- Valentin Covaciu
- 0 comentarii
- 636 Vizualizări
Sîngeorgiu de Mureș. 3,5 milioane de euro investiți în comunitate
7 noiembrie 2017Proiectul „O șansă pentru fiecare în Sîngeorgiu de Mureș”, în valoare de 3,5 milioane de euro, a fost prezentat în primăria din localitate, în cadrul unei conferințe de presă, care a început la ora 10.00.
Vom investi nu doar în dezvoltare, ci și în dezvoltarea comunității. E un proiect despre care îmi place să spun că întărește comunitatea din Sîngeorgiu de Mureș!
Sofalvi Szabolcs, primar comuna Sîngeorgiu de Mureș
Comuna Sângeorgiu de Mureș are 10 proiecte câștigătoare pe fonduri europene. Cel mai important proiect este „O șansă pentru fiecare”.
Nu investim în clădiri, ci investim în oameni! 3,5 milioane de euro. 3 ani.
Au fost depuse 340 de proiecte din România, dintre care doar 30 câștigătoare. Puține localități din Romania, mai ales din mediul rural, au câștigat astfel de proiecte.
Am derulat, dar nu am mai avut pe sume atât de mari un singur proiect.
Este un proiect pilot pentru România.
Sunt vizate în special familiile mai sărace, mai marginalizate social, în principal romi. Avem patru zone în comună.
Sofalvi Szabolcs
De proiectul „O șansă pentru fiecare” vor beneficia aproximativ 600 de persoane.
Punem accent mare pe partea educațională. Poți să investești cât de mult în clădiri și infrastructură, dar, dacă nu există educație, e degeaba.
Altă componentă este integrarea pe piața muncii.
Nu se oferă bani beneficiarilor, ci instrumente pentru a obține bani să se integreze pe piața muncii.
S-au făcut studii pe teren pentru a vedea ce vor oamenii și care sunt necesitățile.
Sofalvi Szabolcs
O parte dintre activități vor începe în 18 decembrie 2017.
„Sunt zone defavorizate în care totul e cum nu trebuie. Vrem să rezolvăm problemele acestor comunități (…) unde cercul sărăciei se perpetuează, deși comuna e una bogată (…) Chiar dacă nu avem o segregare intenționată, aceste comunități nu pot să se dezvolte.
Acționăm integrat și încercăm să acoperim toate nevoile din aceste comunități.
S-a lucrat ca la carte. Am cartografiat sociologic zonele. Șocant mi s-a părut cazul copiilor care nu beneficiază de educatie. Am găsit în jur de 200 de copii care efectiv nu beneficiau de educație.
Vorbim de zone cu populație predominant romă. Familii cu număr mare de membri (…) care reiau la fiecare generație ciclul sărăciei”, a declarat Andreia Moraru, managerul proiectului.
„Dacă la nivelul comunei, avem familii cu 2,9 membri, în zonele defavorizate acestea au 4,9 membri. Aproape jumătate din locuințe au două încăperi. 30 de procente au o singură încăpere”, a adăugat Andreia Moraru, precizând că există locuințe cu pământ pe jos. „1 procent au centrală proprie”, a mai completat managerul proiectului
În ce privește educația, „cu facultate cred că avem un singur caz. (…) Datele pe educație cred că arată cel mai rău!”, a mai precizat Andreia Moraru.
Vom reveni cu detalii referitoare la acțiunile concrete desfășurate în cadrul proiectului „O șansă pentru fiecare în Sângeorgiu de Mureș”.
Recomandări zi de zi
Administratie
Social
Politic
Business
Sanatate
Invatamant
Sport
Citește și:
Recomandari
|
|
|
Lasă un comentariu