nu sunt suplinitori, de relația medic de familie și Casa de Asigurări de Sănătate, probleme referitoare la niște prevederi din contractul pe care medicii de familie îl încheie cu casa de sănătate. Le-am transmis faptul că vom transmite memoriul lor la guvern, la Ministerul Sănătății și împreună să rezolve această situație. Problemele specifice care vizează județul Mureș încercăm să le discutăm în comisia de dialog social, constituită pe lângă Instituția Prefectului, cel mai probabil la finele lunii noiembrie, când va avea loc această ședință”, a precizat subprefectul Nagy Zsigmond.
Memoriul îl puteți lectura mai jos:
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu