Investițiile prind contur în comuna Pogăceaua Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 2004 Vizualizări

Investițiile prind contur în comuna Pogăceaua

Proiecte de dezvoltare la nivelul comunei Pogăceaua nu sunt deloc puține, fie că vorbim de fonduri europene sau guvernamentale, prioritatea principală la nivelul conducerii admnistrativ teritoriale fiind bunăstarea și dezvoltarea comunei. Despre demersurile comunei în ce privește dezvoltarea, ne-a vorbit Viorel Șuteu, primarul comunei Pogăceaua.

Reporter:  Toată lumea vorbește despre proiecte de dezvoltare. Cu ce se poate lăuda comuna Pogăceaua în această privință?

Viorel Șuteu:  Cel mai important proiect la nivelul comunei Pogăceaua este  unul integrat, finalizat în cursul acestui an. Prin acest proiect am rezolvat o parte din problemele legate de asfaltări de drumuri și canalizare. În  2010 am avut un contract semnat cu Uniunea Europeană în valoare de 2,5 milioane de euro, pentru o grădiniță nouă, 10 kilometri de asfalt, canalizare, stație de epurare, stație de pompare, dotări cămin cultural, proiect pe care l-am încheiat în acest an fără niciun fel de probleme.

Rep.: Detaliați un pic acest proiect

Viorel Șuteu: Au fost asfaltați 10 kilometri de drumuri comunale. Apoi am  avut canalizarea pe o distanță de 6,8 kilometri, cu două stații de pompare  și o stație de epurare. După finalizarea acestora, am venit cu asfaltul, chiar dacă a trebuit să așteptăm un an de zile , deoarece nu am dorit să dăm drumul la lucrări până ce restul de lucrări nu au fost rezolvate. Aceste lucrări au fost finalizate în cursul anului trecut. Tot în acest proiect integrat, s-au făcut anumite dotări la căminul cultural, scaune, mobilier, sistem audio. De asemenea, a fost construită o grădiniță nouă în localitatea Pogăceaua. Ea funcționează de patru ani de zile, cu 78 de copii, patru săli de clasă, dotată cu tot ce trebuie.

Rep.: Fiind vorba de bani europeni, se tot vorbește de verificarea acestor proiecte. Cum a fost în cazul proiectelor derulate la nivelul comunei Pogăceaua?

Viorel Șuteu: Părerea celor care au venit în control a fost întotdeauna foarte bună, nu am avut niciun fel de probleme. De la Alba Iulia am avut tot timpul controale, când făceam o tranșă de plată pe anumite lucrări, venea o comisie care urmărea exact ce am lucrat și ce am depus la ei. Consider că lucrările ce se fac pe fonduri europene sunt mult mai sigure, deoarece sunt bani, ști cu siguranță că ți se va plăti, iar în ce privește controalele, acestea sunt foarte stricte, ceea ce cred că e benefic pentru beneficiar. Am avut chiar și un control de la Curtea Europeană la acest proiect integrat. Noi am fost singura comună din județul Mureș  care a avut un astfel de control, prin care  au dorit să vadă dacă într-adevăr plățile s-au făcut exact pe ce s-a lucrat. Controlul de la Curtea Europeană a avut loc în urmă cu doi ani, pe lângă multe altele, care au fost de ordinul zecilor.

Rep.: Ce alte proiecte ați avut la nivelul comunei ?

Viorel Șuteu: Am reabilitat  școala din localitatea Văleni,  proiect realizat prin Programul Operațional Regional (POR). Proiectul a fost finalizat în cursul anului trecut, valoarea acestuia fiind de 580 000 lei. A fost o reabilitare completă a școlii din Văleni, sat aparținător comunei Pogăceaua, exterior, interior,  parchet, acoperiș, zugrăvit, grupuri sanitare, încălzire centrală, geamuri termopan. De asemenea, prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) Zona de Câmpie,  am beneficiat de 96.000 de euro cu care am reabilitat căminul cultural din Pogăceaua, plus o parte a clădirii în care își desfășoară momentan activitatea primăriei. Clădirea a fost reabilitată în cursul anului trecut. Căminul se afla într-o stare destul de nasoală, fără căldură și alte condiții, iar în urma reabilitării, poate oferii condiții necesare locuitorilor pentru diferite activități, mormântări, botezuri, nunți, plus că se pot organiza și activități culturale. Aici pot să amintesc festivalul de colinde pe care îl organizăm anual în luna decembrie cu participarea comunelor din zonă. Tot la capitolul proiecte,  prin GAL, am primit 60.000 de euro pentru achiziționarea unui buldoexcavator, urmează să vedem ofertele, să optăm pentru cea mai avantajoasă. Tot o lucrare benefică pentru locuitorii comunei este și schimbatul iluminatului public. Am schimbat iluminatul stradal  printr-o firmă din Cluj , la care plătesc timp de patru ani de zile trimestrial. E foarte ok deoarece mi s-a redus consumul la curent, și din ce economisesc pot plăti aproape în totalitate firma respectivă.

