Home / Cultură / Compania Giuvlipen despre înființarea primului Teatru Rrom de Stat din România
Echipa spectacolului „Gadjo Dildo“ (Foto: Andrei Vornicu)

Compania Giuvlipen despre înființarea primului Teatru Rrom de Stat din România

Distribuie

Compania de Teatru Giuvlipen din București este o companie de teatru feminist rrom înființată în 2014 de către actrițele Mihaela Drăgan, Elena Duminică și Zita Moldovan și are la activ cinci producții. „Giuvlipen“ e un cuvânt inventat de către fondatoarele companiei, pornind de la cuvântul „giuvli“ („femeie“) și înseamnă „feminism“ în limba rromani. Scopul companiei este să aducă în discuție atât problemele rasiale cu care se confruntă comunitatea rromă, cât și statutul femeilor în cadrul acestei comunități și în cadrul societății românești.

Mihaela Drăgan a descris pe scurt activitatea companiei teatrale: „Activismul nostru a crescut odată cu experiența noastră în teatru și de-asta ne-am dorit ca teatrul nostru să fie mai politic, să fie contemporan, să vorbească despre teme actuale și să schimbe mentalități și percepții despre rromi și femeile rrome.“

Compania Giuvlipen a prezentat sâmbătă, 4 noiembrie, la Sala Mică a Teatrului Național Târgu-Mureș, spectacolul „Gadjo Dildo“, în regia lui Mihai Lukacs. Spectacolul este prezentat în cadrul unui turneu care cuprinde și orașele Iași, Sfântu Gheorghe, Gheorgheni și Cluj-Napoca. În distribuție se regăsesc Mihaela Drăgan, Elena Duminică și Zita Moldovan și Paul Dunca. Spectacolul vorbește despre trei tinere de etnie rromă care își prezintă experiențele din perspectiva apartenenței la o comunitate deseori marginalizată și tratează tematici precum prostituția, discriminarea, lesbianismul, iubirea și clișeele de gândire asociate etniei rrome.

La finalul spectacolului, echipa a invitat publicul la un dialog despre activitatea acesteie și despre necesitatea înființării primului Teatru Rrom de Stat din România.

Mihai Lukacs și Mihaela Drăgan

Mișcarea independentă suplinește absența unei instituții subvenționate

„România stă foarte bine la capitolul teatrelor minoritare. Sunt numeroase teatre mahiare, germane, cred că sunt 12 cu totul, ceea ce este extraordinar, dar cu toate acestea nu există un teatru pentru minoritatea romă. Faptul că minoritatea rromă nu a fost recunoscută de către stat decât în 1990, până atunci fiind cosinderată doar o categorie socială, a împiedicat acest proiect să se manifeste. Când s-au înființat, la sfârșitul anilor 40 aceste teatre de stat minoritare, comunitatea rromă nu a beneficiat de acest fapt, la fel cum nu i-au fost create nici alte instituții specifice.“ a declarat Mihai Lukacs.

În 2010 a fost demarată o campanie destul de puternică de înființare a Teatrului Rrom, dar nu s-a ajuns la nici o finalitate.

„Noi am mai vorbit și la Ministerul Culturii, mai neoficial, de câte ori am apucat și răspunsurile au fost destul de ostentative și ni s-a spus că noi n-avem o tradiție în teatru și nu avem o dramaturgie în limba rromani sau care să abordeze subiecte rrome, și nu este așa. Am jucat inclusiv Caragiale în limba rromani.“ a relatat Mihaela Drăgan. „Turneul se va încheia în 10 noiembrie la Teatrul Evreiesc din București și am invitat mai multe autorități culturale acolo și sper să vină fiindcă vrem să purtăm această această conversație cu dânșii, și vrem să mergem mai departe în audiențe.“

Andrei VORNICU


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Voleibalistele de la CSU, învinse în trei meciuri

Distribuie În weekendul recent încheiat, voleibalistele de la CSU Târgu Mureș au disputat la Oradea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.