Home / Sanatate / Dr. Günay la Târgu-Mureș: ”Sportul previne cancerul”

Dr. Günay la Târgu-Mureș: ”Sportul previne cancerul”

Distribuie

 

Se cheltuiesc sume imense de la bugetul de stat pentru tratamentul unor afecțiuni cauzate de sedentarism și lipsa unei alimentații sănătoase. Nu se face însă nimic pentru popularizarea celor mai simple și necostisitoare metode de prevenție, mișcarea și alimentația sănătoasă. Doctorul Mehmet Günay, decanul Facultății de Educație Fizică și Sport din cadrul Universității Gazi din Ankara (Turcia) experimentează în prezent o metodă inovatoare pentru popularizarea mișcării pentru sănătate. Instituția pe care o conduce a demarat un proiect prin care instruiesc medicii de familie să prescrie sport pacienților atât în scop preventiv, cât și de tratament.

Sportul tratează depresia

Doctorul turc, prezent la cea de-a treia ediție a Conferinței cu participare internațională „Cercetări transdisciplinare în fiziokinetoterapie, activități fizice și nutriție sportivă” desfășurate la Târgu-Mureș în perioada 3-4 noiembrie, a vorbit despre afecțiunile cauzate de sedentarism și lipsa unei alimentații corespunzătoare. În opinia acestuia, peste un milion de americani, în rândurile cărora se constată o epidemie îngrijorătoare de obezitate, vor suferi de un atac de cord, iar 500.000 vor suferi un accident vascular cerebral. Obezitatea nu este așadar o problemă care ține doar de imagine. Pe de altă parte, beneficiile alimentației sănătoase și a mișcării sunt multiple. Cu ajutorul sportului, se ameliorează afecțiuni ale articulațiilor. Crește densitatea osoasă, aspect foarte important pentru femei după anumită vârstă. Se îmbunătățește rutina somnului, respirația, se previn bolile cardiovasculare. Mai puțin cunoscut este însă faptul că sportul poate preveni chiar și cancerul, datorită importantei secreții de endorfine, care au darul de a încetini procesul oxidativ. În plus, endorfinele fac oamenii fericiți, iar oamenii fericiți formează o societate fericită. ”Deasemeni, în tratamentul depresiei, eficacitatea mișcării este la fel de mare ca a medicației de ultimă generație, în ciuda unui răspuns inițial mai lent”, a arătat decanul turc.

La Conferință au participat zeci de profesori și cercetători de prestigiu din domeniile vizate, din Africa de Sud, Bulgaria, Croația, Italia, Republica Moldova, Serbia, Statele Unite ale Americii, Taiwan, Turcia, Ucraina și România, pe lângă un mare număr de specialiști în fiziokinetoterapie, educație fizică și sport, și nutriție sportivă. Conferința a fost organizată de disciplina Științele Motricității a Facultății de Medicină din cadrul UMF Tîrgu Mureș, în parteneriat cu Asociația Română de Nutriție și Dietetică

Edith VEREȘ

 

De asemenea, verificati

Chirurgie Vasculară de top, la Spitalul de Urgență din Târgu Mureș

Distribuie Secția Chirurgie Vasculară este relativ nou deschisă, din anul 2018, în cadrul Spitalului Clinic …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.