FOTO: O rețea care nu cade: „netWorks“ e o expoziție de top Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 346 Vizualizări

FOTO: O rețea care nu cade: „netWorks“ e o expoziție de top

Festivalul Internațional de Scurt-metraje Alter-Native, ediția 25, care s-a desfășurat în perioada 8-12 noiembrie, a adus în Târgu-Mureș un eveniment extraordinar organizat de către Spațiul de Artă Contemporană MAGMA din Sfântu Gheorghe, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național (AFCN).

Expoziția itinerantă intitulată „netWorks“ este o selecție din lucrările unor artiști din România, Ungaria și Slovenia, bazate pe și vizualizând rețele. Expoziția își propune să prezinte într-un cadru de interpretare mai larg acele opere și proiecte care au la bază diferite tipuri de rețele și sisteme de relații. Vernisajul a avut loc joi, 9 noiembrie, ora 18.00, la Galeria UAP.

Artiștii care se regăsesc în cadrul expoziției sunt: Matei Bejenaru, Anca Benera & Arnold Estefan, Vasile Croat / László Horváth, Csaba Csiki, Irwin group, Szabolcs KissPál, Yvette Martini, Monotremu, Rudolf Pacsika, Lia Perjovschi, Bálint Szombathy, Domokos Váncsa. De asemenea, „netWorks“ conține proiecte curatoriale de Judit Angel și arhiva ARTPOOL Art Research Center. Din expoziție fac parte interviul lui Angel Judit cu fizicianul cercetător de rețele Barabási Albert-László, precum și proiectul website al lui Ray Johnson denumit „Grădina artei relațiilor“ din arhiva ARTPOOL Art Research Center, Budapesta. Acesta din urmă are loc în Camera K’Arte.

Rețele fără rețete

Proiectul este cel mai îndrăzneț și mai polemic pe care Galeria UAP, împreună cu Camera K’Arte le-au girat de mult timp, și provoacă publicul să reevalueze raporturile personale cu întregul spectru semantic al rețelei. Astfel, duo-ul artistic Monotremu au alcătuit o instalație în cadrul căreia au fost amestecate într-un ghem auriu plasele metalice ale tuturor sticlelor de vin consumate cu ocazia vernisajelor B5 Studio și MAGMA. Rețeaua de plase este alcătuită din plase care au creat rețele cu sitclele de vin, care la rândul lor, fiind consumate de participanții vernisajelor, au înlesnit atât legături între acestea, ca obiecte, și băutorii acestora, cât și între cei care le consumau și socializau în acest timp.

Tipuri de rețele sunt și traseele descrise cu lux de amănunte prin care, plecând din diferite aeroporturi românești, se poate ajunge fără viză sau drept de liberă circulație, în Marea Britanie. Tipuri de rețele sunt și traseele parcurse de către jucători în timpul unor meciuri de fotbal. Acestea arată ca niște nesfârșite intersecții de linii frânte care compun imagini asemănătoare unor seismograme muliplicate și imprimate în mod caleidoscopic.

Tipuri inedite de rețele sunt și experimentele de tipul celor făcute de Ray Johnson, care a popularizat tipul de artă neodadaistă numit „artă poștală“ în care o scrisoare ilustrată era trimisă, succesiv, mai multor artiști care aveau libertatea să îi adauge elemente după preferință, într-o predare de ștafetă imprevizibilă. Numeroase alte exponate ilustrează conceptul expoziției care va fi deschisă până în 26 noiembrie și va putea fi vizionată în zilele lucrătoare între orele 14.00 și 17.00.

În fapt, „netWorks“ își depășește statutul de expoziție și devine o experiență polivalentă. De neratat.

Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

Print


 

Media kit Zi de Zi 2022-2023

Transilvania Business

ARHIVE