Rep.: În ce stadiu se află sediul primăriei, având în vedere situația fostei clădiri care a fost retrocedată?

Viorel Șuteu: Am achiziționat terenul și o clădire în centrul comunei unde sperăm să amenajăm noul sediu al primăriei. Momentan,  ne desfășurăm activitatea în clădirea căminului cultural din Pogăceaua, proaspăt reabilitat. Clădirea în care funcționa până mai ieri primăria a fost retrocedată, chiria care ne-a fost cerută a fost prea mare, și am zis că, momentan,  mai bine ne înghesuim un pic în clădirea căminului, până  ce noul sediu administrativ va fi gata. Am cumpărat un  teren unde dorim să construim noul sediu al primăriei.

Rep.: Ce proiecte aveți prin PNDL?

Viorel Șuteu: Am fost vineri la București unde am predat proiectul tehnic pentru reabilitarea școlii generale din localitatea Pogăceaua. Am fost publicați pe site-ul Ministerului Dezvoltării, cu 2.900.000 lei, proiect prin PNDL. Acum așteptăm să fim chemați pentru a semna contractul de finanțare, să putem începe licitațiile, și tot ce ține de derularea investiției. În cadrul acestei investiții va fi renovată complet școala. Avem copii mulți la școală, în jur de 286 de elevi și ar fi păcat ca ei să nu aibă cele mai bune condiții de pregătire. Va fi o reabilitare completă a școlii, plus o extindere pentru încă două săli de clasă. Dacă primim ok, facem licitația, iar în cursul anului viitor ne putem apuca de treabă.

Rep.: Important pentru bunul mers al investițiilor este relația cu firmele constructoare.

Viorel Șuteu: În general, firmele cu care am lucrat, la cămin, la drumuri, la canalizare, am colaborat destul de bine. La canalizare,  am avut o firmă care a făcut videoinspecția în continu. De asemenea, am avut o colaborare bună cu cei de la Aquaserv, am făcut o extindere de apă în comună, în satele Văleni, Deleni, Sicele, în urmă cu patru, cinci ani. Ne-a preluat  Aquaservul, mai am o discuție cu ei peentru a prelua și canalizarea, deoarece e greu, nu avem serviciu pentru așa ceva.

Rep.. Ați amintit de canalizare. Ce proiecte aveți în vedere la acest capitol?

Viorel Șuteu: Am și acum canalizarea în extindere. Urmează se semnez un contractul cu AFIR Alba Iulia pentru  6 kilometri  de conductă și vreo patru, cinci stații de pompare, care vin din satul Deleni, care se leagă de rețeaua existentă în comună. Valoarea acestui proiect este de 1 milion de euro.

Rep.: Ce faceți în cazul când un proiect vă este respins. Rămâne în sertar și gata ?

Viorel Șuteu: Am făcut un proiect pentru reabilitări de străzi, urmează în scurt timp să-l depunem la București, la Ministerul Dezvoltării. Proiectul are în vedere asfaltarea a 10 kilometri de drumuri comunale, valoarea fiind de 7.000.000 lei. Dacă apuc să reușesc cu acest proiect, noi voi mai avea nicio stradă neasfaltată. Am avut depus un proiect pe fonduri europene pe AFIR, nu am îndeplinit punctajul, iar acum depunem proiectul la Ministerul Dezvoltării pentru reabilitarea acestor drumuri. Dacă tot proiectul a fost făcut, am plătit proiectantul, am zis că e păcat să stai cu el în sertar. Dacă se poate îl depun și în cinci locuri, numai să primim fiunanțarea.

Rep.: Anul 2017 a fost unul destul de încărcat din punct de vedere al agitației de la nivel guvernamental. Cum îl resimții la nivel de comună ?

Viorel Șuteu: Afectează într-un fel, și bine nu ne face. Ne afectează în sensul că  nu ne-au ajutat cu absolut nimic. În acest an nu am avut parte de o rectificare de buget pentru comune, să ne putem duce la îndeplinire proiectele din bugetul local. Cred că a fost singurul an în care nu am avut sprijin de la guvern, niciun fel de rectificarre. Dacă se putea în minus, cred că s-ar face. Nu am nimic cu niciun partid, fiecare și-a făcut un guvern cum a putut, dar aici mi se pare că lucrurile nu merg spre bine absolut deloc. Lucrurile merg din ce în ce mai rău, și aici nu e vorba neapărat de primării, ci de cetățeanul de rând, care își duce cu greu existența, și nu îl bagă nimeni în seamă sub nicio formă.

Rep.: Mulți se feresc de proiectele cu finațare europeană. Căt de benefice sunt aceastea ?

Viorel Șuteu: Ce mi se pare ok sunt fondurile europene, de care am fost mulțumit.  Într-adevăr,  e un lucru stresant, cu tot felul de acte, de controale, dar până la urmă se dovedesc a fi benefice. Nu ai treabă cu nimeni, cu constructorul, dacă lucrarea e făcută de calitate, atunci nu ai nicio treabă. Noi suntem mulțumiți de calitatea lucrărilor, la fel și cetățenii din comună.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE