Home / Eveniment / Dascăli ai Colegiului Naţional „Unirea”, despre Balul Bobocilor
Foto: Csifó Loránd

Dascăli ai Colegiului Naţional „Unirea”, despre Balul Bobocilor

Distribuie

Mult-așteptatul Bal al Bobocilor de la Colegiul Național „Unirea” s-a consumat într-o atmosferă de adevărată sărbătoare. La spectacolul coordonat de Liviu Pancu, elevii au cântat, au dansat, (s-)au jucat și au impresionat audiența timp de două ore, făcând în același timp limpede mesajul: S.O.S. culturii, artelor și umanității!

Să vedem în continuare părerile dascălilor prestigioasei instituții de învățământ:

„Ce poate fi mai îmbucurător pentru un profesor când poate asista la explozia de tinereţe şi de frumuseţe a elevilor săi, când realizează că sunt capabili să se racordeze la timpul contemporan, conştientizând rolul pe care îl au!

Cât de emoţionant poate să fie când vezi că elanul lor creator este pus în slujba unor valori autentice, iar emoţia şi sensibilitatea specifice adolescenţei se transformă în gesturi pline de semnificaţie, în atitudini ferme, care dovedesc faptul că au păşit pragul maturizării!

Cum poţi să nu fi surprins când elevii pe care i-ai format timp de patru ani ştiu să transmită „bobocilor” că drumul în viaţă trebuie să înceapă respectând adevărul, că trebuie să înfrunţi cu demnitate şi curaj problemele cu care te confrunţi, că nu trebuie să accepţi compromisul, pentru că reuşita prin forţe proprii este cu mult mai valoroasă!

Dinamism, atitudine, curajul gestului asumat, revoltă, dar şi graţie, frumuseţe, în paşi de dans şi în ritmuri cazone, au fost câteva dintre formele de manifestare ale acestui moment!

Concepții inovatoare

Acestea sunt câteva dintre reperele mesajului transmis de elevii „unirişti” în cadrul unui eveniment care a rămas purtător de memorie. „Balul Bobocilor” organizat de Colegiul Naţional „Unirea”, în colaborare cu Asociaţia „Teatrul Scena” nu a mai fost un simplu spectacol, a căpătat dimensiunea unei ample manifestări care a transmis un semnal împotriva imposturii şi a inculturii, a celor care se ghidează după prejudecăţi, a celor care s-au îndepărtat de umanism şi umanitate. Concepţia inovatoare asupra realizării acestui spectacol, viziunea regizorală, puterea de a-i transforma pe elevi nu în simpli artişti amatori, ci în interpreţi se datorează în bună măsură actorului Liviu Pancu, artizanul acestei acţiuni îndrăzneţe. Orchestrând activitatea elevilor a reuşit să armonizeze două generaţii, să-i ajute să înţeleagă că numai împreună vor putea reuşi. Evenimentul care s-a desfăşurat sub titulatura: „F451 – S.O.S. Culturii, Artelor şi Umanităţii”, nu s-a redus doar la momentul spectacolului realizat la Teatrul Naţional, fiind precedat de o serie de acţiuni care au avut rolul promovării culturii şi al lecturii în rândul elevilor: realizarea unor conferinţe de artă, istorie, sociologie, comunicare şi dezvoltarea personalităţii, împreună cu profesorii şcolii şi personalităţi locale; promovarea lecturii în rândul elevilor; momente de flash-mob susţinute în curtea colegiului, pentru a promova lectura; cunoaşterea specificului zonal şi a culturii urbane.
Maraton de dans, cântec și teatru

Cei care au îndrăznit şi au visat au fost elevii Colegiului Naţional „Unirea”, demonstrând că au dorit nu doar o simplă schimbare a acestui eveniment, că exemplul trebuie să vină dinspre ei, lăsând un mesaj ce pare a parafraza versul lui Nichita Stănescu: „Şi-au învăţat să meargă pe valuri, în picioare”.”

