Muzică de calitate la Alter-Native 25 Timp liber
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 173 Vizualizări

Muzică de calitate la Alter-Native 25

Ediţia de anul acesta a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native din Tîrgu-Mureș, pe lângă scurtmetrajele şi lungmetrajele incluse în program, se anunţă a fi bogată şi în experienţe muzicale. Iubitorii muzicii de calitate vor avea ocazia de a se delecta, şi de data aceasta, cu concerte autentice de jazz, blues şi rock.

În prima zi a festivalului, adică miercuri, 8 noiembrie, cu începere de la ora 19.30, publicul este invitat la un concert inedit susţinut de Földes László Hobo, din Ungaria. Concertul, intitulat „Tren încet”, cuprinde 15 cântece aparținând lui Bob Dylan, traduse în maghiară de Hobo. „Fără Dylan, muzica rock nu ar fi putut să treacă peste limitele muzicii pop tradiționale. Nu întâmplător s-au făcut mii de cover-uri după piesele sale. Pentru mine a sosit timpul să aşez alături de blues-urile negrilor și piesele de Rolling Stones, Jim Morrison, Tom Waits și Vladimir Vîsoțki, pe care le-am cântat în maghiară, și 15 cântece de-ale lui Bob Dylan, traduse de mine”, a declarat artistul distins cu premiul Kossuth. Hobo va fi acompaniat de Brády Márton (chitară), Gál István (baterie), Igali Csanád (clape), Kiss Zoltán (chitară) şi Pengő Csaba (contrabas).

Joi, de la ora 19.45, cei interesaţi vor avea ocazia de a asculta primul concert susţinut la Tîrgu-Mureş de Tandemul Baza de Furaj. Recitalul duetului format din Gőz László (scoici, trompetă bass) şi Szemző Tibor (flaut, naraţie) este un fel de dezvoltare și expansiune live a universului muzical compus de Szemző Tibor pentru filmul „1945”. Gőz se impune cu atitudinea sa inconfundabilă asupra sunetelor filmului, iar Szemző călăuzește publicul pe parcursul acestei călătorii stranii în timp, concentrându-se pe o singură zi din vara anului 1945 și evocând sursele compoziției muzicale, precum și textele din care s-a inspirat. Materialele vizuale ale acestui spectacol neconvențional sunt completate de fragmente din film și cadrele neincluse filmate în alb-negru de Ragályi Elemér, respectiv fotografii de epocă.

Vineri seara se vor desfășura două evenimente muzicale. Unul dintre acestea va fi găzduit de Office Club (str. Bolyai, nr. 18.), cu începere de la ora 21.30. Aici va concerta formaţia Soul Serenade din Bucureşti, a cărei muzică este o nouă şi revigorantă interpretare acustică a direcţiei de „old time blues & jazz”. În martie 2013, trupa a obținut locul II la Festivalul European de Blues din Toulouse (European Blues Challenge), fiind şi prima participare a României la acest festival-concurs. În noiembrie 2013, în cadrul renumitului festival „Blues Sur Seine” din Franţa, trio-ul bucureştean a fost „opening act” pentru Rhiannon Giddens & Layla Mccalla, câştigătoare Grammy.

Tot vineri, la Jazz & Blues Club (strada Sinaia, nr. 3), de la ora 19, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București prezintă, în cadrul festivalului, opera unuia dintre cei mai importanți compozitori de la Hollywood, Rózsa Miklós, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la nașterea lui. Rózsa Miklós a fost nominalizat de 17 ori la Premiile Oscar și a obținut trei statuete (Alfred Hitchcock: „Fascinaţie”, George Cukor: „Viaţă dublă”, William Wyler: „Ben-Hur”). Se va proiecta filmul lui Alfred Hitchcock, iarînainte de proiecție vor putea fi ascultate secvenţe din coloana sonoră a celor trei filme în aranjamentul compozitorului Ioan Dobriescu şi în interpretarea Transylvanian Wind Ensemble.

Sâmbătă, de la ora 18, va urca pe scena din Palatul Culturii o altă formaţie din Ungaria, Kozma Orsi Quartet. Trupa – care sărbătoreşte anul acesta zece ani de la înfiinţare – are la activ trei albume de studio, numeroase premii și nenumărate concerte în Ungaria și în străinătate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE