„Reghinul respiră”, proiectul de suflet al liceenilor reghineni Reghin
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 437 Vizualizări

„Reghinul respiră”, proiectul de suflet al liceenilor reghineni

Elevii reghineni vor organiza vineri, 10 noiembrie, o acțiune de plantare de copaci, grație proiectului intitulat „Reghinul respiră”.  Cei care au pus la cale proiectul sunt elevii Ovidiu Pescăruș, Mara Bozdog, Alexandra Hagymaș, Andreea Bor, Tudor Pilcă, Teodora Suciu, Elisa Sălăgean, parteneri fiindu-le Primăria Municipiului Reghin și liceele „Lucian Blaga”, „Petru Maior” și „Ioan Bojor” din Reghin. Acțiunea de plantare va avea loc vineri, începând cu ora 11:00, locația aleasă fiind zona din jurul blocului ANL din Cartierul Unirii, spre ieșirea din oraș. Despre această inițiativă ne-a vorbit unul dintre organizatori, Andreea Bor, elevă în clasa a XII-a la Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin.

Reporter: Cum s-a născut ideea acestui proiect?

Andreea Bor: Eu, împreună cu ceilalți organizatori ai acestui proiect,  intitulat „Reghinul respiră”, am participat în vara acestui an la un proiect Erasmus+. Acolo am avut un trainer, în persoana Crinei Slev, care la finalul proiectului ne-a propus  dacă să continuăm, să facem proiecte, și ne-a promis că ne va susține. Acest proiect a constat într-un schimb de experiență, și  în același timp o tabără organizată de o persoană din Lubaczow,  Polonia, oraș înfrățit cu Reghinul. În acest an, noi  am fost gazdele, doar că acum, pe lângă polonezi, s-au mai adăugat copii din Slovacia și Ungaria. Am avut tot felul de workshopuri, despre ce înseamnă a fi un lider, care sunt caracteristicile acestuia, și în același timp,  am avut tot felul de proiecte prin care trebuia să punem în valoare orașele și țările din care facem parte. Practic,  a fost un schimb de experiență în adevăratul sens al cuvântului. Stând așa și gândindu-ne, am venit cu câteva idei de proiect, și ne-am gândit la proiectul „Reghinul respiră”, fiind și cel mai ușor de pus în practică, ca și un proiect de început, să vedem cum este el organizat, în ce constă și ce implică el.

Rep.: Care au fost primii pași ?

Andreea Bor: Am primit propunerea de a face un proiect în luna august , iar noi, la început de septembrie ne-am întâlnit, ne-am gândit ce ar trebui să facem, de ce am avea nevoie, apoi să mergem cât de cât organizați la Crina, și să-i cerem opinia, la fel și ajutorul, deoarece să faci un proiect singur, fiind și la început, e un pic cam greu. Apoi, încet, încet, lucrurile au început să decurgă tot mai bine, ne-am împărțit sarcinile ca și echipă, formată din elevi din clasele a XI-a și a XII-a de la liceele „Lician Blaga” și „Petru Maior”, și ne-am apucat de treabă.

Rep.: Ce vreți voi să faceți cu acest proiect ?

Andreea Bor.: În primul rând vrem să implicăm tinerii de vârsta noastră  în acțiuni de voluntariat. Cu ajutorul acestui proiect Erasmus+, am realizat că de fapt Reghinul e mult mai frumos decât îl vedem noi, fiindcă noi ne-am obișnuit cu ce avem aici. Aspirația noastră este să vrem mai mult, dar venind alții din alte părți și lăudându-ne orașul, am deschis și noi ochii și am privit lucrurile altfel. Dorim ca și elevii din Reghin să privească un pic lucrurile altfel, plus că dorim mai mult, dorim să facem mai mult.

Rep.: În ce va consta proiectul ?

Andreea Bor: Dorim să plantăm puieți în zona Cartierului Unirii, începând de la bolocul în care se află sediul Poliției către ieșirea din oraș spre Toplița, unde vom planta o sută de puieți. La ora 11:00 ne vom întâlni în fața primăriei după care ne vom deplasa la locul faptei, la acțiunea de plantare de puieți. Puieții sunt asigurați de către  pepiniera Ocolului Silvic Reghin. Vom avea sprijinul celor de la Primăria Reghin, cei de la Zone Verzi, care ne vor pune la dispoziție toate uneltele necesare, deoarece avem nevoie de sprijinul lor, atât material cât și logistic. Dat fiind faptul că vor participa un număr mare de participanți, estimăm că acțiunea nu va dura foarte mult, și vom termina în jurul orei 14:00. E greu să facem o estimare câți vor participa, noi sperăm să participe undeva la 300 de persoane. În principiu, acest proiect se adresează elevilor de liceu, dar vom avea și profesori voluntari de la cele trei licee din Reghin, dar sunt așteptați și alte persoane dorince să participe la acțiunea noastră. Până la urmă acțiunea este una de voluntariat

Rep.. Cum vezi această idee de implicare în rândul tinerilor ?

Andreea Bor: Prin acest proiect Erasmus+,  am învățat să fim un pic mai implicați în comunitate, în viața de zi cu zi a societății, a orașului în care trăim , altfel suntem tentați să ne vedem de viața noastră, de viitorul nostru. Până la urmă, este foarte important să ne punem amprenta asupra celor din jur într-un mod pozitiv. Sincer, am fost foarte fericiți săptămâna trecută când am observat că lumea e interesată, tuturor le-a plăcut ideea noastră, pe care au considerat-o una extrem de interesantă și binevenită, și anume faptul că se implică atâția elevi. Ca orice activitate de voluntariat, cred că ne va influența în mod pozitiv această acțiune, atât pe noi ca și organizatori cât și pe voluntari, deoarece, până la urmă e vorba de o activitate cu beneficii pentru oraș și pentru locuitorii acestuia. Sperăm ca prin această acțiune să inspirăm și colegii noștri mai mici, să preia la rândul lor inițiativa pentru anii următori, nu neapărat cu plantare de copaci, ci cu alte proiecte care au la bază implicarea în societate.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE