Proiectele de dezvoltare, prioritatea comunei Șăulia Administratie
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 734 Vizualizări

Proiectele de dezvoltare, prioritatea comunei Șăulia

Dorel Vancea, primarul comunei Șăulia, se declară mulțumit de proiectele de dezvoltare ale comunei, care vin să rezolve atât problema infrastructurii cât și a condițiilor de învățământ, prin construcția și modernizarea unităților școlare.

Reporter: Cum a fost anul 2017 pentru comuna Șăulia în ce privește proiectele de dezvoltare?

Dorel Vancea: Pot spune că sunt mulțumit de ce s-a realizat în comuna noastră în acest an. Proiecte care le am aprobate, dacă le voi duce la finalitate,  mă pot declara mulțumit, la fel și locuitorii comunei, care sunt principalii beneficiari ai acestor investiții. În ce privește proiectele cu finanțare de la guvern, prin PNDL II avem depuse șapte proiecte, din care ne-au fost aprobate trei. Este vorba de modernizarea drumului comunal DC 101 Șăulia- Pădurea pe o distanță de 3,6 kilometri, cu o valoare de 2.134.845 lei, proiect care l-am și finalizat. Al doilea proiect, la care am și semnat contractul de finanțare, în valoare de 6.523.776,  prevede modernizarea unor străzi din localitatea Șăulia pe o distanță de 7,6 kilometri. În momentul de față suntem în faza de licitație  și sper ca în primăvară să demarăm lucrările. Al treilea proiect aprobat prin PNDL II este în valoare de 2.289.049 lei, și are în vedere reabilitarea Şcolii Gimnazială cu clasele I-VIII din Șăulia. Săptămâna viitoare vom semna contractul de finanțare.

Rep.: Ce se întâmplă cu restul de proiecte din cadrul PNDL II ?

Dorel Vancea: Am înțeles că urmează o nouă serie de proiecte prin PNDL III, în luna ianuarie, unde sperăm să ni se aprobe și restul de patru, din totalul de șapte proiecte câte am avut la nivel de comună. Dintre acestea, primordial este proiectul cu modernizarea drumului comunal DC 101 Șăulia-Leorinţa, pe o distanță de 5,6 kilometri. Celelalte  proiecte au în vedere  construcția unei  grădinițe noi  la Șăulia, modernizarea pieței agroalimentare din comună și extinderea rețelei electrice în comună.

Rep.: Dar în ce privește proiectele cu finanțare europeană ?

Dorel Vancea: Am depus pe Submăsura 7.6 – Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural, un proiect care prevede dotarea căminului cultural din Șăulia, în valoare de până în 100.000 de euro. Dotările la cămin cuprind  scaune, mese, cortină, sistem audio, generator de curent, instrumente muzicale, costume populare. Am depus proiectul, am trecut de o primă fază de control, și avem certitudinea că vom prinde acest proiect. În ce privește proiectele cu finanțare europeană, avem o problemă, datorită faptului că suntem o comună mică, și nu putem face punctele necesare. Acesta este oful nostru, suntem o comună mică, inflențată și de suprafață, de numărul de populație, de puncte turistice, care la noi nu prea există.  Sunt bonusuri la punctaj de care noi din păcate nu beneficiem.

Rep.: Un proiect inedit are în vedere crescătorii de animale. Despre ce este vorba ?

Dorel Vamcea: Am depus la Ministerul Apelor și Pădurilor,  cu șanse mari de a obține, un proiect pentru construirea unei  platforme comunale de depozitare și gospodărirea  gunoiului de grajd. Nu va mai trece multă vreme și această platformă va fi obligatorie pentru fermieri, în caz contrar vor avea de suferit în ce privește acordarea subvențiilor. Am depus acest proiect în luna august, cu șanse mari să-l obținem .Această platformă urmează să fie construită în satul Leorința.

Rep.: Ce beneficii aveți de pe urma Grupului de Acțiune Locală (GAL) Zona de Câmpie ?

Dorel Vancea: Prin fondurile disponibile prin acest GAL,  doresc să reabilitez toate trouarele din comună, în valoare de 65.000 de euro, sumă care revine fiecărei primării din cadrul acestui GAL.

Rep.: Un capitol important îl reprezintă școala. Cum încercați s rezolvați anumite aspecte care privesc acest sector ?

Dorel Vancea: Alt proiect pe care l-am depus și la care așteptăm un răspuns este „Salvați copiii de abandon și neintegrare” prin intermediul Programului Operațional Capital Uman (POCU). Proiectul este depus de către primăriile din Șăulia, Sânger și Tăureni, și are ca scop reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la educație în comunitățile Tăureni, Sânger și Șăulia, prin dezvoltarea unor servicii educative integrate și prin creșterea implicării membrilor comunităților în menținerea în sistemul de educație a celor aflați în risc de a părăsi școala.

Rep.: Un capitol aparte îl repezintă investițiile din fondurile proprii. Cum stați la acest capitol ?

Dorel Vancea: În acest an am reușit să reabilităm interiorul primăriei, ultima astfel de lucrare a fost făcută acum trei decenii. Apoi,  am refăcut Casa căsătoriilor din comună, am renovat o școală veche în Șăulia. De asemnea, am schimbat toate becurile din comună cu leduri economice, Dorim ca în continuare să renovăm și exteriorul clădirii primăriei, toate aceste investiții fiind realizate din fonduri proprii.

Rep.: Care ar fi marea problemă a comunei care încă rămâne nerezolvată ?

Dorel Vancea: Problema majoră care o avem, care este problema întregii zone de câmpie, este cea a apei. Asta este cea mai mare problemă care o au oamenii. Oriunde am fost, cu cine am vorbit, s-a pus problema apei. În Șăulia s-au făcut 31 de fântâni, 21 doar de când sunt primar și tot nu ajunge apa. În ce privește canalizarea, suntem prinși în Masterplanul județului. Cel mai mult așteptăm aducțiunea de apă de la Luduș. Chiar vorbeam cu un coleg primar care spunea că din 1968 tot ne pregătim să aducem apa de la Luduș pe zona de câmpie  și nu s-a reușit. Există un proiect realizat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Câmpia Transilvaniei și să sprăm să se rezolve cândva și această problemă. E greu ca și primar, să-ți vină o femeie în vârstă și să se plângă de lipsa apei, lucru care chiar mă doare. Nu mai vorbesc de sectorul agricol, care are și el de suferit din cauza lipsei apei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE