Home / Meniu Principal / Analize / Informații de ultimă oră despre scumpirea alimentelor și a energiei

Informații de ultimă oră despre scumpirea alimentelor și a energiei

Distribuie

Cartofii, ouăle și fructele proaspete sunt mărfurile alimentare care s-au scumpit cel mai mult în luna octombrie față de luna precedentă, în timp ce, în categoria mărfuri nealimentare, cele mai severe creșteri de prețuri au fost consemnate în cazul energiei electrice și termice și al combustibililor, reiese din datele Institutului Național de Statistică (INS), publicate vineri.

Astfel, prețul legumelor și al conservelor de legume, pe segmentul „Alte legume și conserve de legume” a crescut cu 7,66%, în timp ce ouăle s-au scumpit cu 6,63%, fructele proaspete cu 6,19% și cartofii cu 5,41%. Scumpiri au fost consemnate și în cazul untului (+4,80%), fructelor și conservelor de fructe (+2,54%) și produselor lactate (+1,07%) și brânză de oaie (telemea), de 1,05%.

Pe segmentul mărfurilor nealimentare, prețul energiei electrice a urcat cu 6,94%, al combustibililor cu 3,47% și al energiei termice cu 1,96%.

Pe de altă parte, cele mai mari scăderi au fost consemnate la transportul aerian (-1,23%), citrice și alte fructe (-1,16%), zahăr (-0,42%), mălai (-0,12%) și tarifele la telefonie (-0,2%).

Pe total mărfuri alimentare, prețurile au crescut cu 1,28%, în octombrie față de luna precedentă, iar cele nealimentare au urcat cu 1,74%. La servicii, prețurile au crescut cu

Prețurile de consum au continuat să crească în luna octombrie a acestui an, rata anuală a inflației urcând la 2,6%, de la 1,8% în septembrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 3,52% și a celor nealimentare cu 3,26%.

„Rata medie a prețurilor de consum în ultimele 12 luni (noiembrie 2016 — octombrie 2017) față de precedentele 12 luni (noiembrie 2015 — octombrie 2016), calculată pe baza IPC, este 0,7%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 0,6%”, precizează INS.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere la 2,7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, de la 1,9% anterior.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,1%.

Conform BNR, depășirea limitei superioare a intervalului țintei în prima parte a anului 2018 se datorează în principal unor efecte statistice de bază asociate unor reduceri de taxe și impozite indirecte la începutul anului 2017, evoluției anticipate a componentelor exogene, dar și acumulării de presiuni inflaționiste asociate mediului intern, la nivelul inflației de bază.

Calculată la taxe constante, rata inflației va atinge 3,3% în decembrie 2017, 3,1% la sfârșitul anului viitor și 2,9% la orizontul prognozei, septembrie 2019.

AGERPRES


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.