Prof.dr. Aurora Stănescu (Director)

„Balul Bobocilor este evenimentul școlar care le oferă elevilor ocazia de a prezenta întregii comunități capacitatea lor de a excela în toate domeniile – școlar și extrașcolar. Colegiul Național „Unirea” dovedește, an de an, prin temele alese pentru acest spectacol, că Balul Bobocilor e mai mult decât un bal cu prinți și prințese – este o manifestare a talentelor puse în slujba educației.
„F.451” a pus elevii uniriști în fața unei provocări dificile: aceea de a lua poziție și de a se menține în această poziție, în lupta pentru promovarea culturii, artelor și a umanității.

Balul Bobocilor unirist a fost un maraton de două ore de dans, cântec, teatru, subordonate în totalitate mesajului transmis: „S.O.S. Culturii, Artelor şi Umanităţii”. Mai presus de toate, însă, a strălucit coeziunea puternic vizibilă între elevii participanți (fie ei organizatori sau boboci). Implicarea și dedicarea totală a acestora, precum și comunicarea scenică au fost de impact. Fiind un spectacol bazat pe mișcare, nu pe vorbe, iar mesajul fiind transmis prin dans și joc scenic, nu prin discursuri demagogice, elevii au reușit să transmită publicului realitatea vieții adolescentine cu mare claritate.”

Laura-Stanca Sabău (Consilier Educativ)

Un mesaj nou, dincolo de cuvinte

„Colegiul Național „Unirea” a venit, anul acesta, cu un concept nou de Bal al Bobocilor care a adus multă bucurie elevilor, profesorilor și, deopotrivă, întregii comunități târgumureșene – o bucurie a revenirii din amorțeala neimplicării și ignoranței în care se pare că ne conduce, cu pași repezi, fenomenul consumerismului. Bobocii au fost implicați în mai multe tipuri de activități și nu doar în spectacolul de bal propriu-zis, iar alături de ei au muncit, mult și responsabil, și elevii organizatori din clasele a XII-a, semn clar că tema aleasă i-a motivat și îndârjit pe toți să scoată la lumină valori reale și risipite prin timp.

„S.O.S. Culturii, Artelor și Umanității” a fost și este, cu siguranță, un semnal de alarmă asupra parcursului alunecos pe care îl are societatea noastră, iar spectacolul în sine a fost unul atipic prin excelență. Publicul, de altfel obișnuit cu ținute și prezentări protocolare și pretențioase, a fost provocat de această dată să descopere mesajul dincolo de cuvinte, într-o lume a expresiei pure, iar elevii implicați au performat frumos, coordonați cu foarte multă grijă la detalii de actorul Liviu Pancu. Găsesc această colaborare fructuoasă și potrivită.

M-aș declara pe deplin împăcată dacă aș regăsi, din partea tuturor elevilor de pretutindeni, aceeași seriozitate și responsabilitate și în cadrul orelor de curs și a activităților generate de acestea pentru că, până la urmă, noi, profesorii cam cu asta ne ocupăm… suntem mereu cu mâna pe butonul de alarmă S.O.S. Culturii, Artelor și Umanității.

Felicitări uniriștilor! O sală întreagă v-a aplaudat în picioare și încă aud freamătul sau, mai bine zis, tăcerea meditativă a celor care v-au privit.”

Mihaela Rad (Profesor)

„Cultură, Artă, Umanitate! Profesori, părinți, elevi am ființat timp de trei săptămâni sub cupola acestor valori, care sper să definească de-acum încolo spiritul unirist. Așadar, felicitări și mulțumiri actorului Liviu Pancu și elevilor noștri.”

Consuela Pop (Director-adjunct)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

Conferința de diseminare și promovare a Proiectului Correctional la Penitenciarul Târgu Mureș

Distribuie Penitenciarul Târgu Mureș a organizat joi, 28 martie, conferința de diseminare și promovare a